Prosjektreferanser

Fakta:

  • Byggherre: Akademiska hus og Uppsala universitet
  • Sted: Uppsala, Sverige
  • Arkitekt: 3XN
  • Ferdigstilt: 2017
  • Fotograf: Thomas Harrysson
  • Steinleverandør: Naturstenskompaniet
  • Material: lys Oppdal antikkbørstet flis og trinn
  • Miljøsertifisering: Miljøbygg - nivå sølv

Uppsala universitet Segerstedthuset

Et hus i hagen

Uppsala Universitet er det eldste universitetet i Norden med 45 000 studenter og er en internasjonal arbeidsplass for over 600 ansatte dedikert til forskning og utdanning i verdensklasse. Plassert i Uppsala botaniske hage, har designerne lykkes å skape en vakker harmoni mellom den frodige, omkringliggende faunaen og det levende interiøret i bygningen. Et moderne arbeidsområde er opprettet, fullt av lys, farge og naturalistiske elementer. Kjernen i bygningen består av et lyst og åpent atrium med en iøynefallende eiketrapp som knytter sammen de ulike gulvene. Her finnes en rekke forskjellige arbeidssoner, fra åpne plankontor, rom designet for gruppesamarbeid og mer bortgjemte private arbeidsområder.

Naturlige materialer

For å skape tilhørighet til den botaniske hagen som omgir bygningen var grønne toner et sentralt tema for prosjektet interiørdesign. Andre naturalistiske elementer inkluderer natursteinsgulv og trinn (antikkbørstet flis av lys Oppdalskifer i 30 cm bredde og fallende lengder) samt eikemøbler og annet tilbehør. Materialvalget legger til en aura av gravitas for å gjenspeile universitetets profil.

Segerstedthuset er bygget som et bærekraftig hus med høye miljøstandarder. Effektiv energibruk, valg av naturmaterialer, stille innemiljø, god ventilasjon og høy fuktighetssikkerhet har vært kritiske kriterier.
Solceller på taket bidrar til husets energiforsyning. Miljø og bærekraftperspektivet gjenspeiles også i restaurantens virksomhet. I tilknytning til bygget finnes der ladestasjoner for elbiler og elektriske sykler.
Bygningen er miljøsertifisert til sølv i henhold til klassifiseringen «Miljøbygg».