Prosjektreferanser

Fakta:

  • Byggherre: København kommune
  • Arkitekt: Nøhr and Sigsgaard Architects
  • Byggeår: 2012
  • Skiferleverandør: E. Nielsen Stenhuggeri

Valby Vandkulturhus

Fjellbadegrotte i Københavns flate landskap

Danmark er et flatt land, men her har det nå skutt opp noe som ser ut som et lite fjell. Dette er det nye Valby Vannkulturhus. En rå og edgy bygning som ser ut som noe som kunne bli skapt av naturen. Kanskje bare ikke den danske….

Det naturlige går som en rød estetisk tråd gjennom bygningen med assosiasjoner til fjell, skogsvann og tjern, støttet av naturmaterialer både innvendig og utvendig. Gulvene er belagt med elegant og holdbar grå skifer utvunnet fra det nordlige Skandinavia, nærmere bestemt Mineras skiferbrudd i Offerdal. Kanten av bassenget er kledt med vakkert mørkt treverk, isteden for den langt mer benyttede hvite plasten.

Disse elementene gir bygget et kvalitetspreg og signaliserer hygge og avslapning.  København kommune ønsket seg helt spesifikt et vannkultursenter i Valby, ikke et svømmebasseng. Arkitekten Niels Sigsgaard fra Nohr & Sigsgaard lot fantasien løpe løpsk og kom opp med et ekte kulturtilbud til alle som ikke bar ønsker seg en dukkert i bassenget, men også en saunatur, lysbehandling for depresjon eller bare ønsker å være i en avslappet atmosfære i et sosialt miljø med mye vann. Resultatet er opprettet i en utfordrende geometri som har skrå vinkler i tre dimensjoner. Det har vært særlig fokus på reduksjon av energiforbruk og bygningen er oppført som et lavenergiklasse 2-bygg.