Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

– Å arbeide med skifer er håndarbeid

Steinhogger hos Minera Skifer kløver store plater av Ottaskifer inne produksjonshallen

Geir fikk seg sommerjobb i steinbruddet på Otta i 1993 – og der ble han. For det er med teknologien som med jobben: Det er ikke vits i å forandre på det som fungerer.

Portrettbilde av steinhugger Geir Ove Tullut

Navn: Geir Ove Tullut

Jobber: på Otta

Jobber som: Steinkløver

– Jobben som steinkløver er som den alltid har vært. Jeg står stort sett med hammer og meisel i hendene. Det er noe teknikk involvert, men det er ikke noe jeg tenker så mye over. Det er en fordel å ha litt erfaring med seg, da, underdriver Geir Ove Tullut.

For erfaring er ikke noe han har «litt» av. Etter 25 år i pillarguri-bruddet er det få som kjenner skiferens egenskaper bedre enn Geir Ove. Han jobber som steinkløver, en av mange arbeidsoppgaver som fortsatt gjøres for hånd.

Steinhogger hos Minera Skifer vurderer steinblokka før han skal til å kløve den store platen av Ottaskifer inne produksjonshallen

– Å arbeide med skifer er jo håndarbeid. Det er ingen maskiner som hjelper deg. Det er hammer og håndmakt. Det eneste vi har av hjelpemidler er bare en vakuumløfter til å løfte stein med.

Det var kanskje vanskelig i starten, men etter 25 år har selv det å vurdere hvordan helt ulike steinblokker best kan utnyttes blitt en vane.

– Det har blitt en viss rutine på det. Jobben handler om å få inn stein, kløve den og sende den ut, så det blir litt gjentagende.

Steinhogger hos Minera Skifer kløver store plater av Ottaskifer inne produksjonshallen
Steinhogger hos Minera Skifer kløver store plater av Ottaskifer inne produksjonshallen. På bildet løftes en stor plate med en vakuumløfter

At det gjøres for hånd handler mye om tradisjon, men også om at det fortsatt ikke er utviklet teknologi som gjør jobben bedre enn hva Geir Ove og kollegene klarer for hånd. Og det er jo ingen vits å forandre på noe som funker optimalt. – Du må kjenne steinen på en måte som en maskin aldri vil klare. Hver stein er jo unik, så en steinhugger lærer seg å lese steinen for å ikke ødelegge den, forteller han.

Det fineste med skiferen fra Otta:

Det er en stein med et spesielt utseende. Hornblendene og rustfargen gjør at det er en unik skifer som ikke finnes andre steder, og den har mye glimmer, liv og spill i seg.

Geir Ove Tullut

Vokst opp med skifer

Ettersom han er født og oppvokst på Otta, er ikke akkurat skifer et ukjent materiale for Geir Ove.

– Skifer er liksom en del av identiteten til Otta og har vært en viktig næring her i utrolig mange år. Så alle som er herfra, eller bor her, har nok et ganske nært forhold til materialet. Spesielt vi som har jobbet med det på daglig basis i snart 30 år, sier han.

Og selv om han jobber med steinen dag ut og dag inn, eller kanskje nettopp derfor, har han selv valgt å bruke skifer hjemme. Han har heller rundt peisen, og har i tillegg gått for en litt utradisjonell variant med en kjøkkenbenk i skifer.

– Å ha skifer på kjøkkenet er veldig fint, og det gir meg noe ikke så mange andre har. Jeg syns jo skifer fra Otta er et utrolig fint materiale. Hornblender gir steinen et uttrykk du ikke finner andre steder. Det er fylt med spill og liv, avslutter han.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!