Prosjektreferanser

Fakta:

  • Sted: Helsingborg, Sverige
  • År: 2015
  • Byggherre: Helsingborg by
  • Arkitekt: Tengbom Architects
  • Totalentreprenør: NCC
  • Priser: WAF 2016: Nominated in the category "Transport" and "Small Projects".
  • Foto: Felix Gerlach

Helsingborg Central

Helsingborg Central, Knutpunkten, har fått en ny inngang fra sør. Men inngangen er så mye mer enn en tilgang til togsporene. Foruten en ny reiseflyt og en sykkelstall, er den nye inngangen like mye et landemerke.

Arkitektbyrået Tengbom har forvandlet en anonym bakside til en vakker fremside. Bygget er utformet som et skulpturelt element som setter karakter på stedet der så mange mennesker strømmer ­sørover daglig. Inngangen har bidratt til økt trafikk­sikkerhet gjennom nye trafikkstrømmer og ­fremmer byens sykkelbruk. Totalt 450 sykler har nemlig fått plass i en garasje mellom inngangen og trappen fritt på plattformen under tak. Her finnes også fasiliteter som luftpumpe, reparasjonsstasjon og klesskap.

Den arkitektoniske hovedidèen har vært å skape en sekvens mellom det som ligger under jorden og det over jorden, med et samlende tak. Det skulpturelle taket er i tre og har en nøytral og kvadratisk form. Kombinasjonen av en buet bunn og en buet overside i trepanelenes lengderetning skaper assosiasjoner til både bevegelse og Stadsparkens mykt bølgende typografi. Taket hviler på to skiferkledde murer som vokser opp fra sporområdet. Den lyse Oppdals-
skiferen har en silkebørstet overflate som gir et vakkert skandinavisk uttrykk i mange sjatteringer av grått. Hver skiferplate har en bredde på 30 cm og varierende lengder fra 45 – 110 cm. Enkle glass-
paneler gir ekstra beskyttelse mot vær og vind. Lysdesign har også vært toneangivende for prosjektet. Hovedbelysningen på selve taket, samt inne i sykkelgarasjen er indirekte og skjult. To sirkulære sjakter gir nedslipp av dagslys til perrongene, og fungerer samtidig som sittebenker på bakkenivå.

Skiferleveranse:

300 m² lys Oppdal silkebørstet fasadeplater, 30 cm x fl (mellom 45-110 cm), t: 30 mm.