Prosjektreferanser

Fakta:

  • Byggherre: privat hytte
  • Sted: Ryfylket, Norge
  • Arkitekter: Resell + Nicca, Pir II arkitekter
  • Foto: Ketil Jacobsen, Olav Resell
  • Skiferleverandør: Modena Fliser
  • Materiale: Otta Pillarguri fasade/takplater, Oppdal brudd- og tråkkheller

Privat hytte Ryfylket

Her skulle skillet mellom tak og vegg viskes ut

Hytta ligger på en frodig liten øy nordøst for Stavanger. Hovedideen med formen var et ønske om at hytta skulle lukke seg mot skogen og åpne seg mot fjorden og utsikten. I dette området kan vær og vind være tøff, noe som ble hensyntatt både gjennom formen, samt gjennom valg av skifer som materiale. Videre var det et ønske om at skillet mellom tak og vegg skulle viskes ut og at hytta skulle fremstå som et objekt med en fullstendig form. Skiferens format skulle være tradisjonell og ble valgt benyttet på både fasaden og taket med en sømløs overgang.

Otta Pillarguri er et spesielt fleksibelt, værbestandig og frostsikkert naturmateriale. Det er svært bærekraftig og vil vare i generasjoner. I tillegg har den unike visuelle egenskaper; den mørk koksgrå/sorte Ottaskiferen inneholder små mengder jernoksider og sulfider. Gjennom sin naturlige omdanning gir de kilde til en gylden patina over tid når skiferen benyttes utendørs. De samme mineralene sørger for at man får en «levende» flate som endrer seg gjennom dagens ulike lys- og værforhold. Fargene reflekterer fargene fra naturen. Og enda bedre; fasadene vil forandre seg over tid – akkurat som den omkringliggende naturen. Dette er en unik egenskap og passet prosjektet perfekt i forhold til bruk av materialer med mer statisk uttrykk.
.
Med et naturmateriale som skifer, produsert gjennom lokalt håndverk på Otta i Gudbrandsdalen, var det mulig å skreddersy formatene. De diamantformede skiferplatene er langstrakte i lengderetningen og har et format på 915 x 625 mm. De er montert med en overlapp på 76 mm i høyden og 81 mm i lengden. Skiferen er festet med nagler på 148mm trelekter. Rundt hytten er det lagt lys Oppdalsskifer som bruddheller og tråkkheller.
Resultatet er en unik, vakker og bærekraftig arkitektonisk utforming.