Prosjektreferanser

Fakta:

  • Sted: Ryfylket, Norway
  • År: 2014
  • Byggherre: Privat
  • Arkitekt: Resell + Nicca, Pir II arkitekter
  • Foto: Ketil Jacobsen, Olav Resell

Privat hytte Ryfylket

Hytta ligger på en frodig liten øy nordøst for Stavanger. I dette området kan vær og vind være tøft, noe som ble hensyntatt både gjennom formen og materialvalg. Videre var det et ønske om at skillet mellom tak og vegg skulle viskes ut og at hytta skulle fremstå som et objekt med en fullstendig form. Skiferens format skulle være tradisjonelt og ble valgt benyttet på både fasaden og taket med en sømløs overgang.

Otta Pillarguri skifer er et fleksibelt, værbestandig og frostsikkert naturmateriale. I tillegg har den unike visuelle egenskaper; den mørk koksgrå skiferen inneholder små mengder jernoksider og sulfider. Gjennom sin naturlige omdanning gir de kilde til en gylden patina over tid når skiferen benyttes utendørs. De samme mineralene sørger for at man får en «levende» flate som endrer seg gjennom dagens ulike lys- og værforhold. Fargene reflekterer fargene fra naturen. Og enda bedre; fasadene vil forandre seg over tid – akkurat som den omkringliggende naturen.

Med et naturmateriale som skifer, produsert gjennom lokalt håndverk på Otta i Gudbrandsdalen, var det mulig å skreddersy formatene. De diamantformede skiferplatene er 915 x 625 mm. De er montert med en overlapp på 76 mm i høyden og 81 mm i lengden. Skiferen er festet med nagler på 148 mm trelekter. Rundt hytten er det lagt bruddheller og tråkkheller i lys Oppdalskifer. Resultatet er en unik, vakker og bærekraftig arkitektonisk utforming.

Skiferleveranse:

600 m² Otta tak/fasadeplater 91,5 x 62,5 cm, t: 12-20 mm
Lys Oppdal bruddheller store, t: 30-40 mm