Jump to main content Jump to navigation Jump to footer
En steinhugger analyserer skiferblokken av Oppdalskifer før han begynner bearbeidingen.

Muligheter med Oppdalskiferen

Lys Oppdalskifer overrasker mange med sine lyse, varme fargetoner som glir så elegant inn et moderne, skandinavisk interiør.

Utendørs er den en klassiker som er høyt elsket, ikke bare for den vakre overflaten, men like mye for kantene. Se for eksempel vår guide for hvordan du kan bruke oppdalskiferen til å lage blomsterbed i stein.

En meget spesiell egenskap skiferen fra Oppdal har, er at den kan risses og knekkes på samme måte som glass. Slik kan våre steinhuggere, med de enkleste verktøy, skape vinkelrette produkter med en helt naturlig kant. Dette gir trappetrinnet eller hellen det lille ekstra!

En trapp med skifertrinn og uteplass belagt med bruddskifer i lys Oppdalskifer utenfor en hytte ved sjøen
Skifertrinn med hugget kant og bruddskifer i Lys Oppdalskifer.
En peis av grå murstein i Oppdalskifer. Peisen er murt opp som tørrmur. I bakgrunnen er det en lys spisestue.
Murstein råkopp (tørrmur) i lys Oppdalskifer.

Opprinnelse

Den lyse Oppdalskiferen høstes fra Sæterfjellet og videreforedles ved foten av fjellet – kun noen steinkast unna skiferbruddet.

Med byggingen av Dovrebanen for 100 år siden ble skiferen et sentralt levebrød og byggemateriale for lokale fagarbeidere i bygda og industrien beholder også i dag sin posisjon som hjørnesteinsbedrift i fjellkommunen lengst sør i Trøndelag.

Livsløp

Oppdalskiferens historie startet for 750 millioner år siden da sand, leire og grus sank ned mot havets bunn. Etter hvert ble dette omdannet til stein under høyt trykk.

Med tiden forsvant havene og i dag høstes og bearbeides Oppdalskiferen fra berg til naturmateriale – med alle egenskapene fjellet ga den: Evigvarende styrke og motstandsdyktighet mot frost, vann, syre og klimaendringer. Men likevel medgjørlig og svært formbar. 

Skytebasen i skiferbruddet til Minera Skifer i Oppdal står nede i en bergsprekk med en styrekonsoll til boreriggen.

750 millioner år gammelt norsk fjell

Skiferens liv er langt, men ukomplisert. Den formes og herdes over millioner av år, helt til den plutselig blir sprengt ut av fjellet. Og når det skjer, er det slett ikke usannsynlig at Otto Ørstad står litt lenger oppe i lia – med svartkrutt på fingertuppene og en over 80 år gammel detonator i hendene.

Prosjekter med lys Oppdalskifer

Lys Oppdalskifer er høyt elsket, både på grunn av sitt uttrykk i lyse gråsjatteringer som passer så godt inn i skandinavisk design, men også fordi skiferen har et minimalt miljøavtrykk. 

I søken etter å bygge grønt og oppnå miljøsertifiseringer er det essensielt å velge materialer med lavest mulig miljøpåvirkning. Da er det lite som kan konkurrere med et kortreist, evigvarende naturmateriale med stor grad av manuell bearbeiding.

Reiser du kollektivt og befinner deg på Helsingborg Central eller kanskje Kongens Nytorv hvor nye metro-ringen tar deg rundt hele København på 27 minutter, er det godt å tenke på at veggene av børstet lys Oppdalskifer ikke bare er usedvanlige vakre, men også miljøsmarte!

Et bygg med en base av fasadeskifer fra Oppdal. Et stort tretak formet som en vinge ligger over
Helsingborg Central, Sverige | Tengbom Architects
En trappenedgang til en stasjon kledt med fliser av lys Oppdalskifer på veggene
Helsingborg Central, Sverige |Tengbom Architects
En stasjon kledt med skiferflis på veggene i lys grå skifer fra Oppdal.
Cityringen København, Kongens Nytorv, Danmark | Arkitekt: Arup

Du kan berike sjel og sinn på Segerstedthuset Uppsala Universitet, UiT Norges arktiske universitet eller i prisbelønte Mortensrud kirke – alt med ulike varianter av lys Oppdalskifer som viktige elementer i designet.

På Moesgaard Museum kan du gå på gulv og i trapper av skiferen mens du lar deg fascinere av arkeologiske samlinger. Her finner du blant annet verdens best bevarte moselik fra jernalderen – som tilfeldigvis er akkurat like gammelt som det eldste skifergulvet vi kjenner til som ligger på Munkholmen utenfor Trondheim.

En stor trapp med skifertrinn i lys Oppdalskifer. I trappen står skulpturer av mennesker fra jernalderen.
Moesgaard museum, Aarhus, Danmark | Henning Larsen Architects
En stor hall med skiferflis og skifertrapp i lys grå Oppdalskifer. En vindeltrapp i treverk går opp til neste etasje.
Segerstedthuset – Uppsala Universitet, Sverige | Arkitekt: 3XN
Et moderne bygg med murstein i skifer montert som tørrmur sammen med store glassflater.
Mortensrud kirke, Oslo, Norge | Jensen og Skodvin Arkitekter

I Nye Skøyen Atrium bidrar lys Oppdalskifer til et godt arbeidsmiljø for de mange som har dette unike kontorbygget som sin arbeidsplass. Bygget er belønnet med en Breeam excellent miljøsertifisering.

Noen av Norges flotteste turistattraksjoner har lys Oppdalskifer som et naturlig og nøytralt bakteppe. Kanskje nyter du selskapet av Vigelands 200 skulpturer i Frognerparken i sommer eller den spektakulære fjordutsikten fra Loen Skylift 1011 meter over havet?

Et utsiktsrom på Loen Skylift med Oppdal bruddskifer på gulvet og med utsikt mot fjorder og fjell
Loen Skylift, Norge | Aaland Arkitektkontor og Eva Eide Koefoed
Vigelandsparken med bruddskifer i Oppdalskifer, skulpturer og vakre rosebusker.
Frognerparken (Vigelandsparken), Oslo, Norge | Gustav Vigeland
Et flott rom med Oppdalskifer bruddheller på gulvet, to stoler med skinn og en sort peis hengende fra taket.
Loen Skylift, Norge | Aaland Arkitektkontor og Eva Eide Koefoed

Og skulle du befinne deg i bygda Oppdal for å nyte frisk luft i vakre fjell, gå på moskussafari eller rafte ned elva Driva? Ja, da vil du se eksempler på skiferprosjekter hvor enn du går. Vi råder deg til å ta en ekstra titt på Skifer Hotel – både utvendig og innvendig! 

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!