Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

6 gode grunner til å kle hytta i fasadeskifer

En hytte med fasadeskifer av lys Oppdalsskifer. Tråkkheller ligger rundt hytten.

Drømmer du om en vedlikeholdsfri hytte? Å dekke hytteveggen med fasadeskifer er en enkel og vakker måte å gjøre drøm til virkelighet, slik at du får brukt tiden på hytta til det du virkelig ønsker.

Gå i deg selv nå. Hva vil du egentlig bruke tiden på hytta til? En bok foran peisen, eller en kveld ute med beisen? En lekker fondue, eller et lekk vindu?

Svaret er mest sannsynlig det første alternativet i begge tilfellene. Og ved å bruke norsk fasadeskifer på hytta, kan du frigjøre tid til det du helst vil gjøre når du er på hytta. Du kan tross alt ikke stave «skiferie» uten «skifer».

En som virkelig har fått øynene opp for nettopp dette, er Halvor Bakke. For dem som har fulgt ham i programmet Eventyrlig oppussing er det en kjent sak at designeren ikke er direkte fremmed for å anbefale skifer – verken på bakken eller oppover veggene.

Moderne hytte med fasadeskifer og store vindusflater. En skifertrapp går ned til hagen.
Fasadeskifer i Lys Oppdal lagt med overlapp – vedlikeholdsfritt, varig og vakkert. Utførelse og design av Runar Steinsystemer AS (Runar Laft).
Nærbilde av hytte med skiferfasade i lys Oppdalskifer.
Detaljer av hyttefasade i Lys Oppdal fasadeskifer lagt med overlapp. Utførelse og design av Runar Steinsystemer AS (Runar Laft).

– Det er en veldig spennende måte å bruke skifer på. Enten å dekke hele hytta med fasadeskifer, eller å kun dekke deler av den. Det er nok tre på disse hyttene våre, forteller Bakke.

Og det er ikke bare i profesjonell sammenheng Bakke foretrekker norsk naturstein på veggene.

– Jeg bygger meg hytte selv nå, og skal dekke uthuset med fasadeskifer. Jeg syns det er spesielt kult på et uthus eller en bod, forteller han.

Her kan du på 2 minutter se hvordan Halvor Bakke lager en lun hyttevegg i lys Oppdalskifer på en ettermiddag med dette geniale systemet:


– Skifer er et sterkt materiale, selv som tynne skiferplater

Morten Lie driver firmaet Stoneart, som spesialiserer seg på å finne «nye» måter å bruke norsk skifer på, og nye markeder for produktet.

Tynne skiferplater montert i systemer med aluminiumsskinner er mye brukt på fasader i Europa og resten av verden. Systemene er ofte levert med med spansk skifer i tynne formater. Nå kan Stoneart i samarbeid med Minera Skifer, levere norsk skifer fra Oppdal til fasade med de velprøvde systemene.

Mens spansk skifer kommer i relativt små formater, kan den norske skiferen leveres i store størrelser.
Den lys grå skiferen fra Oppdal i sine duse fargetoner og vakre tekstur i overflaten gir bygget et helt unikt uttrykk.

Nærbilde av montering av tynne skiferplater til vegg med aluminiumsskinner og kroker.
Lys Oppdal fasadeskifer. Foto: Stonerat
Oppheng av skiferfasade med aluminiumsskinner og kroker.
Lys Oppdal fasadeskifer. Foto: Stonerat
Oppheng av skiferfasade med aluminiumskinner og kroker på en hytte.
Lys Oppdal fasadeskifer. Foto: Stonerat

Aluminiumsskinner produsert av Norsk Hydro festes direkte på bæreveggen eller lektene. Profilene er perforert og gir god lufting bak skiferen som festes til skinnene med kroker. De ti millimeter tynne fasadeplatene i skifer fra Minera er 32,5 cm høye og har lengder opp til 100 cm. Ut fra bakvegg bygger skinner og skifer ikke mer enn 55 millimeter, og vekten er 35 kg pr kvadratmeter. Dette gjør at systemet kan monteres på de fleste bygg – gamle som nye.

Stoneart har egne utviklede systemer som gjør det utrolig raskt og enkelt å montere den norske skiferen på hytteveggen. Det kreves ingen spesialkompetanse eller -verktøy. Siden skiferen monteres uten bruk av lim eller kjemikalier, vil den ha tilnærmet uendelig levetid. Ved endring av fasaden kan skiferen plukkes ned og gjenbrukes. Les mer gjenbruk og bærekraftige valg med skifer!

En hytte som er gjort vedlikeholdsfri med skifer som fasadekledning. På terrassen er bygd benker inntil skiferveggen.
Fra programmet «Eventyrlig oppussing» hvor Halvor Bakke & Co kledte opp en hytte på Tyin med tynne skiferplater av lys Oppdalskifer utenpå eksisterende trekledning.

Her er Mortens 6 beste grunner til å dekke hytta i skifer:

1. Det er veldig pent

Det finnes mange grunner til å dekke hytta i et lag med skifer. Den viktigste grunnen for mange er likevel at det er utrolig pent. Skiferen har lang tradisjon i Norge, og ved å bruke norsk stein vil hytta gli inn i landskapet på en utrolig flott måte.

2. Skifer gir en vedlikeholdsfri hytte

Ingen beising. Ingen vasking. Du skrur opp festesystemet, og skiferen henger på veggen din helt til du skrur den ned igjen. Og det beste av alt: steinen holder samme kvalitet, og har kanskje til og med blitt litt penere med tiden.

Hvis du noen ganger kjøper deg en ny hytte – eller skal bygge om den du har – er det også bare å hekte av steinene og bruke dem om igjen.

En mørkbeiset fjellhytte med et påbygg med lys grå fasadeskifer fra Oppdal. Det er mye snø.
|Lys Oppdal fasadeskifer|

3. Du kan montere fasadeskiferen selv – utenpå eksisterende fasade

Å dekke hytta i skifer krever ikke mer skruing enn å feste skinnesystemet på veggen. Deretter legger du hellene i lag, festet med et genialt kroksystem. Skulle du en gang velge å gå tilbake til fasaden under, vil eneste senskade være noen skruehull i veggen.

4. Det er en ventilert fasade

Fasadeskiferen vil ikke bli helt tett, og det vil gi fukt muligheten til å unnslippe mellom hellene. Du trenger dermed ikke bekymre deg for at hyttas trefasade får fuktskader, selv om den er pansret inn i et lag norsk naturstein.

5. Det er en lett, men solid fasade

Takket være at steinen kløyves til såpass tynne skiferplater, vil ikke fasaden veie mer enn rundt 35 kilo pr kvadratmeter. Fasaden vil fortsatt være bestandig mot frost, snø, regn, vind og alt hva den norske naturen ellers kan utsette hytta di for.

6. Det er så kortreist som du får det

Det eneste som ikke kommer fra Norden er patentet. Aluminiumet i skinnene er produsert av Norsk Hydro, jernkrokene steinhellene henger i produseres av svensk stål, og skiferen, ja, den kommer fra Oppdal.

Interiørdesigner og programleder Halvor Bakke står på en steintrapp

Tynne skiferplater på hytteveggen

– Det er en veldig spennende måte å bruke skifer på. Enten å dekke hele hytta, eller å kun dekke deler av den. Det er nok tre på disse hyttene våre. Jeg bygger meg hytte selv nå, og skal dekke uthuset med fasadeskifer.

Halvor Bakke
Interiør- og møbeldesigner

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!