Jump to main content Jump to navigation Jump to footer
En steinhugger analyserer skiferblokken av Oppdalskifer før han begynner bearbeidingen.

Muligheter med Oppdalskiferen

Lys Oppdalskifer overrasker mange med sine lyse, varme fargetoner som glir så elegant inn et moderne, skandinavisk interiør.

Utendørs er den en klassiker som er høyt elsket, ikke bare for den vakre overflaten, men like mye for kantene. Se for eksempel vår guide for hvordan du kan bruke oppdalskiferen til å lage blomsterbed i stein.

En meget spesiell egenskap skiferen fra Oppdal har, er at den kan risses og knekkes på samme måte som glass. Slik kan våre steinhuggere, med de enkleste verktøy, skape vinkelrette produkter med en helt naturlig kant. Dette gir trappetrinnet eller hellen det lille ekstra!

En trapp med skifertrinn og uteplass belagt med bruddskifer i lys Oppdalskifer utenfor en hytte ved sjøen
Skifertrinn med hugget kant og bruddskifer i Lys Oppdalskifer.
En peis av grå murstein i Oppdalskifer. Peisen er murt opp som tørrmur. I bakgrunnen er det en lys spisestue.
Murstein råkopp (tørrmur) i lys Oppdalskifer.

Opprinnelse

Den lyse Oppdalskiferen høstes fra Sæterfjellet og videreforedles ved foten av fjellet – kun noen steinkast unna skiferbruddet.

Med byggingen av Dovrebanen for 100 år siden ble skiferen et sentralt levebrød og byggemateriale for lokale fagarbeidere i bygda og industrien beholder også i dag sin posisjon som hjørnesteinsbedrift i fjellkommunen lengst sør i Trøndelag.

Livsløp

Oppdalskiferens historie startet for 750 millioner år siden da sand, leire og grus sank ned mot havets bunn. Etter hvert ble dette omdannet til stein under høyt trykk.

Med tiden forsvant havene og i dag høstes og bearbeides Oppdalskiferen fra berg til naturmateriale – med alle egenskapene fjellet ga den: Evigvarende styrke og motstandsdyktighet mot frost, vann, syre og klimaendringer. Men likevel medgjørlig og svært formbar. 

Skytebasen i skiferbruddet til Minera Skifer i Oppdal står nede i en bergsprekk med en styrekonsoll til boreriggen.

750 millioner år gammelt norsk fjell

Skiferens liv er langt, men ukomplisert. Den formes og herdes over millioner av år, helt til den plutselig blir sprengt ut av fjellet. Og når det skjer, er det slett ikke usannsynlig at Otto Ørstad står litt lenger oppe i lia – med svartkrutt på fingertuppene og en over 80 år gammel detonator i hendene.

Prosjekter med lys Oppdalskifer

Lys Oppdalskifer er høyt elsket, både på grunn av sitt uttrykk i lyse gråsjatteringer som passer så godt inn i skandinavisk design, men også fordi skiferen har et minimalt miljøavtrykk. 

I søken etter å bygge grønt og oppnå miljøsertifiseringer er det essensielt å velge materialer med lavest mulig miljøpåvirkning. Da er det lite som kan konkurrere med et kortreist, evigvarende naturmateriale med stor grad av manuell bearbeiding.

Reiser du kollektivt og befinner deg på Helsingborg Central eller kanskje Kongens Nytorv hvor nye metro-ringen tar deg rundt hele København på 27 minutter, er det godt å tenke på at veggene av børstet lys Oppdalskifer ikke bare er usedvanlige vakre, men også miljøsmarte!

Et bygg med en base av fasadeskifer fra Oppdal. Et stort tretak formet som en vinge ligger over
Helsingborg Central, Sverige | Tengbom Architects
En trappenedgang til en stasjon kledt med fliser av lys Oppdalskifer på veggene
Helsingborg Central, Sverige |Tengbom Architects
En stasjon kledt med skiferflis på veggene i lys grå skifer fra Oppdal.
Cityringen København, Kongens Nytorv, Danmark | Arkitekt: Arup

Du kan berike sjel og sinn på Segerstedthuset Uppsala Universitet, UiT Norges arktiske universitet eller i prisbelønte Mortensrud kirke – alt med ulike varianter av lys Oppdalskifer som viktige elementer i designet.

Moesgaard Museum kan du gå på gulv og i trapper av skiferen mens du lar deg fascinere av arkeologiske samlinger. Her finner du blant annet verdens best bevarte moselik fra jernalderen – som tilfeldigvis er akkurat like gammelt som det eldste skifergulvet vi kjenner til som ligger på Munkholmen utenfor Trondheim.

En stor trapp med skifertrinn i lys Oppdalskifer. I trappen står skulpturer av mennesker fra jernalderen.
Moesgaard museum, Aarhus, Danmark | Henning Larsen Architects
En stor hall med skiferflis og skifertrapp i lys grå Oppdalskifer. En vindeltrapp i treverk går opp til neste etasje.
Segerstedthuset – Uppsala Universitet, Sverige | Arkitekt: 3XN
Et moderne bygg med murstein i skifer montert som tørrmur sammen med store glassflater.
Mortensrud kirke, Oslo, Norge | Jensen og Skodvin Arkitekter

I Nye Skøyen Atrium bidrar lys Oppdalskifer til et godt arbeidsmiljø for de mange som har dette unike kontorbygget som sin arbeidsplass. Bygget er belønnet med en Breeam excellent miljøsertifisering.

Noen av Norges flotteste turistattraksjoner har lys Oppdalskifer som et naturlig og nøytralt bakteppe. Kanskje nyter du selskapet av Vigelands 200 skulpturer i Frognerparken i sommer eller den spektakulære fjordutsikten fra Loen Skylift 1011 meter over havet?

Et utsiktsrom på Loen Skylift med Oppdal bruddskifer på gulvet og med utsikt mot fjorder og fjell
Loen Skylift, Norge | Aaland Arkitektkontor og Eva Eide Koefoed
Vigelandsparken med bruddskifer i Oppdalskifer, skulpturer og vakre rosebusker.
Frognerparken (Vigelandsparken), Oslo, Norge | Gustav Vigeland
Et flott rom med Oppdalskifer bruddheller på gulvet, to stoler med skinn og en sort peis hengende fra taket.
Loen Skylift, Norge | Aaland Arkitektkontor og Eva Eide Koefoed

Og skulle du befinne deg i bygda Oppdal for å nyte frisk luft i vakre fjell, gå på moskussafari eller rafte ned elva Driva? Ja, da vil du se eksempler på skiferprosjekter hvor enn du går. Vi råder deg til å ta en ekstra titt på Skifer Hotel – både utvendig og innvendig! 

Ofte stilte spørsmål om skifer

Den har ubegrenset levetid. For at en naturstein skal ha lang levetid, må den ha en mineralsammensetning som gjør den værbestandig. Vår skifer består av svært holdbare mineraler. I tillegg har de en mineralstruktur som er tett og som dermed styrker dens tekniske egenskaper. Våre tre skifertyper ligger rundt topp 10 i verden med tanke på holdbarhet.

Vår skifer er fra Norge og Sverige og all produksjon gjøres lokalt av våre steinhuggere. Skifer spaltes for hånd i sine naturlige lag, ulikt feks marmor og granitt som deles maskinelt i plater med en multiblad-sag. Med en levetid på > 100 år kommer likevel skifer ofte ut som et rimeligere alternativ, livstidkostnadsmessig. Installeringskostnaden er stort sett lik enten man velger skifer eller et rimelig materiale.

Skifer er et 100 % naturmateriale. Vår skifer fra Otta, Oppdal og Offerdal består alle av svært holdbare mineraler som kvarts, feltspat og glimmer. Mineralene har en gunstig struktur som er tett og som ytterligere styrker dens kvaliteter. Avsetningen av sand og leire i elver og på havbunnen har gjennom trykk og temperatur blitt omdannet til bergarten skifer gjennom flere hundre millioner år.

Du sparer miljøet for mer enn 700% økt CO2-utslipp kontra en keramisk kopi. Ekte skiferflis kan du få levert fallende lengder som skaper et vakkert flytende uttrykk. Dette formatet kan en ikke få i keramiske kopier. Å velge lokal ekte skifer er også å støtte bærekraftig produksjon og lokal verdiskapning.

Kvaliteten på de skandinaviske skifertypene er ubetinget god. Det er gamle bergarter hvor tid, trykk, temperatur og omdanninger har utviklet skifertypene til solide materialer. Istidene har også bidradd til å fjerne mye av de yngre og svakere bergartene som opprinnelig lå over skiferforekomstene vi har i dag. De fleste skifertyper fra andre verdensdeler er yngre, de har ikke vært utsatt for temperatur, trykk og omdanning på samme måte som de skandinaviske skifertypene. Norsk skifer er i tillegg kortreist og med en stor grad av håndarbeid – noe som til sammen gir den et rekordlavt miljøavtrykk.

Minera Skifer har tre skiferbrudd, to i Norge og ett i Sverige. Skiferen fra Oppdal er lys grå, skiferen fra Otta i Gudbrandsdalen er sort eller rustfarget og skiferen fra Offerdal i Jämtland er dyp grå.

Ja, skifer er et 100% naturmateriale. For flere hundre millioner år siden sank sedimenter av sand, leire og grus til havets bunn. Her ble det presset sammen i lag før den under høyt trykk ble til skiferstein. Vår skifer er hentet ut av norske og svenske fjell og foredlet av lokale steinhuggere rett ved foten av våre tre skiferbrudd.

Ja, kortreist skifer fra Norden har et ekstremt lavt klimaavtrykk. Det er et 100% naturmateriale som bearbeides i stor grad for hånd, som krever minimalt med vedlikehold, er evigvarende og kan resirkuleres og gjenbrukes.

Lys Oppdalskifer er en middelskornet gneisglimmerskifer av bergartstypen kvartsittskifer. Ottaskifer er en mørk skifer av bergartstypen Fyllittskifer. Offerdalsskifer er en kvartsitt av bergartstypen Feltspat Metasandstein.

For at en skiferskal få en rustfarge må det benyttes en skifertype som kan utvikle en rustpatina. I Skandinavia er det kun Ottaskifer fra Gudbrandsdalen i Norge som har en mineralsammensetning som gir denne egenskapen. Rustfargen utvikler seg naturlig i takt med tid, vær og vind og blir stadig vakrere med årene. Les om Ottaskiferens utvikling av en vakker rustpatina her.

Ja. Vår skifer fra Oppdal, Otta og Offerdal er alle 100% frostsikre og derfor svært godt egnet for bruk i et nordisk tøft klima.  Porøsitet i et materiale beregnes ved å måle maksimal mengde vann som det trekker til seg. Generelt er porøse materialer med høyt vannopptak de minst sterke og holdbare. Vår skifer har alle et vannopptak som ligger langt under det som den europeiske standard angir som grense for frostsikkerhet (NS-EN 12326-1: vannabsorpsjon ≤ 0,6). Se alle testresultater i våre produktdatablad.

Nei, skifer må ikke impregneres. For enkelte bruksområder vil det imidlertid være å anbefale, da det gir en beskyttelse mot flekker og smuss samtidig som det letter renholdet. Som eksempel kan en med fordel impregnere benkeplater som er utsatt for fettsøl o.l.

Ja, skifer har svært god bruddstyrke og fleksibilitet. For bilkjøring på skifer lagt i sementmørtel eller på betongplate bør hellene være min 2 cm tykk. Om skiferen legges i grus bør underlaget være stabilt, godt komprimert og telefritt, og skiferen bør ha en tykkelse på min 4 cm.

Nei. Våre tre skifertyper i naturoverflate er 100% sklisikker (innehar høyeste klassifikasjon) og er derfor svært egnet på utvendige arealer som terrasser, trapper og lignende. Vi leverer også skifer i bearbeidede overflater som også er sklisikre. Alle våre skiferoverflater er testet og sklisikkerheten er dokumentert med R-tall som er en standard for testing av sklisikkerhet og som blant annet brukes for keramiske fliser. Se våre produktark for testresultater.

Ja. Våre skifertyper tåler vann og kan monteres nede i basseng, fontener og lignende. Med en svært lav vannabsorbsjon er de derfor også 100% frostsikker.

Ja, Minera Skifer sine tre skifertyper tåler salter. Store mengder i fuktig klima kan imidlertid over tid påvirke mineralene og gi en fargeendring i overflaten – en patina. Dette har ingen innvirkning på skiferens tekniske kvalitet, dvs at funksjon, holdbarhet og levetid forblir upåvirket.

Ja. Vår skifer er sklisikker og tåler fuktigheten og klor fra et basseng. Offerdalskifer er spesielt godt egnet (testdokumentert) og har vært utstrakt brukt til dette formålet i Europa i flere tiår. Våre tre skifertyper kan alle gjerne brukes både nede i selve bassenget eller rundt bassenget. Ottaskifer og Lys Oppdalskifer bør unngås i selve sone-overgangen mellom vann og luft.

Ja. En kan gjerne legge varmekabler ute under skifer som er limt på betong eller lagt i grus.

Dette betinger en isolasjon under varmekablene. Det finnes bl.a varmekabler som er montert på isolerende matter ment for dette formålet.

 

Nei. Skifer i naturoverflate tåler godt brodder og gir ingen uheldige følger. På gulv hvor overflaten på skiferen er enten børstet eller slipt vil vi fraråde bruk av brodder.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!