Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

5 steg til å lage blomsterbed i stein

Et bomsterbed av stein bygget som tørrmur i skifer.

Drømmer du om å få en hage som er like naturlig som den er stilig? Å dekke blomsterbedet i skifer er flott å se på, vedlikeholdsfritt, og noe du kan klare selv.

Har du lagt merke til hvor fint det er når fargene og vekstene i naturen liksom passer sammen – i all sin ulikhet? Slik kan du få det i hagen din også. Trikset er å bruke elementer – planter og materialer – som hører sammen. 

Norge har rike tradisjoner for utvinning av skifer og annen naturstein, noe som gjør materialet til et passende – og naturlig – valg blant vekstene dine.

Å ramme rundt blomsterbedet med stein, gir også blomstene og plantene den oppmerksomheten de fortjener.

Lys Oppdal tørrmur og avdekning

Blomsterbedet over er laget av Synne Lindgren Helle og mannen. De hadde ingen erfaring fra tidligere med å mure med skifermurstein. Ved hjelp et godt stykke pågangsmot, denne beskrivelsen og videoen fra Minera Skiferskolen fikk de et imponerende resultat!

– Om du, som oss, ønsker å lage deg et blomsterbed av stein, men har liten eller ingen erfaring, kan vi trygt anbefale deg å bruke Lys Oppdalskifer 5-12 cm murstein. Den er vakker, lett å håndtere og bearbeide.

Synne Lindgren Helle

Slik kan du lage blomsterbed i stein

Det første du må gjøre før du setter i gang, er å sørge for at du har alt som trengs. Skiferen er en vakker naturstein som er hardfør og er svært godt egnet til blomsterbed. En god hageplan bør også være lagt. Les hvordan du legger en vanntett hageplan her.

Det du trenger for å lage et vakkert blomsterbed i skifer er:

  • Skifermurstein og skiferplater til avdekking (avslutning på toppen av muren)
  • Tørrbetong
  • Skiferlim
  • Mørtelblander
  • Meisel, hammer og murskje

Har du ikke alt dette, er de fleste verktøyene tilgjengelig for utlån hos ulike byggevarehandler til en rimelig penge.

En bigbag med lys Oppdal murstein av skifer fra Minera til å bygge blomsterbed i stein.

Hvordan går du frem for å mure blomsterbed i stein?

1. Mål opp 

Sett opp stikker og måletråd rundt området som skal bygges. Kontroller gjerne med målebånd underveis. Dette sikrer deg full kontroll, og du unngår å bygge skjevt. 

2. Sorter steinene dine

For best mulig resultat, bør du bygge med de dypeste steinene nederst, og la dybden synke i takt med at du bygger deg oppover. Start derfor med å sortere steinene etter dybde.

Sorter også etter tykkelse, selv om det ikke er like viktig.  

Mens du sorterer bør du også se om du finner noen velegnede hjørnesteiner, med rette og fine kanter.

3. Bland tørrbetong

Når steinene er sortert og alt er klart, er det bare å fyre opp mørtelblanderen. Bland tørrbetongen med vann i en egnet beholder – for eksempel en stor bøtte.

4. Bygg

Som nevnt i punkt to bør du begynne med de dypeste steinene nederst. Legg lagvis stein og tørrbetong, men prøv å la tørrbetongen vises minst mulig.

Det aller fineste resultatet får du hvis du er bevisst på å bryte linjene, både vertikalt og horisontalt. Det gir et dynamisk uttrykk, og forsterker den naturlige effekten skifer på uteområdet gir.

Dersom visflaten – altså den delen av steinen som vender utover og er synlig – er litt skrå, er det finest å legge den bredeste delen nederst.

Enkelte av steinene er tykke og skrår mye, disse bør du alltid forsøke å kappe til tynnere heller. Det kan du enkelt gjøre selv, med en hammer og et meisel.

5. Flat ut og rund av

Helt til slutt legger du på avdekkingen – den øverste steinen som blomstene dine vil titteover. Det viktig at den er så rett som mulig. Bruk derfor godt med skiferlim og jevn ut. Legg avdekkingen på toppen, og voilà – nå er resten opp til dine grønne fingre.

Et blomsterbed i stein laget etter metoden tørrmur.
FORFRA – murverket er ferdig, men mangler avdekning. Lys Oppdal murstein
Et detaljbilde som viser et blomsterbed i stein murt som tørrmur.
Blomsterbedet sett bakfra.

Lag lune soner i hagen og på terrassen

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!