Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Lag lune soner i hagen og på terrassen – 11 gode tips!

Har du lyst på ny hage, men er usikker på hva som menes med soner? Her er vår ultimate guide til soner i hagen – og tips til hva du kan fylle hagen din med.

Det er mye snakk om soner i forbindelse med hagedesign, men hva er det egentlig? En som har mye erfaring med dette er Synne Lindgren Helle. Hun er designer, og det siste året har hun drevet et omfattende terrasseprosjekt i sin egen hage. Sjekk her hvordan Synne bygde denne spektakulære tredimensjonale terrassen over flere plan!

Synne sitt eget sone-prosjekt! Paviljongen, som er under arbeid, kommer til å inneholde en hel skattekiste av soner for rekreasjon og det gode liv. Lys Oppdal murstein.

Selv om å lage en sone kan føles litt fremmed, kanskje til og med forvirrende, er det mest sannsynlig noe du mer eller mindre ubevisst har et forhold til. Slik var det iallfall for Helle.

 – Første gang jeg hørte om soner i hagesammenheng var da jeg studerte interiør. Da innså jeg at jeg alltid hadde tenkt i soner, jeg hadde bare aldri hatt et ord for det, eller et fag som støttet opp under det, forklarer hun.

Så hvordan vil du forklare hva en sone i hagen er?

– Jeg vil beskrive det som en del av hagen som fyller en funksjon. Det kan være lettere å forstå hvis du sammenligner det med et hus, eller en leilighet. Der har du også ulike rom eller områder. Et rom hvor du sover, kanskje et rom hvor du jobber og et område du lager mat. Det er grovt sett samme prinsipp som gjelder i hagen.

– Skap noe for deg selv

På utfordringen om å identifisere noen «standard-soner» nøler hun litt. En sone kan nemlig være nesten hva som helst. Da er det lettere å kategorisere det litt større først.

– Det første du må gjøre er å identifisere og prioritere hva du ønsker og trenger i hagen din, rent konkret. En spiseplass er for eksempel noe de aller fleste ønsker i hagen sin. Det samme med ildsted, utekjøkken, eller kanskje en utedusj, forteller hun.

Mulighetene er mange, og det er greit å tenke på at man kanskje ikke får plass til alt.

– Mitt beste tips er at du ikke må være så opphengt i hvordan det forventes at det «skal» være. Vær heller kreativ, og tenk på hvordan du ønsker at det skal bli. Du må skape noe for deg selv. 

En sofahuske i tre som henger på en terrasse belagt med bruddskifer i lys Oppdalskifer.
Synnes pergola med egenprodusert sofahuske. Området rundt er belagt med lys Oppdal bruddskifer lagt løst i sand.

Synne’s 11 tips til soner for ulike behov:

1. Grilling

Kanskje den enkleste måten å tilberede mat ute på.

Men betyr det at grillen ikke fortjener at du gir den en egen sone? Nei, selvsagt ikke.

Ved å gi grillen en designert plass, utstyrt med et bord eller en benk til å ha mat og utstyr på, blir det ingen tvil om hvem som er husets – og kanskje til og med gatas – grillmester.

2. Utekjøkken

Perfekt for deg som elsker å lage mat ute, og helst vil gjøre det uansett vær og årstid. 

Hvor mye du ønsker å legge i utekjøkkenet er helt opp til deg. Du kan sette alle kluter til, og bygge et med tak, vegger, innlagt vann og integrert grill – eller du kan gjøre det enkelt med noen skjærefjøler og bestikk.

En moderne terrasse med bruddskifer av l ys Oppdalskifer og et hvitt utekjøkken.
Det moderne utekjøkkenet til @camillaabry med rause heller av Lys Oppdalskifer. Foto: Yvonne Wilhelmsen
En rustfri grill og utekjøkken integrert i en vakker tørrmur av Offerdalskifer.
Grill og utekjøkken integrert i en vakker mur av Offerdalskifer.

3. Ildsted / Bålpanne

Hva er vel triveligere enn å nyte en halvmørk sensommerkveld mens det spraker i bålpanna eller peisen? En bålpanne kan også være perfekt å bygge en sone rundt. Noen gode stoler, kanskje et saueskinn eller to, og kvelden kan ikke bli stort mye koseligere.

4. Bakerovn

Vil du virkelig imponere, er en bakerovn i naturstein et godt sted å begynne – eller avslutte. En slik bakerovn tåler mye høyere varme enn grillen din kan skilte med, og gir deg muligheten til å servere ekte steinovnspizza i egen hage. Her finner du gode tips om du vil bygge din egen pizza- eller bakerovn i hagen!

En terrasse med en pizzaovn integrert i en tørrmur av lys Oppdalskifer murstein.
Bakerovn fra Tegl og Betong med murstein av lys Oppdalskifer.
En uteplass belagt med bruddskifer fra Oppdal med en sittegruppe,  ute peis og med utsikt mot sjøen.
Den fine uteplassen til @jannevedvannet med lys Oppdalskifer som tåler sjøsprøyt uten problem!

5. Spiseplass

Uansett om du ser for deg å invitere fem eller femti til middag i hagen, må du planlegge slik at alle får plass. Nøyaktig hvordan du vil innrede blir opp til deg, men husk å la alle gjestene få plass til å kose seg, samtidig som du bevarer den lune og intime følelsen et hyggelig middagsselskap gir.

6. Pergola

Et triks mange eksperter stadig trekker fram, er å bygge en pergola. Den vil naturlig forsterke romfølelsen rundt spiseplassen din, utekjøkkenet ditt, eller hva enn du velger å bygge den rundt. Pergolaen kan også bygges med tak, og vil dermed også la deg bruke uteområdet når det regner.

En terrasse med pergola belagt med bruddheller i Oppdalskifer.
Synnes egen pergola. Lys Oppdal bruddskifer
Et dekket spisebord av mørkt treverk på en stor terrasse med bruddskifer i lys Oppdalskifer.
Stor terrasse av Lys Oppdal bruddskifer gir også plass til en romslig borddekning for deilige sommerdager.

7. Soling

Før du setter spaden i jorda, bør du alltid ha planlagt hagen – og kartlagt hvilke områder som får de beste solforholdene. Der skal solsenga stå, og du ligge. Etter du har blandet en forfriskende sommercocktail og funnet fram en god bok, selvsagt.

8. Basseng og stamp

Har du plass til det, gir få ting mer hverdagsluksus enn å ha et eget basseng i hagen. Hvis ikke kan en stamp være en vel så god løsning. I begge tilfeller vil du kunne by gjestene dine på en hageopplevelse med noe ekstra. Ikke verst det, vel?

Pssst! Visste du at skifer egner seg svært godt som underlag rundt bassengområder? Steinen er naturlig sklisikker og naturlig vedlikeholdsfri.

9. Utedusj

Å installere en dusjsone i hagen passer like bra om du bor på landet med naturen som nærmeste nabo, eller om du har en urban byhage. En utedusj er en fin måte å kjøle seg ned på, dersom du ikke har plass til – eller for den saks skyld prioriterer – å anlegge basseng.

En uteplass med basseng og utedusj. Terrassen er belagt med uteflis av skifer fra Offerdal.
Alt i ett – både basseng og utedusj! Utefliser av Offerdalskifer gjør området både sklisikkert og deilig solvarmt å gå barbeint på. Hagedesign: Bengtsson Design

10. Sanselige soner

Har du et sted i hagen hvor du finner ekstra ro? Kanskje en høyde, hvor du får utsikt? Eller på en benk under et stort tre? Dette beskriver Helle som sanselige soner. Soner som kun skal fylle et eneste behov: ditt behov for å trives.

11. Blomsterbed og drivhus

For mange ligger gleden i å ha en hage nettopp å styre og stelle med blomster og planter. Hvis du er en av dem, bør du planlegge noen grønne soner. Uansett om du bare vil pleie rosebuskene, eller ønsker å dyrke din egen rosenkål, er det noe du kan planlegge for – og gjøre til en del av din nye hage. 5 steg til ditt eget blomsterbed i skifer!

Husk at noen planter trenger mer sol enn andre. Allerede i planleggingsfasen kan det være lurt å identifisere områdene du ønsker å plante de forskjellige blomstene. Hent tips fra vår ultimate guide til hvordan planlegge uterommet.

Ikke glem overganger og belysning

Nesten like viktig som selve sonene, er overgangene mellom dem. Helle understreker at overgangene skal binde sonene sammen, samtidig som de ikke skal avsløre alt. Det skal være en viss spenning knyttet til å bevege seg videre inn i hagen. 

Trapper, stier og portaler er enkle og effektive måter å lage overganger på. Så enkelt kan du lage din egen sti med tråkkheller. Du kan også lage en solid gangsti med store bruddheller – se hvordan her.

En stor Rhododendron med lyslykter. Området rundt er belagt med grå bruddheller lagt i grus.
Synnes belysning av hennes magiske sone under Rhododendron-buskene. |Lys Oppdal bruddskifer|

Bruk også belysning, for å gjøre hagen din enda mer magisk. Ved å lyse opp detaljene – blomstene i blomsterbedet, trærne i hagen, den flotte skifermuren langs gangstien – vil du framheve det som fortjener å bli framhevet, samtidig som lyset er behagelig for alle som oppholder seg i hagen.

Husk at belysning trenger strøm, og strøm trenger ledninger. Vær derfor tidlig ute med planleggingen av hva som skal lyses opp hvor.

Lykke til med din nye hage!

Skiferprodukter benyttet i disse prosjektene: bruddskifer, utefliser og murstein.

Lys Oppdalskifer bruddheller
Portrett Synne Lindgren Helle

Skap noe for deg selv

– Mitt beste tips er at du ikke må være så opphengt i hvordan det forventes at det «skal» være. Vær heller kreativ, og tenk på hvordan du ønsker at det skal bli. Du må skape noe for deg selv.

Synne Lindgren Helle
Designer

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!