Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Vedlikehold

Velger du skandinavisk skifer velger du ikke bare et vakkert og miljøvennlig materiale - du velger også et tilnærmet vedlikeholdsfritt produkt som er holdbart over flere generasjoner og hundrevis av år, uansett temperatur, vær og klima. Er skiferen montert på riktig måte, så vil vedlikeholdet stort sett begrense seg til å holde den ren.


Renhold ute


Tips 1: velg vannslange over høytrykkspyleren!

Enten skiferen er limt på betong, ligger i grus/sand eller på klosser (systemgulv) holder det som regel å spyle den ren med vannslangen.

Om du liker å bruke høytrykkspyler så unngå for all del å spyle for konsentrert og nært på skiferen. Det kan i verste fall gjøre at noe av glimmerlaget på toppen av skiferen preller av eller endrer retning og dermed gir fargeendring som spor i overflaten etter spylemønsteret. En kan også risikere å skade fugene til limt skifer.

Et nærbilde av en bruddskifer fra Offerdal med innfeldt lys.


Tips 2: Bruk grovrengjøringsmiddel for naturstein

Ved svært inngrodd skitt eller om mose har begynt å feste seg, kan en om nødvendig benytte et grovrengjøringsmiddel egnet for naturstein. Dette får du kjøpt hos våre forhandlere.


Tips 3: Slik fjerner du mose

Mose vokser kun på overflaten. Enkelte arter er løst festet tilskiferen mens andre sitter svært godt fast. Om sistenevnte er tilfelle så er det smart å fukte skiferen et par timer før vask/skrubb.

Tilsett et par dråper oppvaskmiddel i vannet! Dette senker overflatespenningen no som gjør fuktingen mer effektiv og den etterfølgende skrubbingen lettere.

NB: ikke bruk stålbørste da rester fra den kan medføre rustflekker på skiferen.

Et nærbilde av en bruddskifer i lys Oppdal med blader fra en grønn plante som henger over.
Mosen vokser kun på overflaten og kan ofte være løst festet.
En illustarsjonsskisse over mosefjerning på skifer.
Mosefjerning: Fukt med vann tilsatt et par dråper Zalo. Vent et par timer. Skrubb med stiv børste, vask deretter evt med klorin og skyll tilslutt med vann

Renhold inne

Skifer inne krever lite – rent vann eventuelt tilsatt en mild, nøytral såpe er tilstrekkelig.

Tips 1: Unngå fete såper på impregnert skifer

Impregnert skifer har en beskyttende hinne som gjør at flekker av alle slag ikke skal trenger ned i steinen. Bruk av fete eller voksholdige såper vil derfor legge igjen et fett belegg på toppen. Dette er ikke gunstig da skitt lett fester seg i dette og over tid vil overflaten fremstå som gul og skittent.

Tips 2: «Nullstill» overflaten innimellom

En gang imellom er det greit å gå over flaten med et grovrengjøringsmiddel for å løse opp og fjerne evt. fastgrodd skitt og fett.

Flekkfjerning

Har du fått skjemmende flekker? Det finnes gode spesialmidler for å fjerne alle typer flekker på skifer.

Produsenter som feks Akemi, Steinfix og Fila har alle produkter spesielt utviklet for naturstein og for alle typer flekker. Blandt spesialproduktene for naturstein finner du bl.a olje- og fettfjerningspasta, grafitti/malingsfjerner, rustflekk-fjerner, organiske flekk-fjerner (rødvin, blod, grønske).

Disse midlene får du kjøpt hos våre forhandlere.

Et bilde av en mur med en avslutning av skiferplater med hugget naturkant

Impregnering

Flekker på skifer vil forsvinne av seg selv over tid.

Noen foretrekker å impregnere skiferen for å unngå flekker i utgangspunktet. Dette kan være fornuftig , spesielt innendørs for å unngå at flekker trenger inn i skiferen om uhellet skulle være ute med rødvinsglasset, olivenoljen eller den fete bodylotionen.

En hyggelig bieffekt er at moppen og vaskefilla glir lettere slik at renholdet lettes.

Det er spesielt baderom, kjøkkenbenker, andre innendørs gulv som kan være utsatt for søl av fett/organiske stoffer som er mest aktuelle å impregnere, men kanskje også den delen av terrassen hvor du har grillen stående.


Tips 1: Vær svært bevisst på hvilken impregnering du velger!

Det finnes mange ulike leverandører og mange ulike produkter for impregnering.

Noen er helt usynlige etter påføring, mens andre inneholder fargeforsterkere. Sistenevnte vil endre uttrykket på skiferen og på mange måter frata steinens dens naturlige utseende og overflatespill. Om du ønsker en fargeforsterker så bør du foreta testapplikasjon for å se om sluttresultatet blir slik du ønsker det.

Oljebaserte produkter som f.eks klinkerolje vil også gi en beskyttende effekt, men også disse gir en relativt stor fargeendring på skiferens utseende.

Vi anbefaler generelt at du velger en usynlig impregnering (etter tørking) som kun gir den ønskelige usynlige «vannavstøtende» effekten (type nano, antiflekk) uten å endre steinens karakter.

Tips 2: Slik påføres impregneringen

Skiferen rengjøres godt og skylles godt med rent vann for å fjerne alle rester etter såpe og rensemidler. Impregneringen krever en helt nøytral flate.

Etter at overflaten er 100% tørr påføres impregneringen.

En impregnering varer i mange år i et vanlig hjem. Det er lett å se om en trenger en reapplikasjon. Så lenge en væske dråper seg på overflaten er impregneringen fortsatt effektiv.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!