Jump to main content Jump to navigation Jump to footer
Portrettbilde av en steinhugger hos Offerdalskifer, Minera Skifer

– Det er fint å kunne jobbe med et materiale som både er så viktig for hjemstedet mitt, og ikke minst veldig pent å se på.

Er du født og oppvokst i Lien, en drøy mil nord for Offerdal i Jämtland, er det naturlig at skifer blir en del av livet ditt. Det ble det iallfall for Bertil.

Muligheter

Dag etter dag, år etter år, kan tusenvis av mennesker vandre over Offerdalskiferen. Der vil den bli liggende like vakker og upåvirket av belastninger som stor trafikk, vann, syre og klimaendringer.

Offerdalskiferen egner seg ypperlig til alt fra gulv- og baderomsfliser, trappetrinn eller svømmebasseng.

Vil du skape litt ekstra magi? Bruk den utendørs på fasaden og nyt synet når Offerdalskiferen viser sin evne til å reflektere fargespill og lys gjennom ulike årstider og tider på døgnet.

Et inngangsparti med grå skifer i gangen. Offerdal skiferflis på gulv gir en kontrast til hvite slette vegger.
Skiferflis i natur overflate i entreen |Offerdalskifer
En hytte med mørke tømmervegger og en stor lenestol. På gulvet er det grå bruddskifer fra Offerdalskifer.
Bruddskifer på gulv innendørs er vakket og varig |Offerdalskifer

Opprinnelse

I Offerdal domineres landskapet av langstrakte skoger og innsjøer. Men like fullt har skiferen fra berget gitt lokalbefolkningen et viktig livsgrunnlag siden slutten av 40-tallet.

Som for Otta og Oppdal er vi også i Offerdal opptatt av å foredle skiferen i umiddelbar nærhet til bruddet. Slik kan Offerdalskiferen fortsette å skape viktige verdier lokalt samtidig som vi sparer miljøet for belastningen med lang transportvei.

Livsløp

Etter 650 millioner år i ett med naturen har skiferen fra Offerdal oppnådd en styrke og utholdenhet som imponerer selv de mest hardføre av oss.

Offerdalskiferen egner seg svært godt der andre naturmaterialer kommer til kort. Ekstreme belastninger som stor trafikk, frost og klimaendringer biter ikke på skiferen fra Jämtland som til tross for sin dokumenterte styrke forblir svært vakker å se på – for mange generasjoner framover.

2 menn som jobber med naturstein i skiferbruddet til Offerdalskifer.

Prosjekter 

I søken etter å bygge for å nå mål i Parisavtalen og mål om klimanøytralitet, er det å velge materialer med lavest mulig miljøpåvirkning essensielt.

Henning Larsen Architects valgte nettopp Offerdalskifer blant annet med bakgrunn i det lave miljøavtrykket da de tegnet Nordea Bank sitt nye hovedkvarter i København. Det grønne prestisjeprosjektet ble da også belønnet med den høyest mulige miljøsertifiseringen; LEED Platinum.

Skiferflis av Offerdalskifer på gulv og vegg i Nordea sitt  nye hovedkontor i København
Nordea HQ, København, Danmark | Henning Larsen Architects
Skiferflis av grå skifer fra Offerdal og lys grå skifer fra Oppdal i en skulpturfontene på Kistefos Museum.
Kistefos Museum, Norge | Kunstner: Jeppe Hein
Fasadeskifer i grå skifer fra fra Offerdalskifer på en moderne fasade  på Vanabbe Museum i Nederland.
Van Abbemuseum, Eindhoven, Nederland | Arkitekt: Abel Cahe

Fasaden av Offerdalskifer på samtidskunstmuseet Van Abbemuseum i Nederland gir et imponerende skue der fasaden endrer seg i takt med lyset gjennom dagen.

Den bølgede og lysreflekterende overflaten til Offerdalskiferen er et lite kunstverk i seg selv, noe kunstneren Jeppe Hein fikk fremhevet i sin skulptur «Veien til Stillhet» som du kan beundre i skulpturparken ved Kistefos Museum.

Som mennesker er vi godt «jordet» til naturen og vi liker å omgi oss med den. Skifer er et levende materiale som eldes med verdighet og som gir varme til et interiør. Kanskje er dette noe av grunnen til at kjente velværehotell som Copperhill Mountain Lodge, Palanga Design- og Spa Hotel og Falkenberg Strandbad har brukt Offerdalskifer i ulike former og i alt fra barer og resepsjoner, via basseng og saunaer til peiser?

Skiferflis av grå skifer på gulv fra Offerdal i et moderne rom med treverk på Universitetet i Uppsala.
DTU Life Science and Bioengineering, København, Danmark | Christensen & Co. Architects + Rørbæk of møller Arkitekter
En stor peis i murstein av grå Offerdalskifer montert som tørrmur på Copperhill Mountain Lodge i Åre.
Copperhill Mountain Lodge, Åre, Sverige | Arkitekt: AIX og Bohlin, Cywinski Jackson
Offerdal uteflis av grå skifer som danner et mønster på det nye Torvet i Trondheim rundt statuen av Olav Trygvasson.
Torvet i Trondheim, Norge | Agraff Arkitektur

Kunst og bærekraft ligger også til grunn for at bl.a Offerdalskifer utgjør det store bygulvet på Torvet i Trondheim. Skiferen danner et mønster inspirert av trøndersk mønstertradisjon og er tegnet av kunstneren Edith Lundebrekke.

Et torg skal være et levende og pulserende byrom og krever sterke materialer! Østersund Torv, belagt med Offerdalskifer, brukes til alt fra markedsplass og konserter til kjelke- og skikjøring.

Celsius, Uppsala Science Park, Sverige | White Arkitekter
Hubben, Uppsala Science Park, Sverige | White Arkitekter

Ofte stilte spørsmål om skifer

Den har ubegrenset levetid. For at en naturstein skal ha lang levetid, må den ha en mineralsammensetning som gjør den værbestandig. Vår skifer består av svært holdbare mineraler. I tillegg har de en mineralstruktur som er tett og som dermed styrker dens tekniske egenskaper. Våre tre skifertyper ligger rundt topp 10 i verden med tanke på holdbarhet.

Vår skifer er fra Norge og Sverige og all produksjon gjøres lokalt av våre steinhuggere. Skifer spaltes for hånd i sine naturlige lag, ulikt feks marmor og granitt som deles maskinelt i plater med en multiblad-sag. Med en levetid på > 100 år kommer likevel skifer ofte ut som et rimeligere alternativ, livstidkostnadsmessig. Installeringskostnaden er stort sett lik enten man velger skifer eller et rimelig materiale.

Skifer er et 100 % naturmateriale. Vår skifer fra Otta, Oppdal og Offerdal består alle av svært holdbare mineraler som kvarts, feltspat og glimmer. Mineralene har en gunstig struktur som er tett og som ytterligere styrker dens kvaliteter. Avsetningen av sand og leire i elver og på havbunnen har gjennom trykk og temperatur blitt omdannet til bergarten skifer gjennom flere hundre millioner år.

Du sparer miljøet for mer enn 700% økt CO2-utslipp kontra en keramisk kopi. Ekte skiferflis kan du få levert fallende lengder som skaper et vakkert flytende uttrykk. Dette formatet kan en ikke få i keramiske kopier. Å velge lokal ekte skifer er også å støtte bærekraftig produksjon og lokal verdiskapning.

Kvaliteten på de skandinaviske skifertypene er ubetinget god. Det er gamle bergarter hvor tid, trykk, temperatur og omdanninger har utviklet skifertypene til solide materialer. Istidene har også bidradd til å fjerne mye av de yngre og svakere bergartene som opprinnelig lå over skiferforekomstene vi har i dag. De fleste skifertyper fra andre verdensdeler er yngre, de har ikke vært utsatt for temperatur, trykk og omdanning på samme måte som de skandinaviske skifertypene. Norsk skifer er i tillegg kortreist og med en stor grad av håndarbeid – noe som til sammen gir den et rekordlavt miljøavtrykk.

Minera Skifer har tre skiferbrudd, to i Norge og ett i Sverige. Skiferen fra Oppdal er lys grå, skiferen fra Otta i Gudbrandsdalen er sort eller rustfarget og skiferen fra Offerdal i Jämtland er dyp grå.

Ja, skifer er et 100% naturmateriale. For flere hundre millioner år siden sank sedimenter av sand, leire og grus til havets bunn. Her ble det presset sammen i lag før den under høyt trykk ble til skiferstein. Vår skifer er hentet ut av norske og svenske fjell og foredlet av lokale steinhuggere rett ved foten av våre tre skiferbrudd.

Ja, kortreist skifer fra Norden har et ekstremt lavt klimaavtrykk. Det er et 100% naturmateriale som bearbeides i stor grad for hånd, som krever minimalt med vedlikehold, er evigvarende og kan resirkuleres og gjenbrukes.

Offerdalsskifer er en kvartsitt av bergartstypen Feltspat Metasandstein. Lys Oppdalskifer er en middelskornet gneisglimmerskifer av bergartstypen kvartsittskifer. Ottaskifer er en mørk skifer av bergartstypen Fyllittskifer.

For at en skifer skal få en rustfarge må det benyttes en skifertype som kan utvikle en rustpatina. I Skandinavia er det kun Ottaskifer fra Gudbrandsdalen i Norge som har en mineralsammensetning som gir denne egenskapen. Rustfargen utvikler seg naturlig i takt med tid, vær og vind og blir stadig vakrere med årene. Les om Ottaskiferens utvikling av en vakker rustpatina her.

Nei, skifer må ikke impregneres. For enkelte bruksområder vil det imidlertid være å anbefale, da det gir en beskyttelse mot flekker og smuss samtidig som det letter renholdet. Som eksempel kan en med fordel impregnere benkeplater som er utsatt for fettsøl o.l.

Ja, skifer har svært god bruddstyrke og fleksibilitet. For bilkjøring på skifer lagt i sementmørtel eller på betongplate bør hellene være min 2 cm tykk. Om skiferen legges i grus bør underlaget være stabilt, godt komprimert og telefritt, og skiferen bør ha en tykkelse på min 4 cm.

Nei. Våre tre skifertyper i naturoverflate er 100% sklisikker (innehar høyeste klassifikasjon) og er derfor svært egnet på utvendige arealer som terrasser, trapper og lignende. Vi leverer også skifer i bearbeidede overflater som også er sklisikre. Alle våre skiferoverflater er testet og sklisikkerheten er dokumentert med R-tall som er en standard for testing av sklisikkerhet og som blant annet brukes for keramiske fliser. Se våre produktark for testresultater.

Ja. Vår skifer fra Oppdal, Otta og Offerdal er alle 100% frostsikre og derfor svært godt egnet for bruk i et nordisk tøft klima.  Porøsitet i et materiale beregnes ved å måle maksimal mengde vann som det trekker til seg. Generelt er porøse materialer med høyt vannopptak de minst sterke og holdbare. Vår skifer har alle et vannopptak som ligger langt under det som den europeiske standard angir som grense for frostsikkerhet (NS-EN 12326-1: vannabsorpsjon ≤ 0,6). Se alle testresultater i våre produktdatablad.

Ja. Våre skifertyper tåler vann og kan monteres nede i basseng, fontener og lignende. Med en svært lav vannabsorbsjon er de derfor også 100% frostsikker.

Ja, Minera Skifer sine tre skifertyper tåler salter. Store mengder i fuktig klima kan imidlertid over tid påvirke mineralene og gi en fargeendring i overflaten – en patina. Dette har ingen innvirkning på skiferens tekniske kvalitet, dvs at funksjon, holdbarhet og levetid forblir upåvirket.

Ja. Vår skifer er sklisikker og tåler fuktigheten og klor fra et basseng. Offerdalskifer er spesielt godt egnet (testdokumentert) og har vært utstrakt brukt til dette formålet i Europa i flere tiår. Våre tre skifertyper kan alle gjerne brukes både nede i selve bassenget eller rundt bassenget. Ottaskifer og Lys Oppdalskifer bør unngås i selve sone-overgangen mellom vann og luft.

Ja. En kan gjerne legge varmekabler ute under skifer som er limt på betong eller lagt i grus.

Dette betinger en isolasjon under varmekablene. Det finnes bl.a varmekabler som er montert på isolerende matter ment for dette formålet.

 

Nei. Skifer i naturoverflate tåler godt brodder og gir ingen uheldige følger. På gulv hvor overflaten på skiferen er enten børstet eller slipt vil vi fraråde bruk av brodder.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!