Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Den ultimate hageplanen: 12 punkter til deg som skal pusse opp hagen

Et utekjøkken i en moderne og minimalistisk hage

Drømmer du om ny hage? Da er det lurt å planlegge godt! Her er alt du trenger å vite for å gjøre drømmen til virkelighet. 

Hagedesigner Eva Bengtsson driver firmaet Bengtsson Design i Stockholm. Hun forteller at det aller viktigste når du skal pusse opp hagen – uansett størrelse, stil og budsjett – er å ha en god plan. 

Dette er Eva Bengtssons 12 punkter du bør ha tenkt gjennom før du begynner arbeidet med å realisere drømmehagen din.

En luksuriøs steinlagt terrasse med svømmebasseng, pergola og solsenger.

1. Funksjonalitet 

Det første steget når du skal planlegge hagen din, må alltid være å legge en god plan. Du må finne ut hvordan du ønsker å disponere plassen du har til rådighet. Hvor du vil sitte, hvor du vil spise, og hvor du vil spasere. 

Ønsker du å bruke hagen til å sosialisere med gode venner, er det en god idé å planlegge en pergola, et utekjøkken eller et bassengområde. Har du grønne fingre – eller har planer om å få det – vil et drivhus eller noen grønnsakskasser være et fint tilskudd.

Det er viktig at du i denne fasen av prosjektet også tenker på de små detaljene. Jo mer du tenker på her, jo mindre friksjon vil du møte på senere i prosessen.

Det er avgjørende at du så tidlig som mulig tenker på hvor du ønsker lys og andre elektriske elementer. Hvis du skal begynne å dra ledninger etter du har lagt heller og fylt jord i blomsterbedet, vil du få problemer.

En skisse av en hageplan.
Planlegg hvordan du vil disponere plassen din – hvor du vil spise, sitte eller spasere.
En luksuriøs terrasse med fliser av skifer, svømmebasseng og solsenger.
Tenk på alle detaljer så tidlig som mulig – til og med hvor du ønsker krukkene dine!

2. Hagen og huset må passe sammen

Dette er et av de punktene Bengtsson bruker mest tid på, nettopp fordi helhetsinntrykket er helt essensielt.

Du må se på hagen som en forlengelse av huset. I praksis betyr det at du bør forsøke å la materialene i huset gå igjen i hagen, samtidig som du tar hensyn til husets fargepalett og stil.

Har du for eksempel et moderne hus, med elementer av betong og naturstein innendørs, vil det være fint at du bruker de samme materialene utendørs.

3. Finn din stil

Dette har du kanskje allerede gjort, men hvis ikke: Bruk sosiale medier til å finne inspirasjon.

Bengtsson får alle kundene sine til å sende henne en kollasj med bilder av hager og uteplasser de syns er fine. Basert på dette lager hun et stemningskart – eller mood board – som identifiserer hvilken stil kunden egentlig vil ha, og finner samtidig noen gode ideer til elementer hun kan overraske dem med. 

Hun anbefaler spesielt Pinterest, Houzz og Instagram som gode kilder til inspirasjon.

Et utekjøkken på en terrasse med skiferflis i en moderne og minimalistisk hage.

4. Blikkfang

Det som skiller en fin hage fra en fantastisk hage, er evnen til å trollbinde – både deg selv og gjestene dine. For å oppnå det, trenger du noen elementer som virkelig tar pusten fra dem. Et såkalt blikkfang.

Dette blikkfanget kan være så mangt. Et stort, vakkert tre får lett denne magnetiske effekten. Hvis du ikke har et tre i hagen, og heller ikke ønsker å plante et, forteller Bengtsson at hun syns en stor plante i en keramisk potte kan ha samme effekt.

Blikkfanget trenger slett ikke være et naturlig element, og kan like gjerne være en fontene. Eller en plass, for den saks skyld. Ved å variere mellom små og store rom, kan faktisk rommet i seg selv fungere som et blikkfang.

En sort utedusj på en terrasse belagt med uteflis av Offerdalskifer og treverk.
Et blikkfang kan være en rå utedusj… |Offerdal uteflis|
Gangsti i en hage av uteflis av Offerdalskifer i kombinasjon med brostein. Et  tuntre og grønne planter pynter kanten.
…eller et vakkert tre… |Offerdal uteflis|

5. Vær konsistent

I tillegg til å la materialvalg og stil smitte over fra huset, anbefaler Bengtsson også at du begrenser hvor mange materialer du bruker. 

Selv forsøker hun å holde seg til maksimalt 3 forskjellige materialer. Jo flere materialer du drar inn, jo større er sjansen for at uttrykket blir rotete. Da får du ikke den rolige og harmoniske stemningen som du ønsker i hagen.

Hun understreker at dette er et mål, og ikke en absolutt.

Et nærbilde av uteflis av Offerdalskifer og treverk rundt et basseng.
Naturmaterialer kler hverandre; Offerdal uteflis i og rundt basseng sammen med treverk.

6. Tenk tredimensjonalt

Ingenting er kjedeligere enn en flat og tom hage. Eva Bengtsson anbefaler at du tenker på hagen på samme måte du ville tenkt på et hus. Ikke som ett stort område, men som flere små.

Her kommer prinsippet om små rom, eller soner, i hagen inn. 

Et slikt rom er et område som avgrenses, og fylles med et eller annet. Et drivhus, utekjøkken, eller kanskje bare en fin benk? Her har du 11 konkrete tips til hvordan du kan lage soner i hagen eller på terrassen!

En enkel måte å skape et lite hagerom på, er å bruke stein. Både tråkkheller, betong og grus bidrar til å tydelig avgrense områdene. Å lage små nivåforskjeller gir også den effekten. Løft området spisebordet står på opp fra resten av hagen. Du vil bli forbauset over hvor stor effekt det gir.

Så er det jo ofte slik at et rom består av mer enn bare gulv. Murer, hekker, blomster og espalier fungerer som naturlige vegger. Plant disse mellom rommene dine, og hagen blir magisk – nesten som en labyrint. Noe av magien ligger i at du ikke kan se alt samtidig.

Har du plass til et stort tre i hagen, kan grenene fra treet utgjøre et fint tak. Sett en benk under greina. Eller kanskje plasser hagebordet der? En pergola, eller enkelt og greit en markise, vil også gi den koselige og trygge følelsen av å ha tak over hodet.

Et utekjøkken på en terrasse med skiferflis i en moderne og minimalistisk hage.
Lag små rom, eller soner i hagen!

7. Husk stiene

På samme måte som rommene innendørs trenger dører, må du huske overgangene mellom hagerommene dine. Og de skal helst være interessante i seg selv.

Her anbefaler Bengtsson at du anlegger smale stier og trapper, gjerne flankert av blomsterbed eller vekster.

Du kan også bruke et annet materiale på stiene og trappene – for eksempel grus eller en annen type naturstein – for å skape naturlig kontrast.  Slik lager du enkelt en sti selv med tråkkheller.

En gangsti med vakker beplantning rundt, belagt med uteflis av skifer fra Offerdal.
Offerdalskifer er svært egnet til stier da den er evigvarende, vedlikeholdsfri og sklisikker.|Offerdal uteflis|

8. Størrelsen teller

Det er faktisk helt sant. Iallfall i hagesammenheng. Og Bengtssons klare anbefaling her er: Tenk stort.

Hun forteller at altfor mange tenker likt som innendørs når de skal velge møbler og elementer i hagen. Utendørs bør alt derimot være større.

Hun opplever ofte at folk designer terrasser og plattinger som rett og slett blir for små. De har måttet flytte på møbler for å få opp døra, og får ikke det albuerommet en hage tross alt skal gi.

Det viktigste her er likevel at huset og hagen skal snakke sammen. Så størrelsen på terrassen, svømmebassenget, drivhuset og utekjøkkenet bør alltid ta utgangspunkt i det.

En pergola med moderne utemøbler foran et basseng.
Tenk stort!

9. Repetisjon

Uansett hvilken type hage det er snakk om, bør du tenke repetisjon når du skal planlegge hagen din. Enten det er snakk om materialene du bruker, hvilke planter du velger, eller hvilke former du velger å fylle hagen med.

Å la former, farger og materialer gå igjen, bidrar ikke bare til å gi en følelse av helhet – det gir også en følelse av ro. Og hva er vel bedre enn å virkelig kunne slappe av i hagen sin?

Likevel hender det at Bengtsson avviker fra dette. Da for å skape blikkfang. 

Det betyr likevel ikke at blikkfanget skal bryte med hagens, og husets, stil – det betyr heller at det skal være noe som overrasker og skaper interesse.

10. Riktig plante på riktig sted

Å ha planter i hagen er helt essensielt. Men hva vil egentlig «riktig plante» si? 

Vel, det varierer fra hage til hage, og fra stil til stil. Det viktigste her er derfor at du tenker på hvor de ulike plantene skal være. Eller som Eva Bengtsson formulerer det: «Ikke motarbeid naturen».

Du har kanskje noen områder som naturlig havner i skyggen. Her vil det være dumt å plante blomster som trenger mye sollys. På samme måte vil det være dumt å plante blomster som trives best i skyggen på et sted som gir dem hagens beste solforhold.

Du bør også tenke på hvilken type jord vekstene dine trenger. Noen skal plantes i sand, mens andre trenger mer næringsrik jord. Sørg for at disse, i så stor grad som mulig, havner sammen.

Hun understreker at på akkurat dette punktet, kan det være lurt å snakke med en gartner.

Et detaljbilde av uteflis av Offerdalskifer sammen med gyllent treverk og grønne planter.
Riktig plante på riktig sted! |Offerdal uteflis|
Et detaljbilde av Offerdal bruddskifer med innfelt belysning i steinen.
Ikke glem belysningen – her nedfelt i en Offerdal bruddskifer.

11. Indirekte belysning

La ikke den flotte hagen din forsvinne hver gang mørket senker seg. Med riktig belysning vil hagen bli et magisk sted – selv etter solnedgang.

Trikset her er å tenke på hva du vil lyse opp. Og uten å avsløre for mye: Det er verken lufta eller gjestenes ansikter.

Bengtsson forteller at hun alltid bruker indirekte lys i hagen. Ved å vende lyset ned mot steinhellene, opp mot trestammene og vekk fra folks ansikter, gjør du hagen til et behagelig sted å tilbringe kveldene – samtidig som du fremhever de detaljene som fortjener å bli fremhevet.

En luksuriøs terrasse belagt med fliser av skifer, svømmebasseng,utekjøkken og spisegruppe
Velg holdbare møbler i en stil og i et materiale som passer inn i hagen din.

12. Den siste touchen

Når alt er på plass, kan du fylle hagen med det du måtte ønske – og har planlagt for. Her snakker vi først og fremst om møbler, men også visuelt interessante ting, som fontener og utepeiser.

Finest blir det hvis møblene er laget av et materiale, eller er i en farge, som passer inn i hagen. Bengtsson anbefaler også alltid kundene å være kvalitetsbevisste når de kjøper møbler til uteplassen. Utemøbler utsettes for mye vær og vind, og møbler av god kvalitet varer lenger.

Har du barn, og vil ha inn elementer som fotballmål eller en trampoline, må dette planlegges tidlig i prosessen. Bengtsson bedyrer likevel viktigheten av å huske at slike ting gjerne forsvinner med tiden. Så hvis du planlegger et område du skal sette en trampoline, kan det være lurt å legge f.eks. steinheller der slik at området enkelt kan brukes til noe annet på et senere tidspunkt.

Bildet viser Gustav og Eva Bengtsson som er hagedesignere sittende foran et flott rød villvin

– Å la former, farger og materialer gå igjen, bidrar ikke bare til å gi en følelse av helhet – det gir også en følelse av ro. Og hva er vel bedre enn å virkelig kunne slappe av i hagen sin?

Gustav og Eva Bengtsson
Hagedesignere, Bengtsson Design

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!