Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Lage sti i hagen? Slik gjør du det!

Små gangveier og stier skaper liv i hagen. Den beste landskapsarkitekten er naturen selv, med dens materialer, former, teksturer og farger. Natur kler naturen, så hvorfor ikke la tråkkheller i naturstein binde ulike soner i hagen sammen?

Kanskje kvier du deg for hageprosjekter fordi det medfører mye arbeid, maskiner og håndverkere. Men det finnes faktisk en snarvei hvis prosjektet ditt er å lage en sti eller en platting foran et inngangsparti eller på en plen. 

Tråkkheller av nordisk skifer er både vakkert, praktisk og svært holdbart. Faktisk så holdbart at hvis du har skiferheller du vil flytte, så kan du gjerne bruke de på nytt et annet sted. Selv om de er flere hundre år gamle.

Hellene er frostsikre, sklisikre og kortreiste med et klassisk uttrykk som harmonerer med vår egen natur. Og rosinen i pølsa; dette klarer absolutt alle å legge selv! Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir strålende selv om du aldri har gjort noe lignende tidligere.

«Materialvalget i hagen er kjempeviktig for helhetsfølelsen. Steinen du legger er mer enn bare noe du går på. Den er også noe du ser på – og noe du føler på. Det er derfor viktig at den passer inn.  Velger du importert stein, kan det fort gi en følelse av at du ikke er hjemme. Du bør derfor alltid prøve å velge naturmaterialer som fra samme del av verden som du bor i» 

Cato Hetland, daglig leder Tegl og Betong AS
Tråkkheller av lys Oppdalskifer er ekte norsk fjell og gir deg mange valgmuligheter. Formater, kanter og leggemønster gir hagen din en unik personlighet som vil passe perfekt inn enten du går for en klassisk hage eller en stram hage preget av symmetri. Eller kanskje er det akkurat dette du trenger til hytta?

Det du trenger for å lage en hagesti er:

  • Tråkkheller
  • Stikkspade
  • Sand eller fin grus
  • Egen kroppsvekt, eventuelt en gummihammer.

1. Finn ønsket plassering 

Legg ut hellene på gresset der du ønsker de plassert. Ta deg gjerne en prøvetur for å kjenne etter om de ligger i en behagelig avstand (fun fact; gjennomsnittlig skrittlengde for en voksen person er 63 cm).  

Har du en sving, hindringer eller stigninger på den planlagte ruten, så er det et fint tips å gå turen i et passende tempo og deretter merke opp fotavtrykkene dine. VOILÁ – der har du funnet beste plassering!

Ønsker du en helt rett sti med et stramt uttrykk så er det en fordel å sette opp stikker i hver ende og trekke en hyssing imellom. Dette sikrer deg full kontroll, og du unngår å legge ut tråkkhellene skjevt. 

2. Fjern torven

Bruk en stikkspade rundt hele tråkkhellen. Løft vekk hellen og rull av torven. 

Fjern også litt av jorden slik at du får et hull som er et par cm dypere enn tykkelsen på hellen slik at du får plass til litt stabiliserende sand/grus også.

Det er for øvrig en god idé å la hellene bli liggende en liten tanke høyere enn plenen, både fordi hellen setter seg mer over tid, og fordi plenen vil vokse litt opp.

3. Fyll på et lag med sand eller fin grus

For å sikre at hellen ligger rett og stødig i all fremtid så legger du ut et lag med sand/grus som underlag. Et lag på par tre cm er nok og sand/grus med en kornstørrelse på 0-8 mm er perfekt. Jevn ut laget slik at det er noenlunde like tykt overalt. 

4. Legg tråkkhellen på plass

Legg hellen på plass og bank den ned i underlaget med en gummihammer. Å hoppe på hellen gjør akkurat samme nytten og er litt morsommere!

En slik stil lager du på en ettermiddag. Det er en sann fryd å få et umiddelbart resultat som samtidig utgjør en så stor estetisk forskjell. Og ikke minst å kjenne på tilfredsstillelsen det gir å skape noe selv. 

Hagestien er svært lettstelt. Du slipper å luke ugress mellom hellene og gressklipperen kan du bare kjøre rett over stien.

Tråkkheller er også et supert alternativ til en platting på gressplenen eller som inngangsparti foran ytterdøra. Det er ikke mer hokus pokus enn å bruke samme metode, men bare legge hellene tettere.

Her er det bare å hive seg på årets hyggeligste DIY-prosjekt! Lykke til!

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!