Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Hvordan lage sti i hagen? DIY med kun 4 steg!

En sti av lys grå skifer tråkkheller på en plen i en hage.

Små gangveier og stier i hagen skaper liv og variasjon. Den beste landskapsarkitekten er naturen selv, med dens materialer, former, teksturer og farger. Natur kler naturen, så hvorfor ikke la heller i naturstein binde ulike soner i hagen sammen?

Kanskje kvier du deg for hageprosjekter fordi det medfører mye arbeid, maskiner og håndverkere. Men det finnes faktisk en snarvei hvis prosjektet ditt er å lage en sti i hagen eller en platting foran et inngangsparti eller på en plen. 

En moderne hyttte med store glassfalter og steinfasade av murstein i skifer. En gangsti av tråkkheller er lagt på plenen.
Lys Oppdalskifer murstein og tråkkheller

Hagesti av frostsikker, sklisikker og kortreist skifer

Heller av nordisk skifer er både vakkert, praktisk og svært holdbart. Faktisk så holdbart at hvis du har skiferheller du vil flytte, så kan du gjerne bruke de på nytt et annet sted. Selv om de er flere hundre år gamle.

Hellene er frostsikre, sklisikre og kortreiste med et klassisk uttrykk som harmonerer med vår egen natur. Og rosinen i pølsa; dette klarer absolutt alle å legge selv! Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir strålende selv om du aldri har gjort noe lignende tidligere.

– Materialvalget i hagen er kjempeviktig for helhetsfølelsen. Steinen du legger er mer enn bare noe du går på. Den er også noe du ser på – og noe du føler på. Det er derfor viktig at den passer inn.  Velger du importert stein, kan det fort gi en følelse av at du ikke er hjemme. Du bør derfor alltid prøve å velge naturmaterialer som fra samme del av verden som du bor i. 

Cato Hetland, daglig leder Tegl og Betong AS
En sti av tråkkheller i skifer er lagt langs et hus og med flott beplantning på sidene.
Lys Oppdalskifer tråkkheller
En gangvei av skiferheller i Oppdalskifer som leder vei inn til et hyttetun
Lys Oppdalskifer tråkkheller
Et detaljbilde av en tørrmur laget av murstein i skifer  og med tråkkheller lagt på gresset foran.
Heller av lys Oppdalskifer er ekte norsk fjell og gir deg mange valgmuligheter. Formater, kanter og leggemønster gir hagen din en unik personlighet som vil passe perfekt inn enten du går for en klassisk hage eller en stram hage preget av symmetri. Eller kanskje er det akkurat dette du trenger til hytta?

DIY for å lage en sti i hagen

Dette trenger du for å komme i gang med hagestien

  • Heller
  • Stikkspade
  • Sand eller fin grus
  • Egen kroppsvekt, eventuelt en gummihammer.

1. Finn ønsket plassering 

Legg ut hellene på gresset der du ønsker de plassert. Ta deg gjerne en prøvetur for å kjenne etter om de ligger i en behagelig avstand (fun fact; gjennomsnittlig skrittlengde for en voksen person er 63 cm).  

Har du en sving, hindringer eller stigninger på den planlagte ruten, så er det et fint tips å gå turen i et passende tempo og deretter merke opp fotavtrykkene dine. VOILÁ – der har du funnet beste plassering!

Ønsker du en helt rett sti med et stramt uttrykk så er det en fordel å sette opp stikker i hver ende og trekke en hyssing imellom. Dette sikrer deg full kontroll, og du unngår å legge ut hellene skjevt. 

2. Fjern torven

Bruk en stikkspade rundt hele hellen. Løft vekk hellen og rull av torven. 

Fjern også litt av jorden slik at du får et hull som er et par cm dypere enn tykkelsen på hellen slik at du får plass til litt stabiliserende sand/grus også.

Det er for øvrig en god idé å la hellene bli liggende en liten tanke høyere enn plenen, både fordi hellen setter seg mer over tid, og fordi plenen vil vokse litt opp.

3. Fyll på et lag med sand eller fin grus

For å sikre at hellen ligger rett og stødig i all fremtid så legger du ut et lag med sand/grus som underlag. Et lag på par tre cm er nok og sand/grus med en kornstørrelse på 0-8 mm er perfekt. Jevn ut laget slik at det er noenlunde like tykt overalt. 

4. Legg hellene på plass

Legg hellen på plass og bank den ned i underlaget med en gummihammer. Å hoppe på hellen gjør akkurat samme nytten og er litt morsommere!

En slik sti i hagen lager du på en ettermiddag. Det er en sann fryd å få et umiddelbart resultat som samtidig utgjør en så stor estetisk forskjell. Og ikke minst å kjenne på tilfredsstillelsen det gir å skape noe selv. 

Hagestien er svært lettstelt. Du slipper å luke ugress mellom hellene og gressklipperen kan du bare kjøre rett over stien.

Heller er også et supert alternativ til en platting på gressplenen eller som inngangsparti foran ytterdøra. Det er ikke mer hokus pokus enn å bruke samme metode, men bare legge hellene tettere.

Her er det bare å hive seg på årets hyggeligste DIY-prosjekt! Lykke til!

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!