Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Vedlikeholdsfri hage ved vannet de neste 200 år

En terrasse med lys Oppdal bruddskifer og skiferplater som avdekning på blomsterbed: terrassen ligger helt nede ved vannkanten og det er sommer og sol.

Da Janne Berg skulle renovere eiendommen visste hun ikke stort mer enn at hun ønsket noe personlig, som samtidig krevde minst mulig vedlikehold. Løsningen ble lys skifer fra Oppdal.

– Hjemmet vårt er nesten 200 år gammelt. Det ble bygd i 1824, og er derfor et hus med mye historie i veggene. Da vi flyttet hit og startet renoveringsarbeidet var vi opptatt av å ta vare på denne historien – og finne løsninger som kunne skape historie i 200 år til, forklarer Janne Berg.

En gangsti med tråkkheller av skifer som går langs et hus og leder ned mot vannet. Et norsk flagg vaier i vinden i hagen.
Lys Oppdalskifer tråkkheller
Et hvitt trebord med serveringsbrett står på en terrasse med bruddskifer i lys Oppdalskifer.
Lys Oppdal bruddskifer

Hun og familien tok over eiendommen helt nede ved vannkanten i Holmestrand i 2017. Janne visste selv lite om denne typen renoveringsarbeid.

– Jeg visste at jeg ønsket noe personlig. Et sted familien skulle trives og ønske å oppholde seg, og som var varig og pent. Så stoppet det liksom der, forklarer hun.

En hund ser ut gjennom en smijernsport fra en gangsti i hagen belagt med store tråkkheller av skifer fra Oppdal.
Lys Oppdalskifer tråkkheller

Heldigvis hadde Jannes ektemann hakket mer kunnskap om hva som da måtte til.

– Mannen min er entreprenør, og det første elementet han nevnte var heller i lys Oppdalskifer. Jeg leste meg litt opp og så på bilder, og ble umiddelbart helt enig. Skiferen gir et fint, eksklusivt og naturlig preg. Den lys grå fargen med et blålig skjær passer også perfekt her nede i vannkanten, forklarer hun.

En hage sett ovenifra med et terrassedekke av lysgrå Oppdal bruddskifer. Terrassen har utekjøkken, boblebad, og spiseplass og er avgrenset av en skifermur.
Lys Oppdalskifer tråkkheller, bruddskifer, murstein (tørrmur) og skiferplater til avdekning mur

Et lokalt håndverk å verne om

Det er nemlig ikke kjempeenkelt å velge materialer når du skal bygge ved vannet. Salt luft, sjøsprøyt, vær og vind er en kombinasjon som enkelte materialer ikke setter særlig pris på. 

– For oss var det veldig viktig å bruke norsk skifer. Det er jo et litt røft klima her, så det er veldig godt å tenke på at dette materialet tåler prøvelsene det blir utsatt for, forteller hun.

En terrasse med boblebad og en spisegruppe. Den har bruddskifer på bakken og blomsterbed av skifermur i Oppdalskifer.
Lys Oppdalskifer bruddskifer, murstein (tørrmur) og skiferplater til avdekning mur

Og akkurat dette med at skiferen kommer fra Norge er også et viktig poeng for Janne.

– Jeg syns jo helt ærlig at skifer som er produsert i Norge er penere enn importerte alternativer, spesielt til bruk i norsk natur. I tillegg holder den overlegen kvalitet, er solid, varig og kortreist. For meg ble dette et svært enkelt valg, forteller hun.

En skifermur med murstein i lys Oppdalskifer
Lys Oppdalskifer bruddskifer, murstein (tørrmur) og skiferplater til avdekning mur
Et utekjøkken på en terrasse rett ut mot havet. Benkeplaten er belagt med skifer fra Oppdal kuttet i ulike geometriske fasonger.

Hun lar seg også fascinere over tradisjonen som ligger til grunn for norsk skiferindustri.

– Er det noe jeg har lært i denne prosessen er det at skifer er et fag som krever mye kunnskap og kompetanse. Skiferen utvinnes lokalt og spaltes og deles manuelt av steinhuggere.

Jeg har tenkt mye over hvor viktig det er at vi tar vare på kompetansen og de lokale arbeidsplassene – som utsettes for stadig større press fra utenlandske konkurrenter, forteller hun.

En terrasse ved sjøen med bruddheller på bakken og et utekjøkken med en stor bar og boblebad.
Lys Oppdalskifer bruddskifer

Spektakulært skiferprosjekt

Familien Berg kan nok ikke holde norsk skiferindustri i gang på egen hånd, men de skal ha for forsøket. Nå har familien nemlig også kjøpt naboeiendommen, og skal bruke skifer for å få de to eiendommene til å snakke sammen.

– For å gjøre dette så personlig som mulig har vi funnet fram den kreative siden i oss. Det har resultert i en ganske spektakulær hageplan hvor skifer blir selve hovedelementet i landskapet, forteller Janne. Til å realisere dette får vi vi hjelp fra de flinke karene hos Håkonsen og Sukke anleggsgartere. De kan virkelig sitt håndverk og deler gladelig sin kunnskap med oss.

Et nærbilde av en skiferplate av Oppdalskifer. På benkeplaten står en liten tappekran for øl.
Lys Oppdalskifer benkeplate med hogd kant
En gangsti med tråkkheller av skifer og med frodig blomsterbed på sidene.
Lys Oppdalskifer tråkkheller

Som hovedelement vil Oppdalskiferen få flere viktige roller å spille.

– Skifer skal brukes på murer, platting, buede trapper og tråkkheller. Steinen skal gå igjen, binde sammen og skape helhet i eiendommen forteller hun. 

Målet er å få de to eiendommene til å gli sammen. Litt som et tun. 

– Her blir skifer den viktige «tråden» Vi ønsker å erstatte belegningsstein, trapper og støttemurer i betong med skiferprodukter, for best mulig å gjøre de to eiendommene til et helhetlig hjem, forklarer hun, og legger til:

– Jeg sier ofte at hjemmet er rammen rundt historien vår. Den rammen føler jeg at vi får helt på plass nå.

En terrasse med bruddskifer i lys Oppdal med to stoler med pledd plassert foran en brennende vedovn og med utsikt rett mot sjøen.
Lys Oppdalskifer bruddskifer

Er dere like spent som oss på resultatet? Sjekk innom igjen da vel over sommeren!

Produkter brukt i dette prosjektet: bruddskifer, tråkkheller, skifertrinn, benkeplater/plater og murstein.

Janne Berg sitter på en minigraver utenfor huset hvor hun driver med hagerenovering

– Jeg syns jo helt ærlig at skifer som er produsert i Norge er penere enn importerte alternativer, spesielt til bruk i norsk natur. I tillegg holder den overlegen kvalitet, er solid, varig og kortreist. For meg ble dette et svært enkelt valg.

Den lyse Oppdalskiferen skal brukes på murer, platting, buede trapper og som tråkkheller og blir selve hovedelementet som skaper helhet.

Janne Berg, @jannevedvannet

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!