Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Hageplan: 5 ting du bør tenke på når du skal pusse opp hagen

En 3 D hageplan-tegning som viser en hage med tråkkheller i skifer, terrasse og beplantning

Planlegger du å gjøre noe med hagen før sommeren? Da bør du få med deg disse fem tipsene.

Med mer enn 25 år i bransjen, vet Cato Hetland i Tegl og Betong hva det er viktig å tenke på før du skal gå i gang med ambisiøse hageprosjekter. 

– Trendene har endret seg i løpet av min tid i bransjen. Jeg har holdt på med dette siden 1996, og på den tiden var kundene mest opptatt av å lage en jevnt fin hage, forteller han.

I dag er trenden at kundene heller ønsker å skjevfordele budsjettet sitt.

– De siste årene har folk brukt store deler av budsjettet til få, men store, installasjoner. Som en hagestue, eller et utekjøkken med bakerovn – og da er ønsket at resten av hagen skal være mest mulig vedlikeholdsfri, forteller han.

En hagepaviljon i treverk med en pizzaovn laget av Lys Oppdalskifer murstein tørrmur.
|Lys Oppdal murstein (tørrmur) og bruddskifer|

Rundt utekjøkkenet og hagestua er det svært populært å bruke naturstein, som skifer.

Skandinavisk skifer er jo et vedlikeholdsfritt materiale, samtidig som det gir en koselig stemning. Det er også fint å bruke det andre steder enn bare på bakken, for eksempel oppover veggene, og som kledning på utepeisen eller bakerovnen, forteller Hetland.

Her er Hetlands 5 råd til deg som skal planlegge hage:

1. Budsjett

Det første du må gjøre er å planlegge det økonomiske. Det hjelper deg å vite hvor mye du kan bruke og hvor stort du kan tenke, og sørger for at hagen er mer enn halvferdig når sommergjestene kommer på besøk.

2. Riktig sone på riktig sted

Hva er vel poenget med en flott ny hage, hvis den ikke er funksjonell og hyggelig? Det er derfor viktig at du bruker tid på å bli kjent med hagen din. Lag et solkart, og identifiser de stedene du vil sette frokostbordet, hvor grønnsakene får best vekstforhold, og hvor du får den aller fineste solnedgangen.

Bruk så denne kunnskapen til å plassere de elementene du ønsker å ha i hagen.

En terrasse belagt med bruddskifer av lys Oppdalskifer. En sommerdrink står på et brett på kanten av et boblebad.
|Lys Oppdal bruddskifer|

3. Tenk størrelse 

Igjen: Hva er vel poenget med en påkostet og stramt designet hage hvis det ikke er plass til gjester som kan komme på besøk og bli imponert?

Det er viktig å tenke på at du ønsker et innbydende og koselig uterom, hvor du kan servere gjester, og gjestene kan prate, skåle, og nyte god mat – uten å verken måtte presse seg forbi hverandre eller rope «HÆ?» så høyt at du får naboklager.

Hetland anbefaler å planlegge et område slik at du uten problem skal kunne servere 8–10 mennesker.

En 3D hageplan som viser en terrasse med sittergruppe,  utepeis og bakerovn som er laget skifermurstein . Gulvet er belagt med skifer uteflis.

4. Velger du lokalt, går det ikke galt

Materialvalget i hagen er kjempeviktig for helhetsfølelsen. Steinen du legger på terrassen er mer enn bare noe du går på. Den er også noe du ser på – og noe du føler på. Det er derfor viktig at den passer inn. Valg av terrassedekke – dette bør du tenke på.

Velger du importert stein, kan det fort gi en følelse av at du ikke er hjemme. I verste fall kan produktet også være i lav kvalitet som minner mer om en kommunal parkeringsplass enn din sone for rekreasjon og avslapning.

Du bør derfor alltid prøve å velge naturmaterialer som stein og tre fra samme del av verden som du bor i. 

En terrasse med en bakerovn innfeldt i en tørrmur av lys Oppdalskifer murstein. En trebenk er innbygd i forlengelsen av pizzaovnen.
Murstein i Lys Oppdalskifer, høstet fra Sæterfjellet og foredlet av dyktige steinhuggere ved foten av fjellet 12 km sør for Oppdal sentrum.

5. La hagen og huset snakke sammen

For å virkelig gjøre hagen til noe ekstra, bør du ikke glemme at det står et hus der et sted også. Når du skal planlegge hagen, er det lurt å bruke husets stil og arkitektur til inspirasjon. La farger og materialer fra huset gå igjen i hagen. Da gir du ikke bare et inntrykk av at dette er noe som hører sammen, men også av at du ikke har overlatt noe til tilfeldighetene.

Hvis du bruker naturstein inne i huset, er det flott å la samme stein gå igjen. Samtidig er det heller ikke noe problem å kombinere ulike typer naturstein – så lenge det er stein med opphav i samme del av verden. Få magisk effekt med like fliser både ute og inne

Om du ønsker å gå for rektangulært kuttede heller i stedet for bruddheller, avhenger helt av husets arkitektur og stil. Til moderne hus og hytter er det som regel finest med rektangulære heller, mens det til klassiske hytter, og spesielt hytter på fjellet, er veldig fint med bruddheller.

Her kan du se utvalget av rektangulære uteflis i skifer, bruddskifer og murstein av skifer – alle selvsagt kortreist og lokal fra Oppdal og Offerdal!

Et portrett av Cato Hetland som står foran sin arbeidsbil og høye brøytekanter

– Materialvalget i hagen er kjempeviktig for helhetsfølelsen. Steinen du legger på terrassen er mer enn bare noe du går på. Den er også noe du ser på – og noe du føler på. Det er derfor viktig at den passer inn. Du bør derfor alltid prøve å velge naturmaterialer som stein og tre fra samme del av verden som du bor i. 

Cato Hetland
Daglig leder, Tegl & Betong AS

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!