Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Valg av terrassedekke – dette bør du tenke på

En hage med utefliser i skifer. En kurv med hageavfall og en blomsterkrukke står på flisene.

Skal du renovere terrassen og gi den et helt nytt utseende - et uttrykk som er i tiden og som gjenspeiler din smak? Som gjør at terrassen kan nytes i fulle drag i tiår fremover uten å kreve vedlikehold? Og som kanskje sier noe om hvem du er og hvilke valg du gjør som er viktig for deg?

Velg med både hjertet og hjernen når du skal innrede uteplassen din. Diskré basismaterialer fra naturen er en investering som vil overleve flyktige forandringer i stil og trender.

En uteplass med grå skiferflis og smalt brunbeiset trepanel på vegg. Terrassen er møblert med et sort bord og to stoler
Uteflis i lys Oppdalskifer natur overflate.

1 – Tenk på sklisikkerhet!

Fall er den viktigste årsaken til ulykker i hjemmet, og våte, glatte overflater er den største synderen. Det er viktig å velge fliser med høy sklisikkerhet utendørs.

De fleste flismaterialer har gjennomgått tester på sklisikkerhet – kontoller disse verdiene!

Utefliser i skifer har en naturlig rustikk overflate med en diskret struktur, noe som gjør de helt sklisikre. De har høyeste mulige resultatverdi for sklisikkerhet på testskalaen (R13). I vårt produkdatablad Oppdalskifer og produktdatablad Offerdalskifer finner du testresultater for sklisikkerhet og en rekke andre parametre.

Et nærbilde av et basseng i en hage. Det er fliser av skifer fra Offerdal rundt bassenget.
Offerdalskifer i natur overflate.
En stor terrasse med svømmebasseng og sittegruppe. Terrassen er belagt med skiferfliser av Offerdalskifer.
Vått = glatt! Er terrassen din f.eks uten tak eller med basseng så velg sklisikkert. Disse skiferflisene fra Offerdal er R13, dvs så sklisikre som mulig på testskalaen.

2 – Tenk på å være ikke-trendy!

Spennende farger og mønstre i trendbildet er selvsagt kjempegøy! Men det kan ofte representere en kortvarig lykke.

Trender kommer og går og smaken vår har en tendens til å endres i takt med disse. Det kan derfor være smart å velge en diskret og klassisk base. Et terrassedekke som tåler tidens tann – ikke bare rent kvalitetsmessig, men også stilmessig. Så kan du heller boltre deg med tilbehør i ulike farger, mønstre, tekstiler og stiler. På denne måten kan uteområdet ditt være en frisk og sommerlig romantisk oase det ene året og en eksotisk meditasjonssone det neste.

Utefliser i skifer representerer et klassisk og nøytralt materiale som ikke skriker etter oppmerksomhet og som fungerer svært godt som et bakteppe for ulike utrykk. Ofte skal det ikke mer til enn å tilsette nye elementer som puter og tekstiler for å oppdatere stilen fra år til år.

En terrasse med lyse Oppdal skiferflis . Den er møblert med lyse hagemøbler.
Lys Oppdalskifer uteflis.
En terrasse med utepeis og benk med puter. Smale fliser i skifer er limt på den støpte platen.
Lys Oppdalskifer uteflis.
En uteplass under et tre med en sofagruppe på et dekke av Offerdal skiferflis.
Offerdalskifer uteflis.
Et detaljbilde av uteflis i skifer lagt på terrasse og som tråkkhelle på grus.
Offerdalskifer uteflis.

3 – Tenk helhetlig!

Mange ønsker at stilen de har inne også skal gjenspeiles utendørs. En måte å oppnå dette på er å velge et nøytralt terrassedekke og hvor tilbehøret tilpasses interiørstilen din.

En annen spesielt smart og elegant måte å oppnå helhet på, er å ganske enkelt videreføre materialet innenfra til uteområdet. Hvis du samtidig velger en lignende stil på møbler og tilbehør skapes en vakker effekt av å utvide boarealet sømløst ut på terrassen eller hagen.

Vi lager også skiferfliser med børstede overflater. Dette gjør at du fint kan velge samme type skifer inne som ute, med en mer sklisikker overflate ute og en glattere og mer lettstelt/rengjøringsvennlig overflate inne.

En moderne hytte ved sjøen. Skiferfliser av lys Oppdalskifer er lagt både på terrassen og inne i spisestuen.Store glassdører åpner opp hele veggen.
Hytte i Ryfylket tegnet av arkitekt Tommie Wilhelmsen. Fliser av Lys Oppdalskifer både ute og inne for en sømløs overgang.

4 – Tenk på vedlikehold!

Uteområdet vårt skal være et sted for velvære og rekreasjon. Vi ønsker å bruke tiden vår på kos og hygge – ikke vedlikehold. Utefliser av skifer krever minimalt – en liten runde med hageslangen er som regel tilstrekkelig for å kunne ønske våren velkommen – år etter år.

En terrasse med bruddskifer, grønne planter og solseng.
Lys Oppdal | bruddskifer
En hage og terrasse belagt med skiferflis. Fra baddenget går en trapp ned til hagen.
Offerdal | uteflis

5 – Tenk på klimaet – i dobbelt forstand!

Regn, snø, hagl, vind og strålende sol. Materialet må være slitesterkt og frostsikkert.

Forsøk å unngå porøse materialer som absorberer vann – disse vil kunne lide gjennom vinteren. Fryse-tine-syklusen her oppe i nord kan være tøff og vil gradvis svekke materialer med for høy vannabsorbsjon slik at de sprekker.

Skifer her hjemmefra har en unik balanse mellom robust skjønnhet og eleganse på den ene siden, og ekstrem holdbarhet og lav porøsitet på den andre siden. Og så er den kortreist. Transport gir de største utslagene for et produkts klimaavtrykk.

Et nærbilde av utefliser i Oppdalskifer på en terrasse.
Hvor kort er kortreist? Disse uteflisene i lys Oppdalskifer fikk knapt 20 minutter reisetid fra skiferbruddet før de havnet på denne lekre terrassen.

Myke former eller rette linjer?

De fleste kjenner til bruddskifer med sine organiske former. Men visste du at skifer også kommer som presist kuttede fliser både til innerdør seg utendørs bruk?

Uteflisene våre er et 100% naturprodukt av ren og massiv skifer skapt for 750 millioner år siden. Skiferblokkene høstes fra fjellet og våre steinhuggere deler skiferblokkene opp i deres naturlige lag for hånd. De kuttes deretter opp til rektangulære fliser.

Resultatet er et evigvarende, kortreist naturmateriale med et rekordlavt karbonavtrykk. De gir et stramt og minimalistisk uttrykk og ikke minst den lune og gode følelsen det å trå på ekte fjell gir.

En uteplass med lys Oppdal bruddskifer og hvite tremøbler.
Bruddskifer i Lys Oppdalskifer med lekre organiske former.
Et detaljbilde av en terrasse belagt med smale skiferflis i Lys Oppdalskifer inntil et felt med dekorativ elvestein.
Lys Oppdal skiferflis i smalt format (20cm bredde).

Montering av uteflis

Uteflis kan monteres på ulike måter. De kan limes på en støpt plate (som keramisk flis), legges rett på sand/grus/gress eller legges på pidestaller (systemgulv).

Med sistnevnte metode kan du svært raskt lage deg en flislagt uteplass uten vedlikeholdsbehov og helt uten støp, lim eller fuging. Installasjonen er så enkel at dette klarer du fint selv. Samtidig unngår du risiko for sprekker i fuger og frostsprengning fordi flisene «står på egne bein».

Pidestallene kan legges direkte på grus, balkonger, på støpte verandaer og på solide treterrasser. Les mer om leggesystemet gjør det mulig å forvandle en gammel terrasse til en vakker og vedlikeholdsfri uteplass på 1–2–3 her.

Anbefalt tykkelse på utefliser i forhold til monteringsmetode:

  • Tykkelse under 2 cm: liming
  • Tykkelse 2 cm: systemgulv
  • Tykkelse over 2 cm: løsmasser
En terrasse bekledt med fliser i skifer. Den er  møblert med  en sofagruppe. På bordet står det kaffe.
Lys Oppdalskifer i natur overflate.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!