Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Halvor Bakke: – Lag en koselig uteplass med skifer på hytta

Drømmer du om ny uteplass på hytta? Interiørekspert Halvor Bakke mener skifer til uteplassen er et godt valg – uansett om det er snakk om fjord eller fjell.

Halvor Bakke er interiørekspert, designer og for mange kjent fra TV3-programmet Eventyrlig oppussing. Når Bakke og resten av teamet på magisk vis gir slitne hytter visuelle åpenbaringer, er det ofte skifer med i bildet. Men det er ikke bare profesjonelt han foretrekker naturstein.

– Jeg bygger meg hytte selv nå, og der har jeg tenkt å bruke skifer til uteplassen og på påbygget, forteller han.

– Å bekle fasaden med heller av skifer er en spennende måte å bruke materialet på, syns jeg. Og da er det fint om man ikke nødvendigvis dekker hele hytta. Bruker du det på et påbygg, et inngangsparti eller en bod, blir det en veldig fin detalj, som også er litt original, forklarer interiøreksperten. Se hvor genialt enkelt Halvor kledte fasaden på denne fjellhytta med skifer av lys Oppdal – på en ettermiddag!

Et utendørs inngangsparti på laftet hytte med en massiv trebenk og lys Oppdal bruddskifer på bakken.
– Jeg elsker når det brukes store, rause heller på terrasser, plattinger og hager. |Lys Oppdal bruddskifer|
Et uteområde med en benk og et bord på en hytte med fasadeskifer av lys Oppdalskifer som liggende steinpanel.
En Eventyrlig Oppussing med lys Oppdalskifer! Fasaden er vedlikeholdsfri og gir deilig varme i ryggen ved spisebordet.

Hvilke skiferheller bør du bruke til uteplassen?

Hva som passer best av skifer formet som bruddheller eller rektangulære heller, avhenger helt av uttrykket for øvrig.

– Jeg liker å bruke bruddheller i og rundt hytter i tradisjonell stil, og går ofte for rette linjer og rektangulært kuttede skiferheller i mer moderne hytter, forklarer Bakke. Her kan du se våre tråkkheller i 4 standardstørrelser i lys Oppdalskifer.

En uteplass i Oppdal bruddskifer som terrassedekke på en laftet hytte med skifertak.
Denne lune uteplassen med Lys Oppdal bruddskifer er innrammet av en vakker mur i samme materialet. Slik skaper du en rød tråd!

Når det kommer til hvor store heller du bør velge, avhenger det av bruksområde. Og tråkkhellene, de vil Bakke ha en viss størrelse på:

– Jeg elsker når det brukes store, rause tråkkheller på terrasser, plattinger og hager. Spesielt hvis de er trukket litt ned i naturen. Ofte brukes skifer til uteplassen på fjellhytter, og det synes jeg er veldig fint.

En gyngestol på uteplass i skifer, lys Oppdal, som terrassedekke og fuger av gress.
|Lys Oppdal bruddskifer|
Et brett med kaffe og kaker servert på en uteplass i skifer av lys Oppdal bruddskifer.
|Lys Oppdal bruddskifer|

Bruk samme skifer på uteplassen som inne

Du har kanskje skifer innendørs på hytta allerede? Da er det fint å la den gå igjen utendørs. Ved å bruke skifer både i uteområdet og yttergang, knytter du ikke bare ute- og inneområdet sammen, det er også svært praktisk.

– Jeg syns det er kjempefint å bruke skifer i gangsonene innendørs på hytta, forsikrer Bakke.

Som det slitesterke materialet skifer er, vil det også tåle snø og vann som blir dratt med utenfra, samt ski- og slalåmstøvlenes harde såler.

Og har du først valgt skifer til noen deler av hytta, kan du like gjerne fortsette.

– Det er naturligvis kjempefint å bruke skifer ved hyttepeisen, men du kan også la materialet fortsette inn på badet. I hytta på fjellet kan du også fint ha benkeplate i skifer på kjøkkenet, noe som passer kjempegodt sammen med for eksempel beiset panel, foreslår Bakke. 

Skifer på uteplassen ved sjøen

Selv om mange assosierer skifer og naturstein med den norske fjellheimen, bedyrer Bakke at skifer er like flott rundt sommerhytta ved sjøen.

– Til hytter ved sjøen ville jeg først og fremst brukt skifer på uteplassen. Sjø og salt er skadelig for treverket, mens skifer er slitesterkt og vedlikeholdsfritt. Skifer absorberer dessuten varme fra sola på en helt spesiell måte, noe som gjør det veldig deilig å gå og sitte på.

En stor terrasse belagt med lys Oppdal bruddskifer utenfor en hvit hytte med massive trestoler.
Uteplass kledd i Lys Oppdal bruddskifer – selve klassikeren over alle klassikere.
En brygge belagt med lys Oppdal bruddskifer med en  skifertrapp som går opp til en skiferlagt terrasse.
Sjø og salt er skadelig for treverket, mens skifer er slitesterkt og vedlikeholdsfritt. |Lys Oppdal bruddskifer|
En natursteinstrapp med skifertrinn av lys Oppdal skifer og en terrasse med bruddskifer.
Håndhuggede skifertrinn får en vakker og naturlig kant. Og attpåtil er de sklisikre. |Lys Oppdal bruddskifer og skifertrinn med hogd kant|

Kontraster

Skiferen vil også passe godt som en kontrast, skulle hytta di være kledd i tre.

– Her handler det igjen om det totale inntrykket. Og det er nok tre på disse hyttene våre, så vi trenger denne kontrasten, avslutter Bakke.

Interiørdesigner og programleder Halvor Bakke står på en steintrapp

Halvor Bakkes beste skifertips

– Skifer er slitesterkt og vedlikeholdsfritt. Skifer absorberer dessuten varme fra sola på en helt spesiell måte, noe som gjør det veldig deilig å gå og sitte på.

Skiferen vil også passe godt som en kontrast, skulle hytta di være kledd i tre. Og det er nok tre på disse hyttene våre, så vi trenger denne kontrasten.

Halvor Bakke, Interiør- og møbeldesigner

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!