Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Vedlikeholdsfri terrasse på hytta: Få magisk effekt med like fliser både ute og inne

En moderne hytte som har fliser av lys Oppdalskifer i en sømløs overgang fra spisestue og terrasse. Spisestuen har store glssdører som kan trekkes fra slik at spisestuen blir en del av terassen. Samme materiale inne og ute!

Når arkitekt Tommie Wilhelmsen setter i gang et nytt hytteprosjekt, henter han alltid inspirasjon og ideer fra naturen rundt. Til denne lekre hytta i Ryfylke fikk vedlikeholdsfri naturstein hovedrollen.

En moderne hytte med utstrakt bruk av naturstein.  Lys Oppdalskifer er lagt som bruddskifer og som tråkkheller.  Tørrmur skiferfasasde er kombinert med tre.

– Jeg begynner alltid med landskapet. Tilbringer litt tid på tomta, tar inn inntrykkene. Det, kombinert med kundens ønsker, legger grunnlaget for alt jeg tegner. 

Det forteller sivilarkitekt Tommie Wilhelmsen. Han har etter 20 år i bransjen etablert seg som en av Norges mest anerkjente arkitekter og kan skilte med flere priser og utmerkelser. I 2008 ble han kåret til en av verdens 100 beste arkitekter.

Lys Oppdalskifer uteflis og bruddskifer / tråkkheller

– Svarene ligger i tomta

Wilhelmsen designer både bolighus og fritidsboliger, og forteller at han ofte forsøker å holde det så tidløst som mulig. Det er årsaken til at han valgte skifer både utendørs og innendørs da han skulle tegne en hytte i Ryfylke. En hytte som for ligger alene på en øy.

En moderne hytte ved sjøen. Skiferfliser av lys Oppdalskifer er lagt både på terrassen og inne i spisestuen.
Fliser av lys Oppdalskifer, natur overflate ute og antikkbørstet overflate inne.

– Jeg pleier å si at når det kommer til arkitektur og design, ligger svarene alltid i tomta – og denne tomta var usedvanlig naturskjønn. Det er jo ikke hver dag man får tegne en hytte på sin egen øy, sier han.

Han forsto tidlig at fjellformasjonene på øya måtte bevares og framheves.

– Tenk, dette spillet mellom hav og fjell har sett slik ut i tusenvis av år, og det vil sikkert se slik ut i tusen år til. Det er viktig å ha respekt for dette landskapet, og få det vi bygger til å passe inn. Derfor brukte jeg mye tre og stein i dette prosjektet, forteller han.

En moderne hytte ved sjøen. Skiferfliser av lys Oppdalskifer er lagt både på terrassen og inne i spisestuen.
Fliser av lys Oppdalskifer, natur overflate ute og antikkbørstet overflate inne.
En moderne hytte med grå fliser i gangen på gulvet og med møbler og spilepanel av eik i taket.
Fliser av lys Oppdalskifer i antikkbørstet overflate.

Hva hyttas funksjon skal være, setter alltid premisset for hva Wilhelmsen bygger. 

– I dette tilfellet var det en sommerhytte med mye sol. Da ble det viktig for meg at terskelen for å bevege seg mellom stua og terrassen var så lav som mulig. Her ønsket jeg å skape den magisk effekten av å sømløst kunne bevege seg fra stua til terrassen, og det syns jeg vi klarte, forteller han.

Wilhelmsen forteller at det fineste med å bruke skifer, var at de kunne legge steinen tilnærmet likt ute og inne. 

– Treet måtte vi ha behandlet helt ulikt fra stue til terrasse, men skiferen er så vedlikeholdsfri og allsidig at det ble det beste valget, forteller arkitekten.

Den lys grå Oppdalskiferen ble ikke bare brukt i overgangen mellom uteområdet og inneområdet, men også i overgangen til naturen selv.

– Vi fokuserte mye på horisonten når vi tegnet denne hytta. Den skal liksom skli sømløst inn i naturen rundt. Derfor går vinduene helt ned til gulvet, og skiferen er i omtrent samme gråtone som bergene rundt. Steinen ble et flott bindemateriale mellom forgrunnen og bakgrunnen, forklarer han.

En moderne hytte ved sjøen. Skiferfliser av lys Oppdalskifer er lagt både på terrassen og inne i spisestuen.Store glassdører åpner opp hele veggen.
Fliser av lys Oppdalskifer, natur overflate ute og antikkbørstet overflate inne.

Varm, vedlikeholdsfri og sklisikker

For Wilhelmsen er skifer et foretrukket materiale når han lager terrasser og plattinger til norske hjem og hytter – der det passer seg, vel og merke.

 – Som arkitekt har jeg jo fått god kjennskap til ulike materialer, og skifer er absolutt et av dem jeg best liker å jobbe med. Det er jo ofte slik at folk som har erfaring med skifer, holder seg til skifer, forteller han.

En skifertrapp i en hage med store skifertrinn i Lys Oppdalskifer. Skiferrplatene er lagt med overlapp oppover som en terrengtrapp.
|Lys Oppdalskifer trinn|
En sti av tråkkheller i skifer i hagen til en moderne hytte.

Selv om han mener at det i utgangspunktet ikke er noen bestemte steder skifer ikke passer, påpeker han – igjen – at prosjektets natur avgjør.

– Vi er jo i Norge – et land av stein, så naturstein som skifer kan passe selv midt i byen. Likevel må materialvalget ha en funksjon. Mange ønsker jo naturfarger – tre og stein – til de moderne husene og hyttene sine, og da er skifer et naturlig produkt å gå for.

At materialet er såpass enkelt å bruke, er selvsagt også fordelaktig.

En tråkkhellesti av skiferheller i hagen utenfor en svært moderne hytte.
Tråkkheller av lys Oppdalskifer går langs veggen i en hage utenfor en moderne hytte.

– Spesielt på hytter, hvor det kan gå tid mellom hver gang noen er på besøk, er det svært gunstig å legge skifer på terrassen og plattingen. For skiferen er så vedlikeholdsfri at den passer like godt på høyfjellet som i solveggen ved sjøen, sier han, og utdyper:

– Den passer kanskje særlig godt ved sjøen. Steinen tåler sjøsprøyt, og er sklisikker. I tillegg magasinerer den varme, noe som gjør den er veldig deilig å ligge og slappe av på. Skifer gjør at du kan kose deg godt utover sommerkveldene, uten at du trenger å ofre vedlikehold en eneste tanke.

Tekniske spesifikasjoner og testresultater: Datablad Oppdal, Datablad Offerdal.

Skiferprodukt brukt i disse prosjektene; skiferflis, uteflis, tråkkheller, skifertrinn, bruddskifer.

Portrett arkitekt Tommie Wilhelmsen

– Som arkitekt har jeg jo fått god kjennskap til ulike materialer, og skifer er absolutt et av dem jeg best liker å jobbe med. Det er jo ofte slik at folk som har erfaring med skifer, holder seg til skifer.

Steinen tåler sjøsprøyt, og er sklisikker. I tillegg magasinerer den varme, noe som gjør den er veldig deilig å ligge og slappe av på. Skifer gjør at du kan kose deg godt utover sommerkveldene, uten at du trenger å ofre vedlikehold en eneste tanke.

Sivilarkitekt Tommie Wilhelmsen
Wilhelmsen Arkitektur

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!