Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Funkishytte med romslig terrasse og utekjøkken

En kvinne og ung jente som sitter i trappen på en terrasse belagt med uteflis i lys Oppdalskifer. Det er grønt og frodig rundt og med store blomsterpotter på terrassen.

Da Yvonne Dyve og familien skulle restaurere området rundt hytta, var det viktig med et fint område til det familien likte aller best: å være sosiale. Resultatet ble en stor terrasse – og et lekkert utekjøkken med benkeplate i skifer.

– Vi er en veldig sosial familie, så noe av det viktigste for oss når vi overtok denne hytta, var at vi skulle ha et sted vi kunne samle venner og familie. Med tanke på hyttas utsikt over Mefjorden i Sandefjord, var det naturlig at denne plassen ble utendørs, forteller hytteeier Yvonne Dyve.

2 damer drikker kaffe i sofa på en stor terrasse belagt med uteflis av norsk skifer.
|Lys Oppdal antikkbørstet uteflis|

Og det var litt å gjøre da de tok over. 

– Uteområdet var påbegynt, men ikke helt ferdig. Det var ikke planert, terrassen var dekket med kunstgress, og det sto en ødelagt jacuzzi i det ene hjørnet her, sier hun. 

Det første de gjorde var å få inn entreprenør for å planere området der terrassen skulle være. Deretter var det bare å være kreativ.

– Vi sto med en tom terrasse som vi kunne forme nøyaktig slik vi ønsket. Så da måtte vi prioritere. Vi bestemte oss for eksempel for at vi ikke trengte å erstatte jacuzzien. Hytta ligger jo like ved vannet, forklarer Yvonne.

Hjørnet jacuzzien sto i egnet seg derimot svært godt til et annet formål – som passet mye bedre med familien Dyves ønsker.

– Nå kunne vi endelig realisere drømmen om å bygge et utekjøkken. Terrassen vår er tenkt som en forlengelse av stua. Vi har innredet den som en lounge, og har i tillegg et langt spisebord som kan trekkes ut. Vi planlegger å bruke mye tid der ute, så det ble naturlig for oss å ha et kjøkken der også, forklarer hun.

En stor terrasse belagt med lys Oppdal uteflis. I bakgrunnen er det et  utekjøkken.
|Lys Oppdal antikkbørstet uteflis|
Detaljbilde av utekjøkken med skiferplate av Oppdalskifer  på et utekjøkken. På benkeplaten står det et ferskt brød.
|Lys Oppdal antikkbørstet benkeplate|

Materialer som tåler norsk vær

Når de først skulle bygge utekjøkkenet, var det viktig for Dyve at de gjorde det skikkelig. Alt ble derfor planlagt til minste detalj. Først tegnet de alt. Antall skap, hvor mange hyller de skulle ha. Om gassgrillen skulle være innebygd eller løs. 

– Jeg ville ha store arbeidsflater, samt en vask med sommervann. Vi trengte egentlig ikke noe mer enn det. Det ekte kjøkkenet er jo ikke så langt unna, og det var viktig at det var lett å stenge kjøkkenet for vinteren også, forklarer Dyve.

En dame kutter rotgrønnsaker på et utekjøkken som har en benkeplate i stein av typen antikkbørstet Oppdalskifer.
|Lys Oppdal antikkbørstet benkeplate|

Derfor ble materialvalget helt essensielt. Nå gjøres utekjøkkenet klart for vinteren i en håndvending.

– Vi har bevisst valgt materialer som tåler norsk vær og norske vintre, så når hytta skal stenges for vinteren er det egentlig bare å ta inn pynt og utstyr, forteller hun. 

Både utekjøkkenet og terrassen ellers er kledd i skifer. Akkurat det er det flere grunner til.

– I utgangspunktet tenkte vi på å ha betongdekke på terrassen. Det er ei funkishytte med mange rette vinkler, og mye tre i naturfarger. Derfor ville vi også ha et enkelt og moderne uttrykk utendørs, sier Dyve. 

Etter hvert som de undersøkte nærmere fant de ut at betong krevde vedlikehold, og kunne bli skadet i norske forhold. Samtidig fant Dyve inspirasjon fra sosiale medier. Uteområdet til familien Dyve ble derfor drapert i antikkbørstet skifer fra Oppdal. Selvsagt i rektangulære heller.

– På Instagram så jeg at det var mange muligheter til å bruke skifer, selv til det stramme og moderne uttrykket vi ønsket oss. Og når vi i tillegg leste om hvor mye materialet tålte, var det egentlig ikke noe mer å lure på, forklarer hun.

En ung jente slår hjul på en stor terrasse belagt med uteflis i antikkbørstet lys Oppdalskifer.
Lys Oppdalskifer er 750 millioner år og har overlevd utallige istider. Den tåler derfor lett kalde vintre….
Detaljbilde av utekjøkken med skiferplate av Oppdalskifer  på et utekjøkken. En varm kasserolle settes rett ned på benkeplaten.
….varme kasseroller |Lys Oppdal antikkbørstet benkeplate|
Store krukker med blomster som står på en terrasse belagt med utefliser av norsk skifer.
…vannsøl fra blomsterpottene |Lys Oppdal antikkbørstet uteflis|
Føttene til en gutt som står på skateboard på en stor skiferterrasse.
….og røff lek |Lys Oppdal antikkbørstet uteflis|

En rød tråd

Også utekjøkkenet har fått et innslag av den norske natursteinen. Benkeplata – den store arbeidsflaten Dyve ønsket seg – er også i antikkbørstet lys Oppdalskifer – akkurat som terasseflisene. Her kan du se våre benkeplater i skifer.

– Det er veldig viktig for oss at utekjøkkenet må tåle vintrene, siden det skal stå ubeskyttet utendørs. Med en benkeplate i skifer trenger vi ikke bekymre oss for at noe blir ødelagt, uansett vind og nedbør – verken om vinteren eller resten av året. Det er utrolig deilig, sier Dyve.

Benkeplaten i skifer forsterker også følelsen av en enhetlig eiendom – en rød tråd gjennom hele eiendommen.

– Vi har samme type skifer rundt hele hytta: på kjøkkenbenken, terrassen og i trappa. Faktisk også rundt basketkurven sønnen vår har satt opp ved inngangspartiet. Det er luksus å få alle disse bruksområdene ut av én type stein, forteller hun.

To damer og to barn spiser ute på en stor terrasse belagt med utefliser skifer fra Oppdal.
|Lys Oppdal antikkbørstet uteflis|
Et nærbilde av føttene  til en dame som sitte på en terrasse belagt med fliser i lys Oppdal antikkbørstet skifer.
|Lys Oppdal antikkbørstet uteflis|

Det er ikke bare på selve eiendommen Dyve er opptatt av at steinen skal passe inn. Det er også viktig at det harmonerer med området rundt.

– Hytta vår ligger i et hyttefelt, men det er fortsatt mye natur rundt den. Så det har vært svært viktig for oss hvilke materialer og farger vi har brukt i dette prosjektet. 

I tillegg til skifer, har familien Dyve brukt mye kebony.

– Den børstede skiferen passer helt nydelig – både med naturen rundt og med kebonyen. Hadde vi valgt en mer spraglete stein ville den tatt for mye fokus. Den antikkbørstede skiferen har en nydelig farge og patina som passer hytta vår utmerket. Derfor falt valget på denne, sier hun. Her kan du se hvordan Lys Oppdal antikkbørstet flis ser ut.

Hytteprosjektet er ferdig, og en ny sommer står på trappene. Dyve har allerede planene klare for hvordan de skal gjøre terrassen enda bedre.

– Vi vurderer å bygge en pergola. Det er såpass værhardt her at det fort blir fristende å trekke innendørs. Hadde vi hatt en pergola kunne vi ha tilbragt enda mer tid her ute, avslutter hun.

Et portrett av Yvonne Dyve - eier av en funkishytte med Oppdalskifer på terrasse og utekjøkken

– På Instagram så jeg at det var mange muligheter til å bruke skifer, selv til det stramme og moderne uttrykket vi ønsket oss. Og når vi i tillegg leste om hvor mye materialet tålte, var det egentlig ikke noe mer å lure på.

Yvonne Dyve
Salg- og markedsleder, Camelia Interiør

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!