Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Tips til liming av skifer – inne og ute!

Nærbilde av et skifergulv med smale skiferfliser. en skinnstol står i hjørnet.

I prinsippet er det liten eller ingen forskjell på å montere skifer sammenlignet med keramisk flis eller betongheller.

Skifer monteres på gulv /vegg inne, eller på et støpt underlag ute, med en lim-mørtel spesielt beregnet for naturstein. Skifer kan også legges løst som heller i grus/sand.

Bruk lim/fug for naturstein fra anerkjente leverandører


Det er stor forskjell på egenskapene til ulike typer lim, fugemasser, impregneringer etc.

Forsikre deg om at det velges produkter som er spesielt utviklet for naturstein, enten du skal legge selv eller bruke håndverkere på jobben.

Spør leverandørene om råd! Flere har lang erfaring med skandinavisk skifer og noen har også utviklet egne monteringsanvisninger spesielt for vår skifer.

Liming av skifer – ute og inne

Tips 1: Påse godt fall mot sluk i våtrom!

I våtrom, og spesielt i et bad med dusj rett på gulvflaten, en det spesielt viktig å sikre at en har et godt fall mot sluk slik at vann ikke blir liggende i lengre tid hverken på overflaten eller i underlaget.

NB: Dette gjelder i like stor grad fallet på selve undergulvet – ikke bare på overflaten!

Vann kan trenge gjennom fuger, og med utilstrekkelig fall mot sluk i undergulvet kan vannet bli liggende på membranen og begynne å flyte vekk fra sluken i betongsjiktet.

Fukt kan dermed bli stående over tid, til den enten presses opp eller tørker opp som damp/kondens. Dette kan føre til fuktinntrenging i skiferen og medføre skjolder og misfarging.

Tips 2: Påse full limdekning!

Ved å sørge for at hele flisens underside er dekt med lim, unngår du hulrom (kalt «bom») som gir åpning for fuktvandring og dermed muligheter for misfarging.

Vi anbefales derfor at skiferen «dobbeltlimes», det vil si at både flaten som skal flislegges samt undersiden av flisen påføres lim.

Tips 3: Sjekk grunnforhold med tanke på mulig tilsig av fukt.

I prinsippet gjelder samme «regel» både ute og inne: Unngå alle muligheter for vannoppsamling, og i denne sammenhengen er underlaget minst like viktig som overflaten.

Sjekk grunnforhold og mulige kilder for tilsig av fuktighet også utendørs.

Sørg for god drenering som leder mulig fuktoppsamling vekk fra skiferen med godt grunnarbeid.

En skiferbelagt terrasse med svømmebasseng og drivhus. Skiferflisene er grå.
Offerdal uteflis limt på betongdekke.

Utendørs vil skifer, likt andre naturmaterialer som feks treverk, endre karakter over tid. Varme, lys og fuktighet gir en patina som understreker at det er «ekte vare».

Skifer eldes med verdighet, og «aldringsprosessen» har ingen innvirkning på skiferens styrke og tekniske kvaliteter. Den vil vare evig.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!