Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Slik får du en helhetlig hytte med naturmaterialer

Hytte med fliser av Offerdalskifer i entreen og en stor glassplate i gulvet som gir innsyn til vinkjeller.

Når interiørdesigner Kristin Hansen-Øvre skal designe en hytte, er det viktig for henne at hvert rom skal gi en opplevelse i seg selv. Les hvordan hun går fram for å oppnå det.

Foto: Birgit Fauske

Hva er det som gjør at spa føles så eksklusivt og avslappende? Kanskje ligger noe av svaret i materialene som er brukt. Hvordan miljøvennlige og bærekraftige materialer som naturstein og levende vekster kombineres med fysisk velvære? Hvordan både kropp og sinn kjenner på total komfort?

Det var iallfall noe av tanken når interiørdesigner og eier av OJ! Design og interiør, Kristin Hansen-Øvre, fikk i oppdrag å innrede en fjellhytte på Gaustablikk i nærheten av Gaustatoppen i Vestfold og Telemark.

Kristin og resten av teamet i OJ! jobber etter prinsippet om at hvert rom skal gi en opplevelse i seg selv. Og i akkurat dette prosjektet var bruk av naturmaterialer en helt sentral del av denne opplevelsen.

– Vi ønsket å dra inn så mye av naturen som mulig, og få hytten til å virke litt tidløs. Og man går liksom ikke lei av natur. Så vi lot rett og slett naturen bli en del av alle rommene, forklarer hun.

Et mørkt og luksuriøst soverom på en hytte med tømmervegger, grønne plante og vakkert oppredd seng med flotte tekstiler
En dusj med fliser i naturstein og store grønne vekster som dekor.

Evighetsbasseng på høyfjellet

Rommet hvor naturen kanskje er aller mest tilstedeværende, er spa-avdelingen. Der laget de like gjerne et evighetsbasseng – et basseng som tilsynelatende bare flyter videre ut i naturen utenfor.

– Både i og rundt bassenget brukte vi Offerdalskifer. Den har en litt spesiell egenskap, som gjør at skiferen får grønnskjær i seg når den blir våt. Så det blir grønt og blått om hverandre, litt som et fjellvann, sier Kristin.

Et innendørs svømmebasseng med skiferflis av Offerdalskifer og med store vindusflater som gir panoramautsikt.
Spa-avdelingens basseng har fliser av Offerdalskifer både i og rundt bassenget.

Interiørteamet dekorerte også rommet med bregner. I tillegg senket de vinduene slik at de ble på nivå med gulvet. Dessuten satte de inn kunstige bjørketrær som et slags skille mellom spa-avdelingen og dusjen.

– Hele ideen er at du skal føle at du er i ett med naturen, bare med en mye større grad av komfort. Så vi designet dette kunstige skillet med bjørketrærne. Da føles det som om naturen fortsetter inn i hytta på et vis. For å forsterke dette ytterligere designet vi også en kunstig fjellbekk, forteller hun.

Et bad med fliser av naturstein i kombinasjon med tømmervegger. Et bjørketre brukes som romdeler på badet.
Et bjørketre skiller spa-avdelingen fra dusjen
Et innendørs svømmebasseng med skiferflis av Offerdalskifer. Store vindusflater gir panoramautsikt fra bassenget.
Spa-avdelingens basseng har fliser av Offerdalskifer både i og rundt bassenget.

Helhetlig uttrykk med naturstein

Selv om spa-avdelingen kanskje er det mest oppsiktsvekkende med hytta, er det langt fra det eneste stedet hvor gjennomtenkt og naturlig design er framtredende. 

Akkurat det var et poeng for Kristin og resten av teamet i OJ!: Hytta skulle ha et helhetlig uttrykk. 

– Vi jobbet videre med det, blant annet ved å bruke samme type skifer i flere rom – fra uteplass til spa-avdeling. Jeg syns det blir veldig rotete å blande mange typer materialer. 

Et lite toalett med grå skiferflis på gulvet og med et bilde av vinterkledd natur som tapet bak en sort toalettskål.
Offerdalskiferen går igjen også på toalettet og entreen.
En herskaplig entrè på en hytte med grå skiferflis. I gangen står et stort vinskap med glassdører.
Staslig og solid entre med fliser av Offerdalskifer.

Å la materialet gå igjen flere steder i hytta er dessuten lurt av flere årsaker. Når du har en såkalt rolig base, som naturstein, kan du være kreativ med mye av den øvrige innredningen. 

– Du kan bytte ut alt av møbler og interiør, og dermed skape et helt nytt uttrykk i hytta. Naturstein er også veldig godt egnet sammen med naturfarger, som bidrar til å gi hytta en varm og lun atmosfære, forklarer hun.

En flott tømmerhytte med grå fliser i skifer på gulvet i gangen i kombinasjon med mørk parkett med innfeldt glassfelt.
|Offerdal skiferflis i natur overflate|
En vinkjeller på en hytte, sett ovenifra.
En vakkr stue på en flott tømmerhytte. En stor lysekrone henger fra taket og det er ild i en minimalistisk sort gasspeis.

Naturlig lysekrone og greenwall

Et annet svært severdig element i hytta er lysekrona som henger i stua. Lysekrona er formet som et hjul, og består av 25 glasskuler. Den er spesiallaget i samarbeid med Hadeland Glassverk.

– Her var også ideen at dette var noe man kunne ha funnet i naturen nedenfor hytta. Vi tok derfor utgangspunkt i et hjul som kunne kommet fra en gammel hestekjerre, og dekorerte det med kvister, forklarer hun.

Et kjøkken på en tømmerhytte med mørk innredning og en kjøkkenøy hvor glasspendler i gylden farge henger over.
En stue i en moderne tømmerhytte med et mørkt framskap og glasspendler i kombinasjon med grønne planter hengende fra taket.

På et av badene finner du også en badevegg helt dekket av mose.

– Vi har rett og slett brukt elementer fra nærområdet og laget en såkalt greenwall. Igjen så handler det om å føle på denne nærheten til naturen, som er en følelse vi ønsket å gjøre til en del av hele hytta, avslutter hun.

Produkter brukt i dette prosjektet: skiferflis og uteflis av skifer.

Portrett av Kristin Hansen-Øvre, Kreativt ansvarlig/Eier av OJ! Design & Interiør

Helhet gir ro

– Vi jobbet med helheten ved å bruke samme type skifer i flere rom – fra uteplass til spa-avdeling. Jeg syns det blir veldig rotete å blande mange typer materialer. Å la et materiale gå igjen flere steder i hytta er dessuten lurt av flere årsaker. Når du har en såkalt rolig base, som naturstein, kan du være kreativ med mye av den øvrige innredningen.

Kristin Hansen-Øvre
Interiørdesigner, Kreativt ansvarlig/Eier – OJ! Design & Interiør

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!