Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Ekspertenes råd: Bruk grå flis til gangen

En entre i en moderne hytte med lys Oppdalskifer fliser på gulvet og med møbler i treverk. Designet av arkitekt Tommie Wilhelmsen

La gjestene bli slått i bakken i det øyeblikket du åpner døra. Med grå gulvflis i gangen får du et moderne og vedlikeholdsfritt inngangsparti – som tåler alt fra skisko til stiletthæler.

Førsteinntrykk er en rar greie.

Et bra førsteinntrykk teller liksom mer, og setter farge på opplevelsen du får etterpå.

Slik er det også med boliger. Et lekkert inngangsparti er derfor slett ikke en dum investering. Og grå gulvfliser i gangen kan være nøyaktig det som gjør et «wow» om til et «WOW!».

En gang med lys grå Oppdal skiferflis som sømløst går over til eikeparkett.
Gulvfliser av silkebørstet Lys Oppdalskifer.

Arkitekten: – Området avgjør

En som har innredet mange moderne inngangspartier er arkitekten Tommie Wilhelmsen. Han forteller at han gjerne bruker grå fliser i gangen, men bare hvis det passer inn.

– For min del velger jeg ofte grå skiferfliser og naturstein i prosjekter der tomten eller bygget har mye stein. Da passer det naturlig inn, og bidrar til en fin helhet. Jeg isolerer derfor sjelden bruken. Ønsket er jo at alt skal virke sammenhengende, sier han.

Wilhelmsen forteller at området rundt eiendommen også spiller inn på hvorvidt han bruker skiferflis i inngangspartiet.

–  Jeg forsøker alltid å jobbe med naturlige materialer, som tre og stein. Det gir tidløse og varige farger. Så til en eiendom som ligger nært svaberg, eller på fjellet, vil grå flis i gangen være ekstra fint, forteller han.

En entrè med lyse fliser i Oppdalskifer og innredning i eik. Inngangsdøren har et stort glassfelt.
Lys Oppdal antikkbørstet gulvfliser i «Hytte Ryfylket». Arkitekt Tommie Wilhelmsen

Wilhelmsen er spesielt opptatt av å skape sammenheng mellom uteområder og inneområder ved å bruke samme materiale både ute og inne. Da er det kjekt med et materiale som skifer, som tåler både snø, frost, regn og vind.

– Tre må behandles på en helt annen måte om det skal ligge utendørs enn om det skal ligge inne. Skifer er derimot vedlikeholdsfri og så allsidig at den kan legges tilnærmet likt. Det gir eiendommen en fin sammenheng, forklarer han.

Sømløs overgang fra utendørs og inn til gangen med tørrmur og grå skiferflis både inne og ute.
Sømløst! Her har både murstein og gulvfliser av lys Oppdalskifer fått følge med inn.
Inngangsparti med doble dører som går rett inn til en stor gang med grå flis. De samme skiferflisene er brukt også i inngangspartiet ute.
Lys Oppdal gulvfliser er brukt både ute og i den romslige entreen.

La materialet følge gjestene

Også designer Halvor Bakke har lovord å si om grå fliser i inngangspartiet. 

– Det er kjempefint å bruke skifer i gangens soner. Jeg pleier også veldig ofte å bruke gulvfliser videre inn på badet og i dusjen. Det er røft og kult, og det er kjempelekkert at materialet følger gjestene innover i hytta eller huset, forteller han.

En stor hyttegang med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.
Lys Oppdal bruddskifer – organiske former myker opp.
En gang belagt med grå skiferflis fra Offerdal. Huset har en typisk skandinavisk stil med hvite vegger og naturfarger på møbler og tekstil.
Offerdal gulvfliser i gangen i natur overflate følger deg inn til kjøkken i den ene enden og til soverommet i den andre.

Bakke trekker fram at grå fliser i gangen på ingen måte bare er grå fliser. Det finnes flere nyanser av grå, og alle har sin plass. Så nesten uansett hvilket uttrykk du ønsker i gangen din, eller på badet ditt for den saks skyld – kan skifer være løsningen.

– Jeg syns det er veldig fint å bruke den litt mørkere skifervarianten på fjellet, og i moderne hjem. Den kan forresten også brukes på badet for en litt mer eksklusiv spa-følelse, forteller han.

En entre på en tømmerhytte med store bruddskifer på gulvet
Bruddskifer av Lys Oppdalskifer gir et vakkert og varig resultat.

– Opplevelsen av et rom starter når man kommer inn døren

Er du en pragmatiker, er det likevel ingen grunn til å velge noe annet enn grå gulvflis i gangen. Naturstein har nemlig egenskapene som gjør den som skapt til å bli herja litt med.

Skifer er så vedlikeholdsfritt at du kan dra inn vann og grus uten at det skader underlaget – og det er jo selvsagt praktisk å ha i inngangspartiet. Det gjør det jo også særlig velegnet for vinterhytter, hvor du ofte går inn med skisko, og trekker inn snø.

Det sier Kristin Hansen-Øvre, som er interiørdesigner og eier av OJ! Design og interiør. Hun forteller at skifer egner seg like godt – uansett om du har en stor eller liten gang.

Hytte med grå skiferflis  av Offerdalskifer i entreen. På ene siden står et vinskap.
Offerdalfliser er benyttet i denne hyttegangen. Design: OJ! Design og Interiør. Foto: Birgit Fauske

– Materialet er såpass allsidig at du enkelt kan bruke det uansett hvor stort rommet er. Så er det jo enkelte triks du kan gjøre for å få en liten gang til å virke større. Størrelsen på gulvflisene har for eksempel en effekt, forteller hun.

Hun anbefaler også at de som har mulighet til å trekke garderoben ut av syne gjør det, slik at materialene får mer rom til å skinne.

– Opplevelsen av et rom starter når man kommer inn døren. Det er viktig at det første man møtes av ikke er tusen sko, vanndammer og klær. Så har du mulighet, anbefaler jeg at du stuer knaggene og skostativet litt vekk. Da får også gjestene mulighet til å beundre interiøret i mye større grad, forklarer Hansen-Øvre.

Gang med grå fliser av silkebørstet Oppdalskifer på gulvet og tretrapp opp til andre etasje.
Lys Oppdal silkebørstede fliser gir et lyst og skandinavisk uttrykk.
Lys grå gulvfliser i gangen av silkebørstet Oppdalskifer. En lys tretrapp går opp til høyre.
De silkebørstede flisene av lys Oppdalskifer danner et nøytralt bakteppe som kler alt.

Ønsker du å skape illusjonen av at en gang er større enn den virker, anbefaler hun at du tar i bruk et av verdens eldste illusjonsvirkemidler: speilet.

– Bruk speil, gjerne så store som mulig. I tillegg til at det er praktisk å kunne se at man ser presentabel ut før man forlater boligen eller hytta, gjør speil også at rommet virker større. Det er perfekt til litt mindre ganger.

Gang med lys grå skiferflis fra Oppdal i første del som går over til trapp, vegg og parkett av eik.
Fliser av silkebørstet Lys Oppdalskifer.
Inngang med lys Oppdalskifer på gulvet, som fortsetter over i treparkett. Vegger og interiør i tre.
Fliser av silkebørstet Lys Oppdalskifer.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!