Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Otto sprenger ut skifer fra fjellet med svartkrutt på hendene

Skytebasen i skiferbruddet til Minera Skifer i Oppdal står nede i en bergsprekk med en styrekonsoll til boreriggen.

Når Otto Ørstad detonerer sprengladningen, gjør han det på samme måte – og med samme utstyr – som sin forgjenger. Og sin forgjengers forgjenger.

Skiferens liv er langt, men ukomplisert. Den formes og herdes over millioner av år, helt til den plutselig blir sprengt ut av fjellet. Og når det skjer, er det slett ikke usannsynlig at Otto Ørstad står litt lenger oppe i lia – med svartkrutt på fingertuppene og en over 80 år gammel detonator i hendene.

Et portrett av skytebas som jobber i skiferbruddet til Minera Skifer i Oppdal

Navn: Otto Ørstad

Jobber: i Oppdal

Jobber som: Skytebas

– Jeg arbeider i uttaket. I selve bruddet. Der borer jeg hull og sprenger ut skifer til produksjon, forteller han kontant på spørsmål om hva jobben går ut på.

Han jobber som skytebas ved Mineras skiferbrudd i Oppdal. Det har han gjort i ti år nå, og de årene kommer godt med. Å håndtere eksplosiver er ikke bare-bare, spesielt når det er verdifulle naturmaterialer som skal bevares.

– Jobben min er både enkel og vanskelig. Jeg gjør mye det samme hver dag, men samtidig er jeg nødt til å gjøre en vurdering fra situasjon til situasjon. Hvor dypt det skal bores, hvor mye svartkrutt som skal brukes, forteller skytebasen.

En skytebas i arbeidsklær jobber i skiferbruddet hos Minera i Oppdal.

For å få ut skifer av høy nok kvalitet til at den kan brukes, må det nemlig brukes svartkrutt. Dynamitt blir for kraftig og ødelegger rett og slett steinen.

– Alt du har å lene deg på, er erfaringen din, og selv med ti år på baken er det er alltid spennende å se resultatet etter en sprengning. Selv for en erfaren skytebas kribler det litt når ladningen detoneres, men det blir som regel bra, forsikrer han.

God, gammel arbeidsmetodikk

Otto er en del av et større maskineri som jobber sammen for å utvinne og forvalte Oppdalskiferen på best mulig vis. Før han kan bore hullene og plante svartkruttet sitt, har noen nøye vurdert området, og fjernet skog og mose rundt fjellet som skal sprenges.

En skytebas og en borerigg i skiferbruddet hos Minera Skifer i Oppdal
Hull bores..
En skytebas i skiferbruddet til Minera skifer i Oppdal trer tennlunte ned i hull for å sprenge ut berget.
Tennlunte tres…
En skytebas i skiferbruddet til Minera skifer i Oppdal heller svartkrutt ned i borehull i berget for å sprenge.
Svartkrutt tilsettes..

– Det er en veldig spennende prosess, med en veldig lang og rik tradisjon. Prosessen har ikke forandret seg så mye i løpet av de siste hundre årene. Vi bruker fortsatt svartkrutt, og steinhoggerne jobber fortsatt for hånd, forteller han.

Selve avfyringsapparatet – detonatoren – som Ørstad bruker, er faktisk fra før krigen. Noe som betyr at det var den samme som ble brukt da Otto tilbrakte sin barndoms år i skiferbygda.

En sprengningsdetonator fra 1950-tallet som fortsatt brukes av Minera Oppdal til sprengning i skiferbruddet.

– Utstyret er solid, og skiferproduksjonen er jo mye tuftet på tradisjon og erfaring. Det er ikke vits å bytte ut noe som fungerer så bra, forklarer han.

Vokser du opp i Oppdal, er det umulig å unngå et forhold til skifer.

– Skifer har alltid vært voldsomt mye brukt her i Oppdal, og har vært en del av hverdagen min hele livet. Det var jo skifer på alle tak da jeg vokste opp. Skifermurer og tråkkheller, mimrer han.

En fjellarbeider i et skiferbrudd står over en stor sprekk i skiferfjellet og styrer en borerigg med fjernkontroll.

At han skulle ende opp i industrien selv tok likevel sin tid. Det var først for rundt ti år siden han vendte tilbake til steinbruddet i Oppdal.

– Føler du at du er hjemme nå, da?

– Jeg trives iallfall veldig godt med den jobben jeg gjør, sier han, før han legger til:

– … Også er jeg jo faktisk hjemme.

Det fineste med skiferen fra Oppdal:

Det er vanskelig å sette ord på hva som gjør Oppdalsskiferen fin, men når du kommer en plass hvor det er brukt skifer gir det alltid et inntrykk av kvalitet. Det blir aldri feil å bruke skifer, i motsetning til andre materialer som slites ut eller går av moten. Det er også fint å besøke gamle venner som brukte skifer da de bygde sine hjem, og se at støttemuren, trappa og peisen er like fin. Til og med gulvet i entreen ser ut som det er nylagt på tross av at barna som nå er flyttet ut har trampet ut og inn med skistøvler og fotballsko i hele oppveksten. Gubben og kjerringa har blitt grå og feit, men skiferen er like fin.

Otto Ørstad

Prosessen med å dele og forme skiferen er så detaljert og fintfølende at den fortsatt er umulig å fullt ut erstatte med roboter og teknologi. Og det er i stor grad fortsatt de samme verktøyene og teknikkene som er i bruk i dag som for hundrevis av år siden.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!