Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Miljøsammenligninger: se skifer opp mot andre materialer

I en tid hvor miljøhensyn står sentralt i byggebransjen, er det avgjørende å forstå miljøavtrykket til ulike byggematerialer. Med grunnlag i våre miljødeklarasjoner (EPD-er) har vi i samarbeid med Asplan Viak analysert og visualisert miljøavtrykket til Oppdal- og Offerdal-skifer, sammenlignet med de vanligste alternative byggematerialene og transportavstandene.

Sammenligningene dekker tre spesifikke bruksområder: innendørs gulv, utendørs belegg og fasader, basert på et standardisert prosjekt i Oslo med en levetid på 60 år. Målet er å gi et tydelig og enkelt grunnlag for å vurdere skiferens miljøfordeler i ulike applikasjoner.

Fasade

For fasader har vi sett på fasadeskifer festet med kroksystem i forhold til malt trekledning fra Norge, Porcellanato fra Italia og komposittfasadeplater fra Norge.

Sammenligningen viser hvordan skifer kommer ut i et miljøperspektiv sammenlignet med andre vanlige fasadematerialer.

Materialdetaljer: Offerdal Antikk t: 12 mm, Lys Oppdal Natur t: 12 mm, Malt trekledning t: 20 mm (Trøndelag, Norge), Porcellanato (Italia) t: 12 mm, Steni glassfiberarmert komposittplater (Steinsholt, Norge)
Forutsetning: Bakenforliggende konstruksjon er ikke med.
Strøm til én enebolig i fire år

Ved å velge Lys Oppdalskifer natur fremfor Porcellanato fra Italia for en 200 m² fasade, reduseres utslippene tilsvarende strømforbruket til elektrisk oppvarming av en gjennomsnittlig norsk enebolig (150 m²) i nesten fire år.

Innendørs gulv:

For innendørs gulv har vi sammenlignet vår skifer med norsk granitt bearbeidet i Europa, spansk marmor, samt parkett og laminat fra Mellom-Europa.

Analysen gir et innblikk i skiferens miljøpåvirkning sammenlignet med andre vanlige gulvmaterialer.

Materialdetaljer: Offerdal Antikk t: 12 mm, Lys Oppdal Silke t: 12 mm, Norsk granitt (bearbeidet i Europa) t: 12 mm, Marmor (Spania) t: 12 mm, Parkett (Mellom-Europa) 30 års levetid (1 utskiftning etter utbygging) og Laminat (Mellom-Europa) 20 års levetid (2 utskiftninger etter utbygging).
Forutsetning: Underliggende konstruksjon er ikke med.
Økt utslipp tilsvarende tre år på veien!

Å velge laminat fra Mellom-Europa fremfor Offerdalskifer for et 200 m² gulvareale tilsvarer utslippet fra 3 års daglig bilkjøring (15 000 km per år) med en gjennomsnittlig bensinbil.

Utendørs belegg:

For utendørs belegg har vi sammenlignet skifer med betongheller og miljøasfalt fra Norge, granitt fra Portugal og norsk granitt bearbeidet i Europa.

Tykkelsene på respektive materialer er valgt for at de skal gi lik teknisk ytelse. For eksempel har granitt lavere bøyestrekkfasthet enn skifer og må derfor være 40 mm tykkere.

Resultatene gir et bilde av skiferens miljøpåvirkning sammenlignet med andre materialer for utendørs bruk.

Materialdetaljer: Offerdal Natur t: 60 mm, Lys Oppdal Natur t: 60 mm, Betongheller t: 10 mm, Miljøasfalt (Oslo, Norge) t: 5 mm, 10 år levetid (5 reasfalteringer etter utbygging), Granitt (Portugal) og Norsk granitt (bearbeidet i Europa) t: 100 mm (må ha opp mot dobbel tykkelse enn skifer pga lavere bøyestrekkfasthet).
Forutsetning: Underliggende konstruksjon er ikke med.
213 t/r flyreiser i CO₂-forskjell

Ved å velge norsk granitt bearbeidet i Europa fremfor Offerdalskifer natur for et utendørs areal på 200 m², øker CO₂-utslippet med 26 720 kg. Det tilsvarer utslippene fra 213 tur-retur flyreiser mellom Oslo og Trondheim.

Gjennom disse sammenligningene håper vi å ha gjort det enklere å ta informerte beslutninger når byggematerialer velges. Sammenligningene er basert på et standardisert scenario, og de faktiske utslippene kan variere avhengig av prosjektets spesifikasjoner. Vi oppfordrer deg til å bruke disse analysene for å få en god indikasjon, og til å vurdere flere faktorer som kan påvirke materialvalg i ditt spesifikke prosjekt.

Analysen, utført av Asplan Via (2022) viser totale klimagassutslipp (i CO2 ekvivalenter) fra produksjon, foredling og transport, for et prosjekt plassert i Oslo med 60 års levetid. For de alternative materialene er det antatt realistiske scenario for utslipp fra produksjon og transportavstander, men det påpekes at det kan være tilgjengelige EPDer som viser andre utslippstall enn det som er vist i eksemplene.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!