Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Derfor er skifertak mer populært enn noensinne

Murer og naturstein-entusiast Frank Vognild har flere tiårs erfaring med taklegging. Nå ser han med glede på skifertakets økende popularitet. – Jeg vil nesten kalle det en ny renessanse, sier han.

Siden 1994 har Vognild jobbet i selskapet Bedrock, en tømrer- og murerbedrift som gjennom årene har spesialisert seg på naturstein. De 15 håndverkerne legger alt fra peiser til terrassegulv, men det er særlig to områder hvor de merker at skiferen virkelig skyter fart:

– Vi merker spesielt en dreining når det gjelder tørrmur og skifertak. Dette er jo begge håndverksmetoder som i gamle dager stod sterkt, særlig i distriktene, men som deretter ble lite brukt.

En moderne hytte med et skifertak av bruddheller og med tråkkheller i en sti på plenen
Lys Oppdal tråkkheller og bruddheller til skifertak og terrasse

Skifertaket er tilbake

Men nå er vinden i ferd med å snu. Det er det flere grunner til, ifølge Vognild. Kanskje først og fremst er skiferen en del av et økende ønske om å vende tilbake til tradisjonene.

– Alt dette går jo litt i svingninger, men det er ikke tilfeldig at skiferens popularitet har skutt fart samtidig som at det er vanligere å bruke mer tømmer. Også laftingen er jo i stor grad kommet tilbake, forteller Vognild.

Han merker at også arkitekter snakker mer om skifer enn før. Selv synes han det er fullt forståelig:

– Det er jo et naturprodukt som sklir godt inn mange ulike miljøer, og det gjør det enklere å skape den helheten som arkitekter har et blikk for. Skifer har nyanserte farger, og du velger selv i hvilken grad du vil at det skal være et blikkfang. Det kommer mest an på leggingen, sier Vognild.

En enebolig med et skifertak av bruddheller
Lys Oppdal bruddheller til skifertak

Vedlikeholdsfri og miljøvennlig

Vognild blir engasjert når han snakker om skifer og han er glad for at flere får øynene opp for materialet. Ikke bare har det vært levebrødet hans siden OL på Lillehammer, men han synes den fortjener oppmerksomheten.

– Skifer har så mange kvaliteter utover bare å se bra ut. For eksempel er den vedlikeholdsfri, noe som er lett å sette pris på. Oppdalskifer er også enormt solid, og du kan virkelig se at den er det. På toppen av det er den jo kortreist, og det miljømessige perspektivet tror jeg er viktig for noen.

Som taktekker er han naturligvis også opptatt av hvordan materialer er å jobbe med, og her er det lite annet enn skryt å hente om skiferen.

– Skifer har god tekkekvalitet og er et av de mest takknemlige materialene du kan jobbe med. Den er selvsagt tung, som all stein er, men den er allikevel veldig enkel å håndtere, forklarer han.

En moderne hytte med et skifertak over en svalgang som også er belagt med bruddskifer i lys Oppdal
Lys Oppdal bruddheller til skifertak og terrasse

Norsk skifer – et tak som varer

Det er aller mest hytteeiere som kommer til Vognild og kollegaene i Bedrock, men han har også vært med på å legge skifertak på nymoderne funkishus. Gjennomgående er tilbakemeldingene fra kundene den samme:

– Folk blir virkelig fornøyd med utseendet. For dem med tømmerhytter i mer tradisjonell stil er det stas med et materiale som passer så naturlig godt inn. Kunder som har mer moderne hytter, synes på sin side det er artig og kult med et gammelt håndverk på et nytt bygg.

All vinden i seilene til tross: Det er én ting skifer-connoisseur Frank Vognild ønsker seg enda mer av.

– For meg er jo bruddskifertak det aller ypperste. Ikke bare er det fantastiske blikkfang, det er tak som er utrolig morsomme å legge. Joda, det er kanskje litt overlapp og avkapp, men hva gjør vel det når du har et tak som kan ligge i hundrevis av år?

Ikke bare utseende som teller

– Skifer har så mange kvaliteter utover bare å se bra ut. For eksempel er den vedlikeholdsfri, noe som er lett å sette pris på. Oppdalskifer er også enormt solid, og du kan virkelig se at den er det. På toppen av det er den jo kortreist, og det miljømessige perspektivet tror jeg er viktig for noen.

Frank Vognild
Skiferlegger for Bedrock AS

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!