Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Gjenbruk av 100 år gammel Ottaskifer ble prikken over i-en

En hytte med gjenbrukt av Ottaskifer rust på grunnmur og trematerialer. Dørene er åpen inn til en moderne møblert spisestue.

Med økende fokus på de klima-, natur- og miljøutfordringene vi står overfor er det kanskje et paradoks at vi aldri har brukt mer penger på oppussing og hyttebygging enn i disse dager. Det mest miljøvennlige valget du kan ta er jo å bruke det du allerede har, men for mange er det vanskelig å forestille seg hvordan en kan oppnå ønsket uttrykk uten å kjøpe alt nytt. Ordet gjenbruk vekker kanskje også assosiasjoner til noe tungvint og litt forslitt? Det trenger ikke være tilfelle.

Tekst og foto: Marianne Vigtel Hølland

Balansekunst

I 2009 kjøpte vi en liten, eldre tømmerhytte på fjellet. Den hadde verken innlagt vann, vintervei eller plass til gjester.

Etter noen år med simple living på hytta ble vi «innhentet» av sivilisasjonen og fikk både vintervei og tilbud om vann. Da ble det naturlig å bygge den ut.

Prosjektet ble planlagt, bygget og innredet basert på slow design prinsipper. Det kom ikke på tale å rive den lille sjelfulle tømmerhytta selv om det nok hadde forenklet byggeprosessen. Vi var tvert imot opptatt av å ta vare på den gamle koselige hytta vår, og ville at tilbygget skulle representere et visuelt brudd, med et stramt og mer moderne uttrykk, uten å ta fra den gamle hytta sin naturlige “autoritet”.

Det var en form for balansekunst, og en av strategiene vi benyttet for å binde de to hyttekroppene sammen visuelt var å gjenbruke gamle materialer. For eksempel ble nesten alle møblene bygget på stedet med materialer fra en over 100 år gammel låve.

Hytte med  stor gjenbruk av materialer. Brun gylden takskifer fra Otta er brukt som fasadeskifer og som bruddskifer ved inngang.
|Otta skiferheller|
Brun gylden skifer fra Otta på grunnmur og som tråkkheller. Et melkespann med strå står på et bord i forgrunnen.
|Otta skiferheller|

Gammel takskifer fra Otta fikk nytt liv

Utvendig kledde vi hytta i malmfuru behandlet med jernvitrol som snart ga hytta et grånet og værbitt utseende. Vi bygget en stor skyvedør foran det ene panoramavinduet i “eldgammelt” panel fra et nærliggende seterfjøs som allikevel skulle rives.  Dette var elementer som bidro til å gi hytta den følelsen av tilhørighet som vi ønsket.

Allikevel opplevde vi at den “svevde” litt i terrenget, som om den trengte ytterligere forankring. Hytta ligger i skrånende terreng og fikk litt høy grunnmur i front.

Vi testet ut ulike type forblendingsstein i et forsøk på å gi hytta tyngden den trengte, men syntes ingen av de passet inn. 

Da vi kom over en salgsannonse med gamle takheller av Ottaskifer falt brikkene på plass. Ottaskifer er en helt unik skifertype som kun finnes i Gudbrandsdalen. Det er en mørk, nesten sort skifer med et vakker skimmer og som, utsatt for vær og vind, får den rustrøde valøren den er så kjent for.  

Gylden brun Ottaskifer på grunnmuren av en moderne hytte av materialer som er gjenbrukt. Uteområde med bruddskifer og fuger med gress og høye strå.
|Otta skiferheller|

Gamle tradisjoner på nye måter 

Det er lange tradisjoner for bruk av Ottaskifer i Lillehammer og Gudbrandsdalen. Skifertak har blitt lagt siden 1400-tallet, og kjører du E6 gjennom dalen kan du ikke unngå å se alle de vakre historiske gårdene med den karakteristiske skiferen på taket. Se det flotte skifertaket på arkitektens hytte!

Hvilken glede å hente inspirasjon fra denne stolte tradisjonen! Vi dro til Lillehammer, fylte opp hengeren, og kjøpte mørtel og mureverktøy i samme slengen.  

Den høsten brette vi opp ermene og gjennom mange lange helger ble hele grunnmuren dekket med den vakreste skifer full av levd liv, lav, mose og det herlige varme uttrykket Ottaskiferen er så kjent for. Det ble for oss prikken over i`en.

De tykkeste takhellene ble brukt som tråkkheller rundt hytta og på trappen til inngangen. Med dette falt påbygget “til ro” i terrenget og vi synes de to ulike byggene står så fint til hverandre. 

Det føles godt å vite at vi kunne bidra til å ta vare på gode materialer som kanskje ellers ville gått til spille. Samtidig gjorde vi gode miljøvalg ved å begrense forbruket og vårt miljøfotavtrykk uten å gå på kompromiss med sluttresultatet. Vi fikk vår stramme nye hytte, men med flotte rustikke detaljer som virkelig står frem. 

Noen ganger (ganske ofte i mine øyne) er det de gamle gjenbrukte materialene som tilfører det lille ekstra estetiske løftet. Det er ikke vanskelig, det tar bare litt lenger tid. 

En sti av tråkkheller i brun skifer over en frodig eng. Skiferhellene er gjenbruk av gammel takskifer.
|Otta skiferheller|
Hytte med  stor gjenbruk av materialer. Brun gylden takskifer fra Otta er brukt som fasadeskifer og som bruddskifer ved inngang.
|Otta skiferheller|
Detaljbilde av brun gyllen Ottaskifer på grunnmur og som tråkkheller.
|Otta skiferheller|
Et portrett av Mariann Vigtel Holland som sitter utenfor en hytte med skifer på grunnmur og på bakken

Estetisk gjenbruk av skifer

– Den høsten brettet vi opp ermene og gjennom mange lange helger ble hele grunnmuren dekket med den vakreste skifer full av levd liv, lav, mose og det herlige varme uttrykket Ottaskiferen er så kjent for. Det ble for oss prikken over i`en.

Marianne Vigtel Hølland
Slow Design Studio

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!