Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Gjør hagen vedlikeholdsfri med naturstein

2 moderne solsenger på en terrasse med skiferfliser i lys Oppdalskifer

Er du en av dem som mener hagen er til for å nytes? Ved å bruke naturstein gir du hagen et elegant og moderne preg, og du sparer samtidig deg selv for masse vedlikehold.

– Moderne uterom i 2021 er helt vedlikeholdsfrie uterom. Gjerne kombinert med ekstra luksus, for eksempel et basseng som også funker av seg selv. Folk ønsker egentlig ikke å gjøre mer enn å trykke på en knapp – så er alt i orden, forteller Jan Ozarowski.

Og han vet hva han prater om. I løpet av sine 16 år som anleggsgartner og landskapsentreprenør, har han de siste sju vært medeier i firmaet Moderne Uterom. 

– Lenge har vi bare vært utførende – altså gjort selve byggearbeidet som en annen landskapsarkitekt har tegnet. Nå ser vi derimot så stor etterspørsel at vi har ansatt en egen landskapsarkitekt, og tilbyr totalpakken, både med prosjektering og utførelse, forteller Ozarowski.

Utekjøkken med lys Oppdalskifer murstein og skiferflis på bakken. Utegrillen har skap og skuffer og en stor grill med rustfri stålhette.
Lys Oppdalskifer uteflis og benkeplate
En innkjørsel med lys Oppdalskifer uteflis i kombinasjon med brostein. Langsmed er det en lav tørrmur av skifermurstein med hekk .
Lys Oppdalskifer murstein, uteflis og plater til avdekning mur

Tett samarbeid med landskapsarkitekten gjør det enklere for Moderne Uterom å oppfylle ønskene til stadig mer bevisste kunder.

– I løpet av tiden min i bransjen har jeg sett at kundene har blitt mer og mer bevisst på ting som utseende og design – og nå i det siste er det veldig stor interesse rundt at det skal være vedlikeholdsfritt, forteller han.

Og grunnen? Sosiale medier!

– Folk blir inspirert av ting de ser på Pinterest og Instagram. Og da er det ofte trender fra andre land, ja egentlig fra hele verden, sier Ozarowski.

Stein, betong og kebony

For å gjøre hagen så vedlikeholdsfri som mulig, er trikset å bruke materialer som holder lenge. Moderne Uterom har et prinsipp om at de kun holder seg til skifer, kebony, granitt, og betong. 

– Uansett hvordan du kombinerer disse materialene blir det både vedlikeholdsfritt og moderne. Det harde og naturlige fra steinen myknes opp med kebonyen. Det slår aldri feil, forteller Ozarowski.

Utetrapp i inngangsparti med skifertrinn  av lys Oppdalskifer med hugget kant. Skifertrappen er einnrammet av Kebony treverk.
Trappetrinn i lys Oppdalskifer med en vakker håndhugget kant.
En terrasse med lys bruddskifer fra Oppdal med en pergola av Kebony. I pergolaen står en sittegruppe av tre.
Skifer og Kebony – en vakker og vedlikeholdsfri kombinasjon. |Lys Oppdal bruddskifer|

Er du en av dem som tenker på skifer og annen naturstein som noe tradisjonelt og klassisk? At det er klassisk betyr ikke at det ikke er moderne, påpeker landskapsentreprenøren.

– Skifer kommer til å være like moderne om 100 år! Alt handler om komposisjon og materialbruk. Skifer er ofte litt klassisk i uttrykket, men når du kombinerer den med andre materialer, blir det fort veldig moderne. 

2 moderne solsenger på en terrasse belagt med uteflis i lys Oppdalskifer.
Uteflis av skifer, her lys Oppdal, gir et stramt og moderne uttrykk.

Samme prinsipp uansett størrelse

De fleste av Ozarowskis kunder har hager av en viss størrelse. Det betyr derimot ikke at du ikke kan gi din egen hage en liten smak av luksus.

– Prinsippet er det samme uansett om man bruker 50 000 eller 5 millioner. Å dekke uteområdet med skifer vil alltid kunne gi godt resultat – uansett hvor stor hagen din er, forteller han.

En gangsti langs et hus belagt med bruddskifer av lys Oppdalskifer med en sømløs overgang til uteflis på terrassen.
Gangsti i lys Oppdal bruddskifer med en sømløs overgang til uteflis i samme skifertype.

Å jobbe med naturstein som skifer trenger heller ikke være så vanskelig – selv for deg som ikke har 16 år som anleggsgartner på baken.

– Å jobbe med skifer er enkelt og komplisert samtidig. Steinhellene er solide og fine å jobbe med, så selve arbeidet med å legge hellene kan de fleste få til. Samtidig kan det for noen være greit med hjelp fra noen med litt kunnskap og erfaring til kapping og tilpasning av bruddhellene, forklarer han.

Har du lyst til å prøve å legge skifer selv? Minera Skiferskolen hjelper deg på vei – her finner du monteringsveiledningene og instruksjonsvideoene våre.

Et frodig blomsterbed av murstein av Oppdalskifer. Kanter er avdekket med skiferplater.
Lys Oppdalskifer murstein, plater til avdekning mur og tråkkheller

Og til dem som vurderer å bruke naturstein i hagen har Ozarowski en krystallklar oppfordring:

– Hvis du er i tvil om hva du vil bruke: bruk skifer. Det er veldig trygt, og blir aldri feil. Så da får du garantert et utrolig stilig uttrykk på terrassen eller hagen.

Velger du skandinavisk skifer velger du ikke bare et vakkert og miljøvennlig materiale – du velger også et tilnærmet vedlikeholdsfritt produkt som er holdbart over flere generasjoner og hundrevis av år, uansett temperatur, vær og klima. Er skiferen montert på riktig måte, så vil vedlikeholdet stort sett begrense seg til å holde den ren.

Portrett Jan Ozarowski fra Moderne Uterom

En moderne klassiker

– Skifer kommer til å være like moderne om 100 år! Alt handler om komposisjon og materialbruk. Skifer er ofte litt klassisk i uttrykket, men når du kombinerer den med andre materialer, blir det fort veldig moderne.

Jan Ozarowski
Daglig leder, Moderne Uterom AS

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!