Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Gjør hyttebadet til et høydepunkt

Mørkt bad på en hytte med grå skiferflis på gulv og i dusjveggen, og mørk treinnredning

Leker du med tanken på å gjøre badet på hytta til noe utenom det vanlige? Få inspirasjon til hyttebadet av interiørdesigner Kristin Hansen-Øvre beste tips.

Enten du foretrekker et moderne eller tidløst bad, er det én ting som må sitte for at gjestene skal sperre øynene opp i beundring: førsteinntykket! 

Det mener iallfall Kristin Hansen-Øvre. Hun er interiørdesigner og eier av OJ! Design og interiør.

– Det første jeg tenker når jeg skal designe et bad, uavhengig av hvor det er, er «Hva er det første man ser når man åpner døra». Det bør absolutt ikke være doen, forteller hun.

Dette er en tankegang som går igjen uansett hvilket rom hun innreder.

– Noen elementer  jo være der. På badet er dette typisk toalettet, servanten og ofte en dusj eller et badekar. På et soverom er det for eksempel seng og garderobeskap. Jeg forsøker alltid å være bevisst på at det første man ser skal være noe flott, som en lekker dusj eller en flott servant med speil, forklarer hun.

Hyttebad med store skiferfliser, tømmervegger, mørkt interiør og grønn beplantning.
Interiørdesign: OJ! Design & Interiør. Foto: Bernat Tubau

Tenk langsiktig

Som interiørarkitekt har Hansen-Øvre vært med på å designe mange bad, og hun har dermed noen generelle råd til alle som skal ønsker å gjøre hyttebadet til noe utenom det vanlige. Uansett om det er hytte på fjellet, eller ved sjøen. Få inspirasjon til hyttebadet av interiørarkitektens gode råd!

– Det er veldig viktig at du tenker langsiktig når du skal bygge et hyttebad. Når du skal designe dusjen, for eksempel, så lønner det seg å sette inn dusjnisjene, samt integrerte nisjer til sjampo og såpe på forhånd. Da slipper du å bore i flisene i etterkant, og det virker mye mer helhetlig og elegant.

Lys betyr mye

For å få det lune uttrykket man ønsker på hyttebadet, er det svært viktig med riktig lyssetting. Det bidrar til å sette stemningen, og kan i ytterste fall skille badet fra å være hyttas høydepunkt, til bare å være et… bad.

– Bygger du et helt nytt hyttebad så er det ikke nok å kaste opp noen spotter, og tenke at det er nok. Du må også tenke vegglamper eller pendler. Det gir det lille ekstra, og gjør at når badet skal brukes så blir stemningen helt fantastisk. Badet blir med som en del av opplevelsen av å være i hytta, forklarer hun.

Inspirasjon hyttebad: mørke skiferfliser kombinert med tømmer, mørkt interiør og friske planter.
Interiørdesign: OJ! Design & Interiør. Foto: Bernat Tubau

Skiferfliser versus bruddheller

Hva slags materialer Hansen-Øvre bruker på badet avhenger helt av hvordan resten av hytta ser ut. 

– Det varierer fra person til person hvor klassisk eller moderne man ønsker at hyttebadet skal være. Som interiørdesigner elsker jeg å designe moderne bad, for da får jeg utfordret meg selv. Samtidig har jeg stor forståelse for at mange ønsker et tidløst design på badet sitt, og da må jeg ta litt sikrere valg, forklarer hun.

Til en hytte som ønsker å være moderne i stilen, ville Hansen-Øvre gått for et rent design.

– Ønsker du å gi hytta, eller huset for den saks skyld, et moderne uttrykk liker jeg veldig godt å bruke mørke farger. Så om jeg skulle brukt skiferfliser hadde jeg valgt rektangulært kuttede mørke fliser.

Til et mer tradisjonelt bad ville hun derimot valgt bruddheller i skifer.

– Jeg bruker mye skifer på hyttebad som er opptatt av det klassiske uttrykket. Hvis det tradisjonelle uttrykket går igjen i hele hytta, ville jeg valgt bruddheller. 

Hyttebad med grå skiferflis, rustikke tømmervegger og grønn beplantning
Interiørdesign: OJ! Design & Interiør. Foto: Bernat Tubau

Helhet og kontrast 

Hansen-Øvre forteller at skifer er fint når det gir et helhetlig inntrykk, og for eksempel går igjen fra entreen – ja, kanskje til og med uteplassen. I noen tilfeller hadde hun derimot ikke brukt skifer i det hele tatt.

– Jeg bruker sjeldent skifer i dusjen. Der synes jeg det er utrolig fint å skape kontrast ved å bruke fliser i andre materialer. Keramikkfliser og skiferflis kan kombineres kjempefint, så lenge man holder seg innenfor samme fargespekter, forteller hun.

Lunt hyttebad med skifergulv, trevegger, mørk innredning og en lekker steinvask.

Lar høstfargene herje

Også fargene på resten av badet spiller også inn på hvordan du opplever rommet.

– Jeg ønsker ofte å gjøre badene lune og koselige. Da er det fint å bruke jordfarger og andre naturlige farger. Når jeg designer hyttebad inspireres jeg som oftest av høstfargene, avslutter hun.

Portrett av Kristin Hansen-Øvre, Kreativt ansvarlig/Eier av OJ! Design & Interiør

Interiørdesignerens skifertips!

– Ønsker du å gi hytta, eller huset for den saks skyld, et moderne uttrykk liker jeg veldig godt å bruke mørke farger. Så om jeg skulle brukt skifer hadde jeg valgt rektangulært kuttede mørke fliser. Jeg bruker mye skifer på hyttebad som er opptatt av det klassiske uttrykket. Hvis det tradisjonelle uttrykket går igjen i hele hytta, ville jeg valgt bruddheller.

Kristin Hansen-Øvre
Interiørdesigner, Kreativt ansvarlig/Eier – OJ! Design & Interiør

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!