Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Guide: Nøkkelfaktorer i miljøvurdering av byggematerialer

Når du vurderer miljøpåvirkningen av byggematerialer, er det flere nøkkelfaktorer som spiller en viktig rolle. Her er en praktisk guide som hjelper deg med å forstå hva som bør vektlegges for å gjøre et bærekraftig valg.

For en dypere forståelse av miljøpåvirkning kan du lese vår veiledning: tolke og sammenligne miljødeklarasjoner (EPD). Der får du forståelse for de viktigste tallene slik at du kan ta informerte valg om materialvalgene dine.

Vi har også en nyttig visuell miljøsammenligning mellom de vanligste byggematerialer benyttet på fasade, utendørs belegning og innendørs gulv. Sammenligningen omfatter hele livssyklusen, inkludert transport til Oslo og en levetid på 60 år.


Klimagassutslipp (CO₂-ekvivalenter)

Klimagassutslipp viser hvor mye materialet bidrar til global oppvarming gjennom sitt livsløp, fra utvinning til avfallshåndtering. Jo lavere CO₂-ekvivalenter, desto mindre belastning på klimaet. Et materiale med lavt klimafotavtrykk er et viktig valg for å redusere bygningens totale miljøpåvirkning.

Offerdal- og Lys Oppdalskifer er et av de mest klimaeffektive byggematerialene, med lavt CO₂-utslipp gjennom hele livssyklusen, fra utvinning til bearbeiding.

Energiforbruk

Hvor mye energi kreves for produksjon, transport og installasjon av materialet? Materialer som krever lite energi i utvinning og bearbeiding, som for eksempel skifer, har et lavere miljøavtrykk. Å velge materialer med lav energibruk reduserer ikke bare kostnadene, men også bygningens totale energiforbruk og klimapåvirkning.

Offerdal- og Oppdalskifer har et lavt energiforbruk, takket være optimalisering av produksjonsprosessene og det faktum at en stor del av produksjonen er håndverksbasert, noe som gjør at den krever minimalt med energi.

Ombrukspotensial

Hva skjer med materialet etter at det er brukt? Kan det ombrukes, gjenbrukes, eller ender det som avfall? Skifer, for eksempel, kan ofte demonteres og brukes på nytt. Dette reduserer behovet for nye ressurser og minimerer avfall, som er en viktig faktor i en sirkulær økonomi.

Offerdal- og Oppdalskifer har et 100% ombrukspotensial – kun monteringsmetode avgjør graden. Se 13 ulike monteringsmetoder for 100% ombruk av skifer.

Etter endt levetid kan den ombrukes til nye prosjekter, noe som gjør materialet svært gunstig for en sirkulær økonomi. Se 3 inspirerende ombrukscase med skifer.

Ressursbruk og utarming av naturressurser

Er materialet laget av fornybare eller ikke-fornybare ressurser? Materialer som benytter ressurser som er lett tilgjengelige, og som ikke utarmer jordens naturlige ressurser, har et lavere miljøavtrykk. Dette er en nøkkelfaktor i valg av materialer som er bærekraftige både på kort og lang sikt.

Offerdal- og Oppdalskifer er et naturmateriale som utvinnes fra lokale skiferbrudd, og all produksjon skjer rett ved bruddene. Dette gjør ressursene lett tilgjengelige, reduserer transportkostnader og minimerer miljøpåvirkningen. Ved at vi utfører hele produksjonsprosessen selv, sikrer vi både kvalitet og bærekraft i hvert ledd av verdikjeden.

Vannforbruk

Vann er en viktig ressurs som bør tas i betraktning ved produksjon av byggematerialer. Materialer med lavt vannforbruk under produksjonen, bidrar til en mer bærekraftig byggeprosess. Ved å velge slike materialer, reduseres både belastningen på vannressurser og ressursbruken i produksjonen.

Skifer er et robust materiale som kan formes og bearbeides med små miljøpåvirkninger, inkludert lavt vannforbruk. Som eksempel har Oppdalskifer med hugget kant et forbruk på kun 1,5 liter per kubikkmeter skifer.

Avfallshåndtering og deponering

Hvordan håndteres materialet etter endt levetid? Materialer som kan ombrukes, resirkuleres eller som har et lavt deponeringstrykk, bidrar til redusert miljøpåvirkning. Dette sikrer at bygningens materialer får et langt liv og ikke ender opp som unødvendig avfall.

Etter endt levetid på bygget eller prosjektet kan Offerdal- og Oppdalskifer ofte ombrukes, og skifer har minimal belastning på deponering og avfallshåndtering.

Ved å bruke disse kriteriene kan en ta informerte og bærekraftige valg av materialer. Dette hjelper ikke bare med å redusere bygningens miljøpåvirkning, men også å fremme en mer sirkulær og ressursbevisst byggepraksis.

3 ombrukscase med skifer

Bli inspirert av tre prosjekter der skifer ble bevart, ombrukt og gitt en ny historie å fortelle.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!