Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Darren Saines: – Hagen har fått en ny rolle i folks bevissthet

Hagedesigner Darren Saines fryktet det verste da landet måtte stenge. I stedet opplevde han en betydelig økning i antall kunder. Han tror vi har fått et annet forhold til hjemmet i løpet av det siste året.

– Det er tydelig at folk, når de har blitt tvunget til å være mer hjemme, også har prioritert å bruke mer penger på hjemmene sine. Og hagen er jo absolutt en del av hjemmet. 

Det forteller Darren Saines. Briten, som har slått seg opp som en av Norges mest profilerte hagedesignere, har 34 års erfaring fra hagebransjen. Han er også den eneste som har representert Norge i Chelsea Flower Show – eller Hage-OL som det heter i på folkemunne.

Livsstilshagen

Saines forteller at en trend som går igjen, er at mange ønsker seg så vedlikeholdsfrie hager som mulig. For Saines er det da både enkelt og tilfredsstillende å kunne bruke skifer.

– Skifer er på en måte en slags blanding mellom gammelt og nytt. Det gjør det til et veldig spesielt materiale. Du kan like gjerne bruke det på gamle ærverdige eiendommer, som på moderne nybygde, forklarer han.

Han har over lenger tid sett et skifte i folks mentalitet, og mener ønsket om moderne og vedlikeholdsfrie hager har kommet gradvis.

– Det har pågått et skifte i den norske befolkningen. Før lot flere janteloven styre og skulle gjerne ha litt anonyme hager, slik at naboene ikke trodde vondt om dem. Nå er det mer akseptert å ha mer uttrykksfulle hager. De ønsker flere soner og elementer som pergolaer, utekjøkken, og svømmebasseng, forteller han.

Han omtaler den moderne hagen som en «livsstilshage».

– Folk ønsker komfort og privatliv. Som en følge av at mange i større grad ser på hagen som en del av hjemmet, ønsker de også å bruke den slik. Jeg tror det forklarer hvorfor så mange nå ønsker å bruke vedlikeholdsfrie materialer, forklarer Saines.

Norge kommer etter

Ettersom Saines er født og oppvokst i England, har han en litt annen bakgrunn enn de fleste andre hagedesignere i Norge. Han ser noen tydelige forskjeller mellom de to landene.

– Du har jo kanskje sett klassiske engelske hagene, med rette linjer og jevnt klippede hekker. Og selv om ikke alle har det slik, er det en mye sterkere kultur og tradisjon for hagedesign i England, forteller han.

Noe av grunnen til det tror han handler om nordmenns forhold til det kjæreste vi har: hytta.

– Det er ikke så mange som har feriehus og hytter i England, så hagen har alltid vært det viktigste rekreasjonsområdet. Så er det jo slik at jo flere som er interesserte i noe, jo lettere er det å bli interessert. Det har nok derfor vært enklere for britene å være hageinteressert enn det har vært for nordmenn, blant annet med tanke på utvalg i møbler og utstyr.

Nå ser han imidlertid at det går riktig vei, også her til lands. Mange av Saines’ kunder viser nå til bilder av utenlandske hager når de skal forklare hvordan de ønsker at det skal bli. 

– Sosiale medier som Instagram og Pinterest har bidratt til at trender krysser landegrenser, og etterspørsel gir tilbud. Så utvalget av møbler og planter – for å nevne noe – har økt betraktelig i Norge i løpet av de siste årene, forteller han.

I Norge er det imidlertid én ting folk må tenke på, som ikke er like viktig sørover på kontinentet.

– Frost, vær og vind må alltid regnes inn når materialer skal velges her til lands. Derfor er det en luksus å kunne bruke naturstein – som både ser bra ut, og som tåler påkjenningene fra naturen, forklarer han.

Post Covid

Med vaksinasjonstall som går jevnt oppover, er det lov å håpe at verden snart åpner og folk kan reise som normalt igjen. Saines er forsiktig med å spå framtiden, men han tror folk har tatt lærdom av denne tiden. Hjemmet har fått en ny rolle i folks bevissthet. 

– Mange har nok opplevd at friheten har blitt noe innskrenket det siste året. Plutselig kunne du ikke reise til utlandet lenger – eller på hytta. Men hjemmet, det kan ingen ta fra deg. Jeg tror mange har innsett at de ikke  reise utenlands. De må ikke reise til kontoret en gang. Jeg tror rett og slett mange har innsett at man kan kose seg hjemme, oppsummerer han.

Og hva pandemien vil bety for folks hager rent konkret? Vel… – … veldig mange kommer til å sitte igjen med svømmebasseng i hagen – det er helt sikkert, avslutter Saines lattermildt.

Livstilshagen

– Folk ønsker komfort og privatliv. Som en følge av at mange i større grad ser på hagen som en del av hjemmet, ønsker de også å bruke den slik. Jeg tror det forklarer hvorfor så mange nå ønsker å bruke vedlikeholdsfrie materialer som skifer.

Darren Saines
Hagedesigner

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!