Knuser myter om skifertak på hytta: – Et tak du aldri kommer til å kvitte deg med
For Per Kjetil var det en drøm som gikk i oppfyllelse da han endelig kunne legge skiferstein på taket – også på sin egen hytte.
For Per Kjetil var det en drøm som gikk i oppfyllelse da han endelig kunne legge skiferstein på taket – også på sin egen hytte.
– Jeg er jo litt «ødelagt», men det er noe med måten sola skaper liv i steinen på gjennom dagen som jeg syns er utrolig fint. Noen kanskje syns det er litt spesielt å legge skifertak på ei lita hytte som ligger for seg selv i Tynset, men for meg var det en drøm som gikk i oppfyllelse.
Det sier Per Kjetil Holthe-Berg, og grunnen til at han kaller seg «ødelagt», er fordi han til daglig jobber som salgssjef i Minera Skifer.
– Jeg har jo jobbet med skifer i flere tiår, men jeg blir fortsatt like inspirert når jeg kjører rundt og ser vakre skifertak som har ligget der i generasjoner. Så det var hovedmotivasjonen bak å investere i dette på min egen hytte, forklarer han.
– Et skifertak av norsk skifer er selve kronen på verket på et flott hjem eller en hytte. Bare tanken på at et skifertak av Lys Oppdalskifer allerede er 750 millioner år gammel når steinhuggerne henter den ut fra fjellet her i bygda vår, gjør meg nesten andektig. Og det gjør det veldig lett å forstå hvorfor et tak av denne skifertypen vil vare i flere hundre år til, sier han.
Et tak av lokal skifer er noe helt spesielt. Skiferen flyter usedvanlig godt inn i terrenget og passer perfekt inn – det er jo nettopp fra vår norske natur den kommer. Et tak av lokal skifer har en klassisk eleganse og tidløs kvalitet. Det vil aldri gå av moten.
– Det er slett ikke uvanlig at det eneste som ligger igjen etter gamle forfalne bygninger, fra flere hundre år tilbake i tid, er takskiferen. Denne skiferen holder samme tekniske kvalitet som da den ble lagt første gang, og kan helt fint brukes på nytt, sier han.
Du assosierer kanskje fjellhytter med gress og torv på taket. Det vil kanskje ikke dine barn gjøre. For Holthe-Berg ser en klar tendens til at flere og flere bytter over til skifer.
– Det er veldig mange fine torvtak, men de krever mye vedlikehold, og blir veldig tunge sammenlignet med skifertak. Samtidig magasineres det mye fukt på torvtak, og risikoen for lekkasje er alltid der. Det slipper man unna med skifer, forklarer han.
Selve monteringen er også ekstremt kjapt gjennomført. Iallfall hvis du får monteringshjelp – noe Holthe-Berg vil anbefale deg å gjøre.
– Å montere skifertak er ingen typisk gjør-det-selv-jobb. Er du over snittet hendig, så er det absolutt mulig, men akkurat denne jobben vil jeg nok anbefale å la profesjonelle ta seg av, forklarer han.
Selv leide han inn et firma som gjorde unna hele prosessen på tre dager.
– De var imponerende raske. I løpet av tre dager hadde tre montører gjort seg ferdig med totalt 120 kvadratmeter skifertak. Så det syns iallfall jeg var vel verdt pengene, sier Holthe-Berg.
– Ja, skifertak koster, men det varer. Jeg har valgt å se på dette som en investering og over tid blir livsløpskostnaden lav. Skifertak er noe du aldri kommer til å kvitte deg med, forklarer Holthe-Berg.
Før i tiden så du gjerne at treverket under steinen råtnet opp og raste sammen. Det skyldtes at skifertaket var montert på et vis som ikke lot treet puste – og det setter ikke treverket pris på. Nå er festemetodene blitt bedre. Da kan taket ditt ligge svært lenge.
– Om denne hytta skal bli revet en gang, vil dette taket definitivt bli flyttet over til et annet bygg, sier han.
Mange er bekymret for dette. Takskifer er tynne heller, og fjellene i Norge er rause med snømengdene sine. Dette er likevel ikke noe du trenger å bekymre deg for.
– Med den styrken skifer har, er det null problem. I utlandet domineres markedet av leirskifer. Det kan ikke sammenlignes med den skiferen vi utvinner i Norge og Sverige. Den nordiske typen er utrolig mye mer solid, og tåler fint de snømassene som skulle samle seg på hyttetaket, sier han.
Skulle du likevel være bekymret, kan du vurdere å gå litt ned i format.
– Ligger hytta di i et veldig snørikt område, bør du nok ikke bruke det største flisformatet. Har du mindre størrelser på flisene, blir det kortere mellom hvert festepunkt – og taket vil tåle mer. Jeg har ikke vært bekymret et sekund for om taket skulle tåle vekta, forteller han.
– Det korte svaret her er vel at takskiferen ikke krever noe som helst vedlikehold. Ingenting, slår Holthe-Berg fast.
Han forteller at han, på de 12 årene hytta hans har hatt skifertak, ikke har byttet ut én eneste takstein.
– Jeg inspiserer taket fra bakkenivå med jevne mellomrom, men det er mest for min egen del. Taket er fullstendig vedlikeholdsfritt, det!