Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Naboens steinrester ble til peis i prisvinnende hytte

Et hyttekjøkken med rund peis murt med murstein av Oppdalskifer og skiferplate som avdekning.
Skal du pusse opp, men ønsker å holde budsjettet nede? Ikke alt trenger å kjøpes nytt! La deg inspirere av Anine von Kroghs runde hyttepeis, som bidro til at hytta stakk av med den prestisjefylte Gullfjæren for vakreste hytte i 2020.

Som i så mange andre tilfeller her i verden var det tilfeldighetene som rådet da Anine von Krogh skulle pusse opp hytta si. I en samtale med naboen kom det fram at de hadde noe avlegg av naturstein liggende. Det viste seg å være Oppdalskifer – akkurat det Anine trengte til å bygge peis i hytta. Så da ble virkelig den enes søppel den andres skatt. Se bilder og les innlegget med Anine og få inspirasjon til hyttepeisen du og!

Rund hyttepeis av skifer - midtstilt i rommet, med spisebord i bakgrunnen

– De hadde brukt steinene til sin egen peis, og ventet egentlig på at restene skulle bli kastet. Så vi plukka dem med oss, og plutselig var vi godt i gang med prosjektet, forteller Anine.

Og det er ikke første gang Anine gjenbruker materialer når hun bygger.

– Gjenbruk er utrolig kjekt! Også hjemme har vi gjenbrukt murstein av skifer fra en gammel bygård fra 1885. At materialet har en egen historie, gir på en måte rommet noe ekstra, forklarer hun.

Et bad og en sauna på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.
En stor entre på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.

Mer personlig når man lager hyttepeisen selv

Noe annet som gir rommet noe ekstra, er å bygge det selv. Så selve peisbyggingen var det Anines ektemann, og Anines far, som sto for. Hennes far er murmester, og de har laget flere ildsteder sammen.

– Jeg syns jo det blir mer personlig når vi lager det selv. Det gir hytta et mer personlig preg, og at den er laget sammen med folk jeg er glad i gjør jo at peisen blir et minne i seg selv, forklarer hun.

I tillegg til naboens avlegg, fikk de spesialkuttet plater av Oppdalskifer til å bekle øverste del av peisen. 

En rund peis på hytte i murstein og med plater avdekning på toppen av lys Oppdalskifer.
Rund skiferpeis av Oppdalskifer med spisebord i bakgrunnen.

Hyttas naturlige midtpunkt

I Anines hytte finner du ikke det tradisjonelle peishjørnet. Selve midtpunktet er nemlig peisen i hytta. Det er flere årsaker til det.

– Jeg liker å skape kontraster. Det er veldig mange rette former i hytta, så da blir det et fint formbrudd ved å ha en rund peis. Samtidig er jo hyttepeisen på mange måter det naturlige midtpunktet. Så ved å ha den midt i, er den ikke bare synlig fra alle vinkler, det er også et sted man kan sitte rundt og varme beina etter en skitur, eller kose seg med et glass vin på kvelden, forklarer hun.

Rund peis i hytte, midstilt i rommet med sofaområde i bakgrunnen

Et klassisk element

At peisen på hytta skulle bygges i naturstein, var et valg Anine var bevisst på:

– Jeg liker veldig godt at det er peisen er av norsk skifer. Det passer kjempefint sammen med de elementene man finner i og rundt en norsk fjellhytte, og er noe som er brukt i hytter i all tid. Det gir rett og slett et tidløst preg, og kommer aldri til å gå av moten.

Det blir også feil å tenke at naturstein bare er noe gammeldags og praktisk. Det er nemlig ikke bare når det kommer til former Anine liker kontrast.

Rom med vindu inn til vinkjeller og oppdal bruddskifer på gulvet
Et bad og en sauna på en hytte med lys Oppdal bruddskifer på gulvet.

– Det blir jo gjerne slik at gammelt møter nytt når man bygger seg ny fjellhytte. De fleste av møblene i hytta er jo nye, og da bidrar natursteinen som et klassisk element. Det er ikke et poeng for meg at alt skal være så moderne. Det viktigste er at det passer sammen, og at det passer med omgivelsene rundt seg, og det syns jeg det gjør her, avslutter hun.

Bruk Anines idéer som inspirasjon til hyttepeisen. Kanskje naboer, venner eller familie har noen rester av skifer liggende hjemme? Forhør deg rundt, og kom i gang med peisen på hytta du og!

Portrett av interiørkonsulent Anine von Krogh.

– Jeg liker veldig godt at det er norsk skifer. Det passer kjempefint sammen med de elementene man finner i og rundt en norsk fjellhytte, og er noe som er brukt i hytter i all tid. Det gir rett og slett et tidløst preg, og kommer aldri til å gå av moten.

Anine von Krogh
Interiørkonsulent og vinner av Gullfjæren hytte 2020

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!