Jump to main content Jump to navigation Jump to footer
En skiferhugger med skinnforkle og hammer som står foran en steinblokk av Ottaskifer Pillarguri for å kløve denne i skiferplater.

Å forme 460 millioner år gammel Ottaskifer er håndarbeid

Geir Ove Tullut fikk seg sommerjobb i steinbruddet på Otta i 1993 – og der ble han. For det er med teknologien som med jobben: Det er ikke vits i å forandre på det som fungerer.

– Du må kjenne steinen på en måte som en maskin aldri vil klare. Hver stein er jo unik, så en steinhugger lærer seg å lese steinen for å ikke ødelegge den.

Muligheter

Utendørs vil Ottaskiferen over tid skifte farge fra dempet sort/koksgrå til en varmgyllen rustfarget patina. En unik egenskap som gir en fasade, et tak eller uteområde en helt egen historie å fortelle. Fasadeskifer i rust gir et spennende uttrykk som samtidig glir inn i naturen.

Til bruk både ute og inne kan du velge mellom ulike fasonger, overflater og størrelser som lar deg skape flotte kontraster på for eksempel bad, kjøkken eller annet interiør. Se for eksempel vår guide for å lage blomsterbed i stein. Du kan også la oss tilpasse skiferen til akkurat det du ønsker deg. Uansett utforming vil Ottaskiferen forbli like sterk, motstandsdyktig og vedlikeholdsfri.

En hytte med gjenbrukt av Ottaskifer rust på grunnmur og trematerialer. Dørene er åpen inn til en moderne møblert spisestue.
Gammel Otta takskifer er gjenbrukt på grunnmuren til denne lekre hytta.
Et moderne bad med sort Ottaskifer flis på vegg og gulv i fiskebensmønster
Otta fliser i fiskebeinsmønster skaper en spennende kontrast til de lyse veggene.

Skiferens opprinnelse fra Pillarguritoppen

På Pillarguritoppen – med en fantastisk utsikt over Gudbrandsdalen og Rondane – hviler vårt tradisjonsrike skiferbrudd over Otta.

I snart 1000 år har lokalbefolkningen hentet ut 460 millioner år gammel skifer fra dette området, og den dag i dag foredles Ottaskiferen av dyktige fagfolk og håndverkere – helt inntil foten av fjellet den høstes fra.

Livsløp

I hele regionen rundt skiferbruddet på Otta bærer eldgamle bygninger og hus et fantastisk vitnesbyrd om hvorfor lokalbefolkningen har valgt å benytte seg av skiferen som kortreist naturressurs.

På tak og uteområder har Ottaskiferen ikke bare stått imot frost, vind, vær og klimaendringer i flere hundre år uten vedlikehold og utskiftninger, den har til og med blitt vakrere. Egenskaper fra naturen selv og som gjør at skiferen vil vare i en evighet.

Tynne skiferplater av sort og brun Ottaskifer står stablet på høykant

Prosjekter

I søken etter å bygge grønt og oppnå miljøsertifiseringer på nye bygg, er det å velge materialer med lavest mulig miljøpåvirkning essensielt. Da er det lite som kan konkurrere med et kortreist, evigvarende naturmateriale med stor grad av manuell bearbeiding. Ottaskiferen er, på tross av sitt helt særegne utseende, svært anvendelig. 

Derfor kan det godt hende at du trår på Ottaskifer om går inn i en Cartier-butikk i New York eller Hearts on Fire i Shanghai for å kjøpe en diamantring til kona.

En diamantbutikk med sort skiferflis fra Otta Pillarguri på gulvet. Midt i rommet står et bord med en monter.
Heart On Fire, Taipei, Taiwan | CAPS Architects
Et stort rom med sort skiferflis fra Otta Pillarguri på gulvet. Midt i rommet står en skifermur som romdeler i Otta tørrmur.
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects
Et nærbilde av en monter med smykker fra Cartier som er kledt med sort skiferflis fra Otta Pillarguri.
Cartier Paris, Frankrike

Du kan beundre både kunstverk og Ottaskiferen på Van Gogh museum i Amsterdam eller Jødemuseet i Berlin. Eller mens du blir belest og klok på Boston Public Library eller Dartmouth College i USA – etter å ha trådt på Ottaskifer på Oslo Lufthavn

Ta en ekstra titt når du kjøper de deilige urtesåpene med eteriske oljer fra nonnene på Tautra Mariakloster eller følger din nevø til konfirmasjon i Kolstad kirke!

Et moderne bygg med brun fasadeskifer fra Otta Pillarguri. Skiferplatene har en farge av rust som gir et flott fargespill.
Boston Public Library, USA | Machado and Silvetti Associates
Tautra Mariakloster med fasadeskifer i brun skifer fra Otta Pillarguri og glasstak. Skiferplatene har farge av gylden rust.
Tautra Mariakloster, Tautra, Norge | Jensen og Skodvin Arkitekter
Et moderne bygg med spisse tak kledt med takskifer fra Otta Pillarguri. Bygget har skifermur med Ottaskifer tørrmur.
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects

Du trenger ikke lete for å få øye på Ottaskiferen om du er på Lidingö utenfor Stockholm. Der har Wingårdh arkitekter tegnet Fyrtårnet, et leilighetsbygg som med sin høyde, unike form og rustfargede Ottafasade har blitt et landemerke.

Et moderne bygg med spisse tak kledt med takskifer fra Otta Pillarguri. Bygget har skifermur med Ottaskifer tørrmur.
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects
Et høyt leilighetsbygg med runde balkonger kledt med fasadeskifer fra Otta Pillarguri i gylne farger av rust og sort.
Fyrtornet Dalénum, Lidingö, Sverige | Wingårdh arkitektkontor
Nedgang til T-bane med Otta fasadeskifer og glass. De sorte skiferplatene i ulike format gir et mønster på veggen.
Ensjø T-banestasjon, Oslo, Norge | Flux Arkitekter

Hva er vel ikke mer naturlig enn å velge stein fra den norske fjellheimen når verdens første togstasjon inne i fjellet bygges? På Holmestrand fjellstasjon kan du gå på Ottaskifer både inne på stasjonen og på perrongene.

Passerer du Gudbrandsdalen på din Norgesferie i sommer, løft blikket og nyt alle de flotte takene på kirker, hotell og gårdsbruk langs veien. De glimrer som gull, og det har de fleste gjort i mer enn 100 år. 

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!