Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Å forme 460 millioner år gammel Ottaskifer er håndarbeid

Geir Ove Tullut fikk seg sommerjobb i steinbruddet på Otta i 1993 – og der ble han. For det er med teknologien som med jobben: Det er ikke vits i å forandre på det som fungerer.

– Du må kjenne steinen på en måte som en maskin aldri vil klare. Hver stein er jo unik, så en steinhugger lærer seg å lese steinen for å ikke ødelegge den.

Muligheter

Utendørs vil Ottaskiferen over tid skifte farge fra dempet sort/koksgrå til en nydelig, varmgyllen patina. En unik egenskap som gir en fasade, et tak eller uteområde en helt egen historie å fortelle.

Til bruk både ute og inne kan du velge mellom ulike fasonger, overflater og størrelser som lar deg skape spennende kontraster på for eksempel bad, kjøkken eller annet interiør. Du kan også la oss tilpasse skiferen til akkurat det du ønsker deg. Uansett utforming vil Ottaskiferen forbli like sterk, motstandsdyktig og vedlikeholdsfri.

En hytte med gjenbrukte trematerialer og gylden Ottaskifer på grunnmuren. Dørene er åpent inn til spisestuen.
Et moderne bad med sort Ottaskifer flis på vegg og gulv i fiskebensmønster

Opprinnelse

På Pillarguritoppen – med en fantastisk utsikt over Gudbrandsdalen og Rondane – hviler vårt tradisjonsrike skiferbrudd over Otta.

I snart 1000 år har lokalbefolkningen hentet ut 460 millioner år gammel skifer fra dette området, og den dag i dag foredles Ottaskiferen av dyktige fagfolk og håndverkere – helt inntil foten av fjellet den høstes fra.

Livsløp

I hele regionen rundt skiferbruddet på Otta bærer eldgamle bygninger og hus et fantastisk vitnesbyrd om hvorfor lokalbefolkningen har valgt å benytte seg av skiferen som kortreist naturressurs.

På tak og uteområder har Ottaskiferen ikke bare stått imot frost, vind, vær og klimaendringer i flere hundre år uten vedlikehold og utskiftninger, den har til og med blitt vakrere. Egenskaper fra naturen selv – som gjør at skiferen vil vare i en evighet.

Prosjekter

I søken etter å bygge grønt og oppnå miljøsertifiseringer på nye bygg, er det å velge materialer med lavest mulig miljøpåvirkning essensielt. Da er det lite som kan konkurrere med et kortreist, evigvarende naturmateriale med stor grad av manuell bearbeiding. Ottaskiferen er, på tross av sitt helt særegne utseende, svært anvendelig. 

Derfor kan det godt hende at du trår på Ottaskifer om går inn i en Cartier-butikk i New York eller Hearts on Fire i Shanghai for å kjøpe en diamantring til kona.

Heart On Fire, Taipei, Taiwan | CAPS Architects
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects
Cartier Paris, Frankrike

Du kan beundre både kunstverk og Ottaskiferen på Van Gogh museum i Amsterdam eller Jødemuseet i Berlin. Eller mens du blir belest og klok på Boston Public Library eller Dartmouth College i USA – etter å ha trådt på Ottaskifer på Oslo Lufthavn

Ta en ekstra titt når du kjøper de deilige urtesåpene med eteriske oljer fra nonnene på Tautra Mariakloster eller følger din nevø til konfirmasjon i Kolstad kirke!

Boston Public Library, USA | Machado and Silvetti Associates
Tautra Mariakloster, Tautra, Norge | Jensen og Skodvin Arkitekter
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects

Du trenger ikke lete for å få øye på Ottaskiferen om du er på Lidingö utenfor Stockholm. Der har Wingårdh arkitekter tegnet Fyrtårnet, et leilighetsbygg som med sin høyde, unike form og rustfargede Ottafasade har blitt et landemerke.

Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects
Fyrtornet Dalénum, Lidingö, Sverige | Wingårdh arkitektkontor
Ensjø T-banestasjon, Oslo, Norge | Flux Arkitekter

Hva er vel ikke mer naturlig enn å velge stein fra den norske fjellheimen når verdens første togstasjon inne i fjellet bygges? På Holmestrand fjellstasjon kan du gå på Ottaskifer både inne på stasjonen og på perrongene.

Passerer du Gudbrandsdalen på din Norgesferie i sommer, løft blikket og nyt alle de flotte takene på kirker, hotell og gårdsbruk langs veien. De glimrer som gull, og det har de fleste gjort i mer enn 100 år. 

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!