Jump to main content Jump to navigation Jump to footer
En skiferhugger med skinnforkle og hammer som står foran en steinblokk av Ottaskifer Pillarguri for å kløve denne i skiferplater.

Å forme 460 millioner år gammel Ottaskifer er håndarbeid

Geir Ove Tullut fikk seg sommerjobb i steinbruddet på Otta i 1993 – og der ble han. For det er med teknologien som med jobben: Det er ikke vits i å forandre på det som fungerer.

– Du må kjenne steinen på en måte som en maskin aldri vil klare. Hver stein er jo unik, så en steinhugger lærer seg å lese steinen for å ikke ødelegge den.

Muligheter

Utendørs vil Ottaskiferen over tid skifte farge fra dempet sort/koksgrå til en varmgyllen rustfarget patina. En unik egenskap som gir en fasade, et tak eller uteområde en helt egen historie å fortelle. Fasadeskifer i rust gir et spennende uttrykk som samtidig glir inn i naturen.

Til bruk både ute og inne kan du velge mellom ulike fasonger, overflater og størrelser som lar deg skape flotte kontraster på for eksempel bad, kjøkken eller annet interiør. Du kan også la oss tilpasse skiferen til akkurat det du ønsker deg. Uansett utforming vil Ottaskiferen forbli like sterk, motstandsdyktig og vedlikeholdsfri.

En hytte med gjenbrukt av Ottaskifer rust på grunnmur og trematerialer. Dørene er åpen inn til en moderne møblert spisestue.
Gammel Otta takskifer er gjenbrukt på grunnmuren til denne lekre hytta.
Et moderne bad med sort Ottaskifer flis på vegg og gulv i fiskebensmønster
Otta fliser i fiskebeinsmønster skaper en spennende kontrast til de lyse veggene.

Opprinnelse

På Pillarguritoppen – med en fantastisk utsikt over Gudbrandsdalen og Rondane – hviler vårt tradisjonsrike skiferbrudd over Otta.

I snart 1000 år har lokalbefolkningen hentet ut 460 millioner år gammel skifer fra dette området, og den dag i dag foredles Ottaskiferen av dyktige fagfolk og håndverkere – helt inntil foten av fjellet den høstes fra.

Livsløp

I hele regionen rundt skiferbruddet på Otta bærer eldgamle bygninger og hus et fantastisk vitnesbyrd om hvorfor lokalbefolkningen har valgt å benytte seg av skiferen som kortreist naturressurs.

På tak og uteområder har Ottaskiferen ikke bare stått imot frost, vind, vær og klimaendringer i flere hundre år uten vedlikehold og utskiftninger, den har til og med blitt vakrere. Egenskaper fra naturen selv og som gjør at skiferen vil vare i en evighet.

Tynne skiferplater av sort og brun Ottaskifer står stablet på høykant

Prosjekter

I søken etter å bygge grønt og oppnå miljøsertifiseringer på nye bygg, er det å velge materialer med lavest mulig miljøpåvirkning essensielt. Da er det lite som kan konkurrere med et kortreist, evigvarende naturmateriale med stor grad av manuell bearbeiding. Ottaskiferen er, på tross av sitt helt særegne utseende, svært anvendelig. 

Derfor kan det godt hende at du trår på Ottaskifer om går inn i en Cartier-butikk i New York eller Hearts on Fire i Shanghai for å kjøpe en diamantring til kona.

En diamantbutikk med sort skiferflis fra Otta Pillarguri på gulvet. Midt i rommet står et bord med en monter.
Heart On Fire, Taipei, Taiwan | CAPS Architects
Et stort rom med sort skiferflis fra Otta Pillarguri på gulvet. Midt i rommet står en skifermur som romdeler i Otta tørrmur.
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects
Et nærbilde av en monter med smykker fra Cartier som er kledt med sort skiferflis fra Otta Pillarguri.
Cartier Paris, Frankrike

Du kan beundre både kunstverk og Ottaskiferen på Van Gogh museum i Amsterdam eller Jødemuseet i Berlin. Eller mens du blir belest og klok på Boston Public Library eller Dartmouth College i USA – etter å ha trådt på Ottaskifer på Oslo Lufthavn

Ta en ekstra titt når du kjøper de deilige urtesåpene med eteriske oljer fra nonnene på Tautra Mariakloster eller følger din nevø til konfirmasjon i Kolstad kirke!

Et moderne bygg med brun fasadeskifer fra Otta Pillarguri. Skiferplatene har en farge av rust som gir et flott fargespill.
Boston Public Library, USA | Machado and Silvetti Associates
Tautra Mariakloster med fasadeskifer i brun skifer fra Otta Pillarguri og glasstak. Skiferplatene har farge av gylden rust.
Tautra Mariakloster, Tautra, Norge | Jensen og Skodvin Arkitekter
Et moderne bygg med spisse tak kledt med takskifer fra Otta Pillarguri. Bygget har skifermur med Ottaskifer tørrmur.
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects

Du trenger ikke lete for å få øye på Ottaskiferen om du er på Lidingö utenfor Stockholm. Der har Wingårdh arkitekter tegnet Fyrtårnet, et leilighetsbygg som med sin høyde, unike form og rustfargede Ottafasade har blitt et landemerke.

Et moderne bygg med spisse tak kledt med takskifer fra Otta Pillarguri. Bygget har skifermur med Ottaskifer tørrmur.
Scandinavian Golf Club, København, Danmark | Henning Larsen Architects
Et høyt leilighetsbygg med runde balkonger kledt med fasadeskifer fra Otta Pillarguri i gylne farger av rust og sort.
Fyrtornet Dalénum, Lidingö, Sverige | Wingårdh arkitektkontor | Foto Nordvästan Tak och Fasad AB
Nedgang til T-bane med Otta fasadeskifer og glass. De sorte skiferplatene i ulike format gir et mønster på veggen.
Ensjø T-banestasjon, Oslo, Norge | Flux Arkitekter

Hva er vel ikke mer naturlig enn å velge stein fra den norske fjellheimen når verdens første togstasjon inne i fjellet bygges? På Holmestrand fjellstasjon kan du gå på Ottaskifer både inne på stasjonen og på perrongene.

Passerer du Gudbrandsdalen på din Norgesferie i sommer, løft blikket og nyt alle de flotte takene på kirker, hotell og gårdsbruk langs veien. De glimrer som gull, og det har de fleste gjort i mer enn 100 år. 

Ofte stilte spørsmål om skifer

Den har ubegrenset levetid. For at en naturstein skal ha lang levetid, må den ha en mineralsammensetning som gjør den værbestandig. Vår skifer består av svært holdbare mineraler. I tillegg har de en mineralstruktur som er tett og som dermed styrker dens tekniske egenskaper. Våre tre skifertyper ligger rundt topp 10 i verden med tanke på holdbarhet.

Vår skifer er fra Norge og Sverige og all produksjon gjøres lokalt av våre steinhuggere. Skifer spaltes for hånd i sine naturlige lag, ulikt feks marmor og granitt som deles maskinelt i plater med en multiblad-sag. Med en levetid på > 100 år kommer likevel skifer ofte ut som et rimeligere alternativ, livstidkostnadsmessig. Installeringskostnaden er stort sett lik enten man velger skifer eller et rimelig materiale.

Skifer er et 100 % naturmateriale. Vår skifer fra Otta, Oppdal og Offerdal består alle av svært holdbare mineraler som kvarts, feltspat og glimmer. Mineralene har en gunstig struktur som er tett og som ytterligere styrker dens kvaliteter. Avsetningen av sand og leire i elver og på havbunnen har gjennom trykk og temperatur blitt omdannet til bergarten skifer gjennom flere hundre millioner år.

Du sparer miljøet for mer enn 700% økt CO2-utslipp kontra en keramisk kopi. Ekte skiferflis kan du få levert fallende lengder som skaper et vakkert flytende uttrykk. Dette formatet kan en ikke få i keramiske kopier. Å velge lokal ekte skifer er også å støtte bærekraftig produksjon og lokal verdiskapning.

Kvaliteten på de skandinaviske skifertypene er ubetinget god. Det er gamle bergarter hvor tid, trykk, temperatur og omdanninger har utviklet skifertypene til solide materialer. Istidene har også bidradd til å fjerne mye av de yngre og svakere bergartene som opprinnelig lå over skiferforekomstene vi har i dag. De fleste skifertyper fra andre verdensdeler er yngre, de har ikke vært utsatt for temperatur, trykk og omdanning på samme måte som de skandinaviske skifertypene. Norsk skifer er i tillegg kortreist og med en stor grad av håndarbeid – noe som til sammen gir den et rekordlavt miljøavtrykk.

Minera Skifer har tre skiferbrudd, to i Norge og ett i Sverige. Skiferen fra Oppdal er lys grå, skiferen fra Otta i Gudbrandsdalen er sort eller rustfarget og skiferen fra Offerdal i Jämtland er dyp grå.

Ja, skifer er et 100% naturmateriale. For flere hundre millioner år siden sank sedimenter av sand, leire og grus til havets bunn. Her ble det presset sammen i lag før den under høyt trykk ble til skiferstein. Vår skifer er hentet ut av norske og svenske fjell og foredlet av lokale steinhuggere rett ved foten av våre tre skiferbrudd.

Ja, kortreist skifer fra Norden har et ekstremt lavt klimaavtrykk. Det er et 100% naturmateriale som bearbeides i stor grad for hånd, som krever minimalt med vedlikehold, er evigvarende og kan resirkuleres og gjenbrukes.

Ottaskifer er en mørk skifer av bergartstypen Fyllittskifer.

Lys Oppdalskifer er en middelskornet gneisglimmerskifer av bergartstypen kvartsittskifer.

Offerdalsskifer er en kvartsitt av bergartstypen Feltspat Metasandstein.

For at en skifer skal få en rustfarge må det benyttes en skifertype som kan utvikle en rustpatina. I Skandinavia er det kun Ottaskifer fra Gudbrandsdalen i Norge som har en mineralsammensetning som gir denne egenskapen. Rustfargen utvikler seg naturlig i takt med tid, vær og vind og blir stadig vakrere med årene. Les om Ottaskiferens utvikling av en vakker rustpatina her.

Nei, skifer må ikke impregneres. For enkelte bruksområder vil det imidlertid være å anbefale, da det gir en beskyttelse mot flekker og smuss samtidig som det letter renholdet. Som eksempel kan en med fordel impregnere benkeplater som er utsatt for fettsøl o.l.

Ja, skifer har svært god bruddstyrke og fleksibilitet. For bilkjøring på skifer lagt i sementmørtel eller på betongplate bør hellene være min 2 cm tykk. Om skiferen legges i grus bør underlaget være stabilt, godt komprimert og telefritt, og skiferen bør ha en tykkelse på min 4 cm.

Nei. Våre tre skifertyper i naturoverflate er 100% sklisikker (innehar høyeste klassifikasjon) og er derfor svært egnet på utvendige arealer som terrasser, trapper og lignende. Vi leverer også skifer i bearbeidede overflater som også er sklisikre. Alle våre skiferoverflater er testet og sklisikkerheten er dokumentert med R-tall som er en standard for testing av sklisikkerhet og som blant annet brukes for keramiske fliser. Se våre produktark for testresultater.

Ja. Vår skifer fra Oppdal, Otta og Offerdal er alle 100% frostsikre og derfor svært godt egnet for bruk i et nordisk tøft klima.  Porøsitet i et materiale beregnes ved å måle maksimal mengde vann som det trekker til seg. Generelt er porøse materialer med høyt vannopptak de minst sterke og holdbare. Vår skifer har alle et vannopptak som ligger langt under det som den europeiske standard angir som grense for frostsikkerhet (NS-EN 12326-1: vannabsorpsjon ≤ 0,6). Se alle testresultater i våre produktdatablad.

Ja. Våre skifertyper tåler vann og kan monteres nede i basseng, fontener og lignende. Med en svært lav vannabsorbsjon er de derfor også 100% frostsikker.

Ja, Minera Skifer sine tre skifertyper tåler salter. Store mengder i fuktig klima kan imidlertid over tid påvirke mineralene og gi en fargeendring i overflaten – en patina. Dette har ingen innvirkning på skiferens tekniske kvalitet, dvs at funksjon, holdbarhet og levetid forblir upåvirket.

Ja. Vår skifer er sklisikker og tåler fuktigheten og klor fra et basseng. Offerdalskifer er spesielt godt egnet (testdokumentert) og har vært utstrakt brukt til dette formålet i Europa i flere tiår. Våre tre skifertyper kan alle gjerne brukes både nede i selve bassenget eller rundt bassenget. Ottaskifer og Lys Oppdalskifer bør unngås i selve sone-overgangen mellom vann og luft.

Ja. En kan gjerne legge varmekabler ute under skifer som er limt på betong eller lagt i grus.

Dette betinger en isolasjon under varmekablene. Det finnes bl.a varmekabler som er montert på isolerende matter ment for dette formålet.

 

Nei. Skifer i naturoverflate tåler godt brodder og gir ingen uheldige følger. På gulv hvor overflaten på skiferen er enten børstet eller slipt vil vi fraråde bruk av brodder.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!