Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Ottaskifer – fra sort til vakker gyllen patina

Et spisst skifertak med brun skifer fra Otta Pillarguri.

Fra Pillarguritoppen ved Otta utvinner vi skifer det ikke finnes tilsvarende av i hele verden. Siden 1875 har det vært industriell foredling av Ottaskifer ved de mektige høyfjellsområdene Rondane og Jotunheimen.

Ottaskifer (også kalt glimmerskifer) er på mange måter unik, også når det gjelder sin mineralogiske sammensetting.

Den har rosetter av amfibol- og granatkrystaller som gir denne glimmerskiferen en helt spesiell 3D-effekt. Men ikke nok med det – utendørs vil den mørk koksgrå Ottaskiferen forandre farge over tid. Dette fordi skifertypen ­inneholder små ­mengder mineraler som jernoksider og sulfider, som gjennom sin naturlige omdannelse gir gyllen patina.

Ikke rart at denne norske natursteinen regnes som et eksklusivt materiale over hele verden!

Rustutviklingen

Skiferen som tas ut av bruddet er for det aller meste mørk koksfarget. En liten andel av uttaket er rustfarget.

Otta takskifer og fasadeskifer leveres normalt med en andel på 5-10% av skifer som allerede har fått en gyllen patina. Resten er koksgrå/sort. Når Ottaskiferen blir utsatt for fuktighet og andre klimatiske påkjenninger endres fargen på Ottaskiferen seg gradvis. Hvor lang tid denne prosessen vil ta, avhenger av miljøet og av variasjoner i selve materialet. Utviklingen av rust går raskere i et fuktig kystklima enn i et tørt innlandsklima. Prosessen går langsommere på en fasade enn på et tak og enda ­langsommere på ­uteflis.

Den sorte Otta­skiferen benyttet til interiør vil ikke bli rustfarget.

Bildene av Scandinavian Golf Club i Farø utenfor København gir en god illustrasjon på hvordan fargen har endret seg siden bygget var nytt. Bildene er tatt med 8 års mellomrom.

Scandinavian Golf Club med skifertak og tørrmur i brun og sort glimmerskifer i Ottaskifer.
2010 |Otta takskifer|
Scandinavian Golf Club med et skifertak i brun skifer fra Otta Pillarguri. Takskiferen har endret farge fra sort til rust gjennom 8 år.
2018 |Otta takskifer|

Gyllen brun skifer fra Otta pryder bygninger over hele verden

I staten Massachusetts i USA finner du Boston Public Library. Det flotte bygget strekker seg over nesten 2000 kvm og ligger langs en prominent gate i byen. Da passer det ekstra godt at biblioteket er kledd i fasadeplater av Ottaskifer – som kan takke naturen og de dyktige lokale steinhuggerne på Otta i Gudbrandsdalen for de vakre fargene.

Biblioteket vant den prestisjefylte prisen «International Award for Architecture in Stone» i 2005.

Gylden brun skifer fra Otta Pillarguri dekker Boston Public Library, også kalt glimmerskifer
|Otta fasadeplater| Boston Public Library, USA Arkitekt: Machado and Silvetti Associates.

Kongelige, statsoverhoder og turister har besøkt Elveseter Kunst & Kulturhotell i Lom siden 1870-tallet. Under vakre tak av Ottaskifer møtes mennesker, natur, kunst og mat i spektakulære omgivelser.

Hotellet fikk skifertak kort tid etter at Otta Skiferbrudd ble etablert i 1899 og siden har takskiferen holdt stand i nærmere 120 år med vær, vind og frost. I løpet av den tiden har den forandret karakter fra koksgrå til en gyllen brun skifer, en egenskap som gir et naturlig fargespill vi kan glede oss over i minst 100 år til.

På øya Tautra i Trøndelag står det vakre Tautra Mariakloster kledd i gyllen brun skifer fra Pillarguripiggen på Otta. Produksjonen av fasadeplatene på det prisbelønnede bygget tegnet av Jensen og Skodvin Arkitekter, startet i fjellet over Otta for 460 millioner år siden.

Bygget har vunnet en rekke priser, blant annet årets bygg 2006. Og det er virkelig et fantastisk bygg med limtre og glass i takkonstruksjonene, og fasadeplater av Ottaskifer på utsiden.

Siden 2006 har Ottaskiferen i takt med vær, vind og årstider – forandret karakter fra koksgrå til en gyllen brun skifer.

Portrett av arkitekt Helene Hyllseth

Helene realiserte endelig drømmen sin om et skifertak fra Otta

– Jeg hadde forventet mer rustfarge med en gang. Så forsto jeg at det kom etterhvert, ettersom jernet i steinen oksiderer. Allerede nå har jeg sett en viss forandring!

Helene Hyllseth
Sivilarkitekt MNAL, Kvernaas Arkitekter

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!