Prosjektreferanser

Fakta:

  • Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS
  • Byggherre: Tautra Mariakloster
  • Entreprenør: NCC Construction
  • Byggeår: 2006
  • Priser:Building of the year 2006. Forum AID Award 2007, Mies van der Rohe prize for Architecture 2006, Marmomac International Stone Award 2007
  • Skifer: Otta Pillarguri sort og rust i blanding. 500 kvm i format 73 cm x 30,40,50 cm.

Tautra Mariakloster

I nærheten av klosterruinene på Tautra i Trondheimsfjorden, har sju cisterciensernonner, med utallige andres støtte og hjelp, etablert seg og bygget et kloster som stod ferdig i 2006. Det enkle rommet Tautra Mariakloster inspirerer til ro og innsikt, forsterket av møtet med den umiddelbare landskapet og det dramatiske landskapet utenfor.

Klosterdelen er bygget som et lukket bygg med innvendige hager. Det er 80 meter langt og 21 meter bredt, totalt over 2.000 kvadratmeter gulvflate. Mens klosterdelen er en lukket verden, så er kirkerommet åpent for allmennheten. Åpenheten manifisterer seg også i selve bygningen, som har en takkonstruksjon som gir utsyn rett til himmels.

Bindingsverket er limtre, og det ligger åpent og synlig innvendig. Takbjelker og undertak er lagt slik at lyset slipper inn og lager et sinnrikt mønster på veggene. Over tretaket er det montert et glasstak som yttertak på et rammeverk av aluminium. Slik slippes lyset inn og de som befinner seg inne, får ta del i de naturskjønne omgivelsene med fjord og fjell.

Utvendig er det benyttet Otta Rust. Skiferen gir et vakkert fargespekter, og som over tid vil utvikle en stadig vakrere patina. Skiferen er festet med kantomsluttende kroker og representerer en meget holdbar og vedlikeholdsfri fasade.

Klosteret på Tautra ble kåret til årets bygg 2006. Juryens begrunnelse: «Det har en klar miljøprofil. En spennende arkitektur. Det er komplekst og har bruk av ulike materialer».
Andre utmerkelser: Forum AID Award 2007, Mies van der Rohe-prisen for arkitektur 2006, Marmomac International Stone Award 2007