Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Pusse opp hytta på fjellet? Her er gulvet som aldri går av moten

En hytteentre med gyldne bruddheller av Ottaskifer. Det er en stor glassdør, vakre lyslykter og en kiste i entreen

Er det mulig å utvide et allerede flislagt gulv – helt uten at det synes? Den utfordringen tok Trine Halseth Berg og familien. Fordelen var at det var brukt lokal skifer fra Norge og dermed fullt mulig å gjenskaffe til utvidelsen. I tillegg er Ottaskiferen så sterk og bestandig at de 15 årene med brukstid på det eksisterende gulvet ikke syntes overhode. Sjekk resultatet etter at de utvidet hytta med et nytt inngangsparti!

Det er gått 15 år siden Berg og familien bygde hytte på Nesbyen. Det var ikke mange endringene de ønsket å gjøre på ferdigprosjektet den gangen, men én ting visste de: De ville ha Ottaskifer i gangen. 

– Faren min var murmester med flis som spesialfelt, så dette var viktig for ham. Han la selvsagt gulvet selv, med hjelp fra mannen min. Det ble utrolig flott, forteller Berg.

En hytteentre med gyldne bruddheller av Ottaskifer. Det er en stor glassdør, vakre lyslykter og en kiste og en rokk i entreen

En kjærlighet for skifer

Når hun mimrer tilbake, blir det åpenbart at faren hennes hadde en forkjærlighet for skiferen. I huset der hun vokste opp, var det fliser eller skifer i alle rom – og overalt ute.

– Han var en stor fan, rett og slett. Og siden han kunne faget, stolte vi jo alltid på ham. Men det har etter hvert smittet over på oss andre også. Personlig elsker jeg det fargespillet mellom mørke gråtoner og gylden rust, forteller hun. Les om Ottaskiferens fasinerende forvandling fra sort til gyllen.

Såpass mye hadde skiferkjærligheten gått i arv, at da familien bygde på hytta høsten 2020, var det ingen tvil om hva slags gulv de skulle ha.

– Vi hadde laget et helt nytt inngangsparti, og da ønsket vi jo å videreføre det flotte gulvet med bruddskifer fra Otta som vi hadde fra før. 

En hytteentre med gyldne bruddheller av Ottaskifer. Det er en stor glassdør, vakre lyslykter og en kiste i entreen

Symbolikk i gulvet

Spørsmålet var: Ville det bli en rett skjøt som altfor tydelig markerte skillet mellom nytt og gammelt? Og ville noen andre klare dette like godt som faren hennes? 

– Pappa hadde alle disse reglene: aldri kryss mot kryss, runde linjer overalt og så videre. I tillegg var han petimeter uten like, så jeg var litt skeptisk til å la noen andre fortsette hans verk, forteller hun.

Skifer er et supersterkt materiale, men lar seg enkelt forme.

Da Trines far gikk bort bare to dager før det nye gulvet skulle legges, ble det hele desto viktigere for henne og familien Ja, det lå en viss symbolikk i skiferleggingen. Det måtte være noe faren hennes kunne gå god for.

– Han følte nok veldig på presset, håndverkeren vi leide inn. Men resultatet ble utrolig fint. Skjøten er i praksis usynlig, og uttrykket er akkurat det samme.

Bevarer det gamle

Mye av æren tilskriver hun håndverkeren, Lucjan Witon fra Alfa Omega, som opprinnelig er møbelsnekker. Han var opptatt av nøyaktighet – akkurat som Trines far. Resten av kreditten får skiferens tidløshet.

– Skiferstein er så fint, og det er lett å bevare det gamle. I tillegg er det så robust og lettstelt, vi kan valse inn med både slalåmstøvler og møkkete sko, sier hun.

I dag er både familien og besøkende helt over seg av begeistring for hvor bra det er blitt. De store hellene av bruddskifer fra Otta skaper et inntrykk av et usedvanlig romslig inngangsparti.

– Vi har ikke hatt noen majestetisk hytte, men vi har klart å skape en ganske så majestetisk gang.

Portrett av to personer i strålende sol i det norske vinterfjellet

– Min far var en stor skifer-fan, rett og slett. Etter hvert smittet over på oss andre også. Personlig elsker jeg fargespillet i Ottaskiferen mellom mørke gråtoner og gylden rust. I tillegg er det så robust og lettstelt, vi kan valse inn med både slalåmstøvler og møkkete sko.

Trine Berg

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!