Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Pusse opp hytta på fjellet? Skifergulvet går aldri av moten

Inngangsparti på hytte med bruddskifer fra Otta

Er det mulig å utvide et allerede lagt skifergulv – helt uten at det synes? Den utfordringen tok Trine Halseth Berg og familien. Fordelen var at det var brukt lokal skifer fra Norge og dermed fullt mulig å gjenskaffe til utvidelsen. I tillegg er Ottaskiferen så sterk og bestandig at de 15 årene med brukstid på det eksisterende gulvet ikke syntes overhode. Sjekk resultatet etter at de pusset opp hytta med nytt inngangsparti og forlenget skifergulvet.

Det er gått 15 år siden Berg og familien bygde hytte på Nesbyen. Det var ikke mange endringene de ønsket å gjøre på ferdigprosjektet den gangen, men én ting visste de: De ville ha Ottaskifer som gulv i hytta. 

– Faren min var murmester med flis som spesialfelt, så dette var viktig for ham. Han la selvsagt skifergulvet selv, med hjelp fra mannen min. Det ble utrolig flott, forteller Berg.

En entre på en hytte med trehvite vegger og en gammel rokk. På gulvet er det brun og sort bruddskifer fra Otta.
|Otta bruddskifer|
Detaljbilde fra en oransje sofa med velourputer og et par hjemmestrikkede votter.

En kjærlighet for skifer

Når hun mimrer tilbake, blir det åpenbart at faren hennes hadde en forkjærlighet for skiferen. I huset der hun vokste opp, var det fliser eller skifer i alle rom – og overalt ute.

– Han var en stor fan, rett og slett. Og siden han kunne faget, stolte vi jo alltid på ham. Men det har etter hvert smittet over på oss andre også. Personlig elsker jeg det fargespillet mellom mørke gråtoner og gylden rust, forteller hun.

Såpass mye hadde skiferkjærligheten gått i arv, at da familien pusset opp hytta høsten 2020, var det ingen tvil om at de skulle ha skifergulv.

– Vi hadde laget et helt nytt inngangsparti, og da ønsket vi jo å videreføre det flotte gulvet i hytta med bruddskifer fra Otta som vi hadde fra før. 

En yttergang på en hytte med trehvite vegger, en trebenk og lyslykter. På gulvet er det brun og sort Ottaskifer.
|Otta bruddskifer|

Symbolikk i skifergulvet

Når de skulle pusse opp hytta og forlenge gulvet var spørsmålet: Ville det bli en rett skjøt som altfor tydelig markerte skillet mellom nytt og gammelt? Og ville noen andre klare dette like godt som faren hennes? 

– Pappa hadde alle disse reglene: aldri kryss mot kryss, runde linjer overalt og så videre. I tillegg var han petimeter uten like, så jeg var litt skeptisk til å la noen andre fortsette hans verk, forteller hun.

Er du også et petimeter bør du lese disse 7 «uskrevne» reglene for tilpassing og legging av bruddheller!

Skifer er et supersterkt materiale, men lar seg enkelt forme.

Da Trines far gikk bort bare to dager før det nye gulvet i hytta skulle legges, ble det hele desto viktigere for henne og familien Ja, det lå en viss symbolikk i skiferleggingen. Det måtte være noe faren hennes kunne gå god for.

– Han følte nok veldig på presset, håndverkeren vi leide inn. Men resultatet av skifergulvet ble utrolig fint. Skjøten er i praksis usynlig, og uttrykket er akkurat det samme.

Inngangsparti på hytta med skifergulv av bruddheller fra Otta, oransje veloursofa med pynteputer og lyslykter på gulvet.
|Otta bruddskifer|
En entrè på en hytte med trehvite vegger og en gammel rokk. På gulvet er det brun og sort bruddskifer fra Otta.
|Otta bruddskifer|

Bevarer det gamle

Mye av æren tilskriver hun håndverkeren, Lucjan Witon fra Alfa Omega, som opprinnelig er møbelsnekker. Han var opptatt av nøyaktighet – akkurat som Trines far. Resten av kreditten får skiferens tidløshet.

– Skiferstein er så fint, og det er lett å bevare det gamle. I tillegg er skifergulvet så robust og lettstelt, vi kan valse inn med både slalåmstøvler og møkkete sko, sier hun.

I dag er både familien og besøkende helt over seg av begeistring for hvor bra det er blitt. De store hellene av Otta bruddskifer skaper et inntrykk av et usedvanlig romslig inngangsparti.

– Vi har ikke hatt noen majestetisk hytte, men vi har klart å skape en ganske så majestetisk gang.

Portrett av to personer i strålende sol i det norske vinterfjellet

– Min far var en stor skifer-fan, rett og slett. Etter hvert smittet over på oss andre også. Personlig elsker jeg fargespillet i Ottaskiferen mellom mørke gråtoner og gylden rust. I tillegg er det så robust og lettstelt, vi kan valse inn med både slalåmstøvler og møkkete sko.

Trine Berg

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!