Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Skifer – et drømmemateriale for både peis og uteområde

Et bilde ovenfra over et tømmerbord medet fat med boller og en hund som står på terrassen med bruddskifer
Den perfekte peisen skal fylle to funksjoner: Den skal gi varme, og den skal skape hygge. Få materialer gjør begge deler like godt som skifer. – Det handler om å bruke et materiale som en ekte tømmerhytte fortjener, sier Arild Borge, medgründer av Drømmehytta AS.

Siden 2006 har Borges selskap levert håndlaftede tømmerhytter i området rundt Numedal. I alle hyttene kommer peis i Oppdalskifer som standard.

– En flott tømmerhytte kan ikke ha stålpipe og en liten peisovn. For oss fremstår det nesten som feilmontert, sier Borge.

Et nærbilde av en hyttepeis i Oppdalskifer montert som tørrmur. En kraftig trestokk utgjør peishyllen.
Lys Oppdalskifer murstein (råkopp) og peisplate med hugget kant

En peis til inspirasjon

Samtidig legger han ikke skjul på at dette er peisen for de kvalitetsbevisste. Han går så langt som å kalle det kunst.

– Ja, peismurerne våre er kunstnere. Når kunden har valgt form, størrelse og type innsats, bygger vi det etter en trofast metode. Det er en miks av råkopp og murkapp fra Oppdal, og resultatet blir fantastisk. En peis som både er moderne og tradisjonell samtidig, sier Borge.

For ikke bare gir skiferpeisen god varmeeffekt, den blir et smykke og et samlingspunkt i hytta. 

– Skifer er jo et materiale som er kjent for å holde godt på varmen, og derfor passer den ypperlig til peis. Men kundene våre er selvfølgelig vel så opptatt av uttrykket. De ønsker å se flammebildet og få den følelsen av hygge. Tilbakemeldingene er at en vakker skiferpeis forsterker de fine øyeblikkene.

Peis i tørrmur av skifer på stua på en laftet hytte
Lys Oppdalskifer murstein (råkopp) og peisplate med hugget kant
Peis på et hyttekjøkken i tørrmur av skifer
Lys Oppdalskifer murstein (råkopp)

Skifer – uendelige muligheter utendørs

Også når Drømmehyttas kvalitetsbevisste kundene ønsker seg innbydende uteområder, er det skifer som troner på topp. Fra skiferbelagte terrasser og stier av tråkkheller – til levegger av skifer rundt boblebadet.

– Skifer gjør at utearealene dine ser bearbeidet ut. Det er både naturlig og vedlikeholdsfritt, men samtidig ryddig. Den kombinasjonen er det mange som ser etter, og så finner vi ulike måter å løse det på.

For det er ikke som om det skorter på muligheter for personlig tilpasning.

– Det er jo det som er med skiferen, at du kan få glede av alle kvalitetene i forskjellige uttrykk. Ute er det vanlig med litt grovere tilpasning, med mye bruk av tråkkheller. Noen ønsker rektangulære heller på terrassen, men mange velger bruddskifer, forteller Borge.

En mørk tømmerhytte med murer og pipe i tørrmur av lys Oppdalskifer. Skiferfliser er brukt på  terrassen.
Lys Oppdalskifer murstein (råkopp), pipehelle, tråkkheller og uteflis

Vedlikeholdsfri terrasse

Selv synes Borge at mye av skiferens magi ligger i evighetsperspektivet. Det er et materiale som eldes som en fin vin.

– Med mange andre materialer må du bekymre deg for vær, vann og vind, mens med naturstein er det motsatt. Naturkreftene gjør bare skiferen enda vakrere. Får du en flekk på dem, vaskes de vekk med tiden. Det er et materiale du alltid kan stole på, sier han.

En terrasse rundt en hytte med bruddskifer i lys Oppdalskifer.
Lys Oppdalskifer bruddheller

Eiere av ei Drømmehytte behøver altså ikke å bekymre seg for vedlikehold av uteplassen. Ikke av pipa heller, for også den kommer nemlig bygget i skifer.

– Ei pipe kledd i skifer er prikken over i-en, spesielt når uteområdet ditt også er av naturstein. Dette er noe vi vet at mange synes er utrolig tøft. Det handler om at du får en sammenheng mellom uteområdet på bakkenivå, taket og kanskje også levegger. Til sammen danner det en utvendig helhet.

En terrasse i bruddskifer og massive tremøbler. På bordet står et fat med boller.
Lys Oppdalskifer bruddskifer
En tømmerhytte med pipe av skifer murt som tørrmur.
Pipe i tørrmur (murstein råkopp) og pipehelle i lys Oppdalskifer

Håndverket bruddskifer

Skiferentusiastene i Drømmehytta har gjennom mange år bygget relasjoner til forhandlere og håndverkere som selv er lidenskapelig opptatt av den norske natursteinen. De sørger for at bruddskifer både blir hugget og lagt slik kundene ønsker.

– Vi har selv vært i Oppdal for å lære enda mer om dette fantastiske produktet. Det har både gitt oss inspirasjon, mer entusiasme og en større respekt for arbeidet som ligger bak.

Borges råd til alle som vurderer skifer i sin egen bolig eller hytte, er derfor å ta håndverket på alvor.

– Kontakt fagfolk som kan produktet. Prisen blir den samme, men resultatet blir bedre.

Portrettbilde av Arild Borge - eier av hyttefirmaet Drømmehytta

Mye av skiferens magi ligger i evighetsperspektivet. Det er et materiale som eldes som en fin vin. Med mange andre materialer må du bekymre deg for vær, vann og vind, mens med naturstein er det motsatt. Naturkreftene gjør bare skiferen enda vakrere. Får du en flekk på dem, vaskes de vekk med tiden. Det er et materiale du alltid kan stole på»

Arild Borge
Medgründer Drømmehytta AS

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!