Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Hagedesigner Jeanette Suhr har forvandlet denne familiens uteområde til en drømmehage, inndelt i ulike soner etter familiens ønsker. Lys Oppdal bruddskifer i kombinasjon med treverk utgjør selve dekket mens tråkkheller i Oppdalskifer binder de ulike områdene sammen og leder elegant vei mellom sonene. Hagen byr på en kaffekrok perfekt for ettermiddagskaffen, en pergola med spisesone og lounge for avslapning. Store potter i cortenstål fungerer som stilfulle romdelere og estetiske blikkfang, og skaper en harmonisk og funksjonell uteplass.

Hagedesigner Jeanette Suhr fikk en henvendelse fra en familie som trengte hjelp i hagen.

Familien var ganske rådvill – de hadde prøvd å få det til selv i et par år, men syntes det var vanskelig å finne frem til soner. Som hagedesignere ofte sier – man blir fort «hjemmeblind». Under befaring ble familiens ønsker kartlagt – hvem de var og hvilke deler av hagen de benyttet.

De to store ønskene deres var en pergola og bruk av naturstein. Det ble besluttet å bygge videre på en terrasse de nylig selv hadde bygd.

Jeanettes tegning startet umiddelbart med å få på plass pergolaen samt å dele hagen inn i tre soner. Det ble videre lekt med linjer som allerede var på tomten.

Store plantekasser i cortenstål ble benyttet til soneinndeling slik at familien fikk en fin spiseplass, en deilig plass under pergolaen hvor de kan trekke seg litt tilbake for å få skygge de varmeste dagene og samtidig ha en lun plass for gode kvelder. Den siste sonen er en forlengelse av terrassen som er bygd rundt huset som en sti, og som har blitt forstørret med bruddskifer. Det er her kveldens siste solgløtt kan nytes.

I denne hagen er det benyttet Lys Oppdalskifer blant annet på grunn av måten lyset blir absorbert i steinen.

«Skiferen forandrer seg med dagslyset og det er et fantastisk shimmer i steinen. Er det en grå dag så er den mer grå, er det sol så er det akkurat som om det er et belegg med shimmer på den. Fantastisk, tidløs og bærekraftig. Et flott materiale som jeg liker å benytte i mine design».

Materialkombinasjonen  lerk, cortenstål og Oppdalskifer er lekker. Det skaper flotte kontraster, både mellom cortenstålet og tre/skifer, samt det harde materialet i skiferen i kontrast til det myke ved lerken, som forøvrig er lokal fra dette distriktet.

Hagen har fått streng inndeling, og for å bryte opp i designet så er det valgt bruddskifer med organiske former som myker opp, men som samtidig bevarer helheten med de skarpe linjene.

Det er anlagt en tråkkhellesti bort til ettermiddagskroken. Den er anlagt fordi vi, som personer, alltid velger å ta den enkleste veien. Her er hagen delt opp med en stor cortenkasse, og for at familien skal slippe å gå rundt, kan de heller kan bruke tråkkhellestien som en snarvei gjennom hagen.

Hagedesigner Jeanette er opptatt av at man ikke bare er knyttet til èn plass hagen, men at vi forsøker å ta i bruk all plassen hagen byr på. Spesielt for oss som bor her i nord med såpass lite sol og sommer, så er det flott å kunne forflytte seg etter sola gjennom dagen. Tanken med den lille ekstra skiferplattingen er nettopp det at en skal kunne nyte de siste soldråpene som kommer på kvelden – gjerne ved en bålpanne og god stemning.

 

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!