Drømmer du om en flott skiferplatting, men synes tilpasning av bruddheller ser både vanskelig og tidkrevende ut? Slik lager du en vedlikeholdsfri platting på en rask og enkel måte ved bruk av tråkkheller - steg-for-steg.
Du trenger
Det finnes ulike standardformat av tråkkheller. Gjør deg noen vurderinger i forkant.
Ønsker du feks færrest mulig fuger må du bruke tråkkheller i største standardstørrelse.
Ønsker du at selve håndteringen av hellene skal være lettest mulig så velger du den minste standardstørrelsen.
Mål og tegn opp arealet ditt og se om du kan lage et mønster som medfører minst mulig tilpasning av hellene.
Eller kanskje har du lyst til å «leke deg» litt med dette og komponere et helt spesielt og unikt mønster etter egen kreativitet? Tråkkheller kjøpes stykk-vis og dermed kan du fint bestille heller i ulike størrelser.
Når du har planen for leggemønsteret ditt klart så beregner du antall stk tråkkheller. Til oppmålt areal bør du kanskje plusse på en helle eller to for å ha litt å gå på.
Dersom det er litt avstand frem til plassen der det skal legges, eller kanskje korteste vei til området går over hustak, så er det en god idè å bestille levering med en bil utstyrt med kran. Da sparer du mye krefter og tid!
Skiferen legges på en «pute» av grus. Du bør ha et lag på minimum 5 cm. En grusfraksjon på fra ca 5 mm og opp til 11 mm fungerer bra.
Rak massen utover tilnærmet jevnt, men ta i betraktning retningen du ønsker at regnvann skal renne bort – legg inn fall i henhold til dette, f.esk bort fra en husvegg.
Få en rask oversikt over tykkelsen på tråkkhellene og konstater tykkelsen på den tykkeste. Dette blir retningsgivende for leggingen da du skal benytte grusen til å fortløpende kompensere for tykkelsesforskjellene. Dvs grave bort litt grus for de tykkeste og kanskje legge på litt ekstra fir de tynneste.
Hent første helle og kontroller tykkelsen. Juster evt gruslaget og legg den ned. Bank den godt ned i grusen ved hjelp av kroppsvekt evt en gummiklubbe.
Legg neste helle inntil forrige med en fugeavstand på ca 1 – 3 cm. Fugeavstand med tråkkheller vil nødvendigvis bli naturlig rustikk, dvs med litt varierende bredde, i og med at kantene er såkalt råhugget.
Fortsett fortløpende – kompenser med grus og kontroller med vater.
Om mønsteret ditt krever at du deler en tråkkhelle på lengde så gjøres det utrolig enkelt. Lys Oppdalskifer har nemlig unike egenskaper som gjør at den er svært enkel å tilpasse med enkle redskap.
Mål opp og merk hellen der du skal dele den. Bruk en settmeisel, altså en som er butt i enden. Før meiselen langs merkingen mens du slår. Start litt forsiktig og legg på litt mer trykk etter hvert. Fortsett til hellen deler seg.
Ta en titt her for mer detaljert beskrivelse av hugging.
Fortsett med neste skift. Pass på å kontrollere at hver stein ligger i vater fortløpende.
Til fuging benyttes f.eks grus eller fugesand. Vi anbefaler å ikke bruke tradisjonell utesand for belegningsstein da denne har nullstoff (støv). Benytt gjerne en fraksjon på 2 – 5 mm. På denne måten oppnår du en drenering gjennom fugene og du får en platting/gangsti som tørker raskere og uten at vanndammer blir liggende og samle støv og skitt.
Bruk av grus gir et fantastisk godt drenerende fuger. En grusfraksjon på feks 8 – 11 mm fungerer godt.
Kost fugesanden eller grusen godt ned i fugene. Gå over flere ganger til fugen får en «topp».
Dette må du kanskje gjenta igjen etter noen dager og helt sikkert også neste vår etter hvert som massen komprimeres over tid.