Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Her gir vi deg fremgangsmåten på hvordan du kan lage et fat eller en lekker skiferfjøl til ostefatet av en helle du har til overs. For å lage et fat/bordskåner eller en fjøl så anbefaler vi at du lager såkalte hogde kanter og begrenser bruken av vinklesliper til der det er helt nødvendig. En hogd kant er svært mye penere.

Du trenger:

  • Risser, syl eller lignende
  • Settmeisel
  • Hammer
  • Monteringslim
  • Tommestokk

Skifer er en ufornybar naturressurs som vi er opptatt av at skal utnyttes best mulig i vår produksjon av skifer. Men du kan også utnytte skiferen maksimal – hver eneste skiferbit og avkapp kan benyttes – på en eller annen måte.

Mål opp størrelsen du ønsker på fatet og merk av på hella.

Riss med en riper eller noe annet egnet langs en planke eller lignende.

Merk av på baksiden for å indikere hvor risset går på motsatt side.

Dersom hellen er tynn og det er en god bit du skal fjerne så kan du knekke hella med håndkraft: Legg an noe under, feks rissenåla eller en planke og knekk ved å legge vekt på hver side av risset.

Om hellen er tykkere, eller du skal kutte av en forholdsvis liten del av hella, bruker du settmeisel.

Legg an noe under, feks rissenåla eller en planke og slå på settmeiselen mens den føres langs sporet.

Hogg av en stripe (lag et riss og bank deretter med settmeisel) og del den opp i små firkanter. Dette skal bli til føttene. Bruk monteringslim og lim de på baksiden i hvert sitt hjørne.

For å lage en skiferfjøl følger du akkurat samme fremgangsmåte så nær som i toppen ved håndtaket.

Tegn opp ønsket fasong med kritt på hella og skjær av med en vinkelkutter.

 

 

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!