Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Skal du lage en uteplass på hytta og synes det er vanskelig å velge materialer? Hent inspirasjon fra denne hytta som har latt skifer være den røde tråden helt fra innkjørselen til de siste tråkkhellene ut fra tomta ned mot sjøen.

Bli med på denne hytta og se hvordan du kan få til en enhetlig og vedlikeholdsfri terrasse ved hjelp av bruddheller, tråkkheller og terrengtrinn.

På denne hytta var det en litt utfordrende tomt, med et skår mellom svabergene rett utenfor hytteterrassen. En god løsning ble å fylle opp skåret med pukk, altså grov drenerende masse, som deretter ble godt komprimert og dermed et perfekt underlag for å legge skifer i løsmasse.

Eierne valgte Lys Oppdalskifer. Det gir en fin kontrast til det mørke fjellet som tomta er omkranset av, samtidig som det gir et naturlig preg som passer godt til en naturtomt. Men kanskje det viktigste er at du får en vedlikeholdsfri terrasse, noe som er perfekt på ei hytte der du kanskje ikke har anledning til å være ofte nok til vedlikehold, for eksempel av en gressplen.

En kjempefin egenskap med Oppdalskiferen er at den magasinerer varmen veldig godt. Her er det benyttet 3-4 cm tykke skiferheller som varmes godt opp av sola og gir en varmeeffekt langt utover ettermiddagen etter at sola har gått ned. Samtidig er denne skiferen såpass lys i fargen at du aldri brenner deg eller opplever at den blir ubehagelig å gå på. Oppdalskiferen i naturoverflate er både sklisikker og selvfølgelig frostsikker. Den tåler salt, vær og vind, noe som er spesielt viktig med en beliggenhet ved havet.

Oppdalskiferen er i tillegg veldig enkel å bearbeide. Den har den egenskapen at den kan knekkes på samme måte som glass, altså ved riss og knekk. I tillegg er konsistensen på skiferen slik at den er veldig fin å forme, enten med en hammer eller en skiferkniv slik som det er gjort her.

Skiferen er tilpasset slik at fugene er relativt smale samtidig som den naturlige formen er ivaretatt. I og med at Oppdalskiferen er veldig enkel og grei å tilpasse, kan du leke deg litt med mønsteret og med ulike uttrykk. Du kan skape ditt eget uttrykk egentlig.

Her er det lagt store tråkkheller som en slags «rød løper» ut mot sjøen, og så er det fylt ut med bruddheller i et mer tilfeldig mønster på begge sider av denne. Den røde løperen går mot en trapp som er av massive naturtrinn i skifer. Dermed er trappa både sklisikker og veldig stødig. Det er lett å tenke at slike trinn er helt håpløse å få på plass. Selvsagt er de tunge, men ved å sørge for transport med kranbil kan en få dem løftet rett på plass ved levering.

Skiferen her er tilpasset mot svabergene rundt, og i overgangen mellom dem er det plantet sedum. Dette er planter i Bergknappfamilien som er veldig godt egnet som fuger. De krever lite og fortrenger ugress. I tillegg endrer de seg med årstidene med flotte farger. Sedum kan du også plante i selve fugene mellom hellene.

Avslutningene mot fjellet er gjort veldig røft, samtidig som de følger strukturen på det naturlige fjellet bak. Det er fylt med fin pukk, som passer godt som en overgang mellom fjellet og skiferen, samtidig som det er drenerende. Vannet renner rett gjennom denne overgangen. Som en fortsettelse etter trappa er det lagt tråkkheller i et mindre format. De er lagt røffere ned i terrenget og gir en naturlig overgang til naturtomta.

Skiferen er videreført til inngangspartiet for å få et enhetlig uttrykk. Her er det benyttet tråkkheller på 80 x 120 cm på et startplatå, og deretter er det lagt belegningsheller kant i kant opp en bakke i tykkelse 4-6 cm i 30 x 100 cm. De tykke hellene gjør at dette blir meget stødig, noe som er praktisk i denne bakken som dermed blir en slags rampe hvor du enkelt kan trille opp en trillebår eller en rullestol for den del.

Et lite tips er å legge en litt ekstra stor helle akkurat foran inngangspartiet – enten det er foran døra eller foran ei trapp som i dette tilfellet. Fordelen med dette er at du får en veldig stabil, stor og ren flate akkurat der du skal gå inn. Gangstien fortsetter også videre foran boden. Det er en veldig renslig og praktisk løsning som gjør at du kan gå barbeint fra hytta og inn til boden.

Prikken over i-en på denne tomta er denne massive skiferblokka som en naturlig avslutning mot en kant. Her er det en saget kant som viser strukturen i skiferen på en veldig fin måte, kombinert med naturkant på hjørnet. Dette er et spesialprodukt, men fullt mulig å få laget på bestilling.

Her er fugene fylt med en fin, drenerende løsmasse som gjør at skiferen er selvrensende. Det er lagt med riktig fall, og ved regnvær vil vannet renne ut og ned i fugene og forsvinne. Her er det passet på at fugene ikke er fylt helt opp; massen vil også komprimeres litt over tid. Fordelen med at de ikke er helt fylt opp er at du ikke drar med deg masse utover skiferen.

Tråkkhellene som er benyttet her er i størrelse 80 x 120 cm og i tykkelse 3-6 cm. Bruddhellene som ligger rundt er i størrelses-sortering «store», det vil si at det går 1-2 heller per kvadratmeter. Det er litt viktig å få med seg fordi det opereres med veldig mange ulike størrelsessorteringer ute i markedet. Tykkelsen er 3-4 cm. I og med at det er såpass tykke og store heller, blir det selvsagt også veldig stabilt. Dette ligger for evig.

Når du tilpasser bruddheller blir det naturligvis en del avkapp for å få dem til å passe. Her er alt utnyttet, blant annet som en kant mot et blomsterbed der mindre heller rett og slett bare er dyttet ned i jorda.

Slik som dette er lagt, med løsmasser både under og i fugene, er dette et tilnærmet permeabelt belegg. Det vil si at skiferen er mer eller mindre selvrensende. Ved en regnskur renner vannet rett ned og ut. Det er ikke behov for ytterligere avløp eller sluk-konstruksjoner under. Det er veldig enkelt og gir et veldig sunt klima for skiferen. Det blir ingen misfarging av kalk fra betong eller lignende. Den vil fremstå like fin og flott for alltid.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!