Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Slik lager Isak et lunt uteområde med utekjøkken

En grunnmur tørrmur av Offerdal skifer som er under bygging. Oppe på muren ligger hammer og meisel.

Med en eiendom i nærheten av skiferbruddet i Offerdal, ble skifer det naturlige valget da Isak Stålenhag skulle bygge utekjøkken.

– Skifer er et helt fantastisk byggemateriale. Det er bestandig, og det kan brukes om. Så hvis jeg om ti år vil gjøre noe nytt, eller skal flytte, kan jeg lett ta med steinen videre.

Det forteller Isak Stålenhag. Han har jobbet som snekker i over 20 år, og har spesialisert seg på tradisjonelle byggemetoder og restaurering.

– Gjennom jobben min har jeg blitt godt kjent med tradisjonelle byggemetoder, og jeg ser at husene som ble bygd før er bygd på en måte som gjør at de varer i mange hundre år. Så de gjorde noe rett før i tiden, forteller han.

I området rundt Stålenhags eiendom ved Åre i Sverige er de fleste fasademurene i Offerdalskifer. Det ble derfor naturlig å bruke samme materiale, også når han skulle anlegge utekjøkken.

– Det vil bli skifer på bakken, og som topp på kjøkkenbenken. I tillegg vil det bli skifer rundt bakerovnen i stein.

Selve utekjøkkenet vil bli bygd i amerikansk stil, med tømret tak over.

– Det blir en solid konstruksjon, først og fremst for å beskytte mot vær. Det er også en gammel teknikk som er fin å vise fram, så det blir skikkelig håndtverk dette. Å få tak over hodet gjør også at vi kan bruke utekjøkkenet på vinteren, forklarer han.

En skisse som viser en plan for et utekjøkken bygget på en grunnmur av skifer fra Offerdal

«Enn om det hadde vært ferdig nå…»

Stålenhags plan er at utekjøkkenet skal bli ferdig i løpet av sommeren. Det siste året har han likevel flere ganger tenkt «enn om det hadde vært ferdig nå…». For å gjøre utekjøkkenet så hyggelig som mulig, også på vinterstid, kommer et åpent ildsted til å danne kjernen i kjøkkenet.

– I Sverige, som i Norge, har det jo vært tiltak i forbindelse med pandemien, og begrensninger på hvor mange som kan møtes innendørs. Utendørs, derimot, har det vært større muligheter for folk til å møtes. Så om ikke annet har jeg savnet å ha et hyggelig uteområde folk kunne ha møttes på, forklarer han.

Et hus hvor det bygges et utekjøkken på en grunnmur av murstein i skifer fra Offerdal.
|Offerdal murstein|

Skal slå seg løs i sommer

I tillegg til kjøkkenbenk av skifer og ildsted i midten, skal utekjøkkenet romme en rekke små og store elementer.

– Jeg kommer til å legge inn vann, iallfall kaldt vann, som jeg også kan koble hageslangen på. I tillegg kommer det selvsagt til å være rom for en grill, og jeg vurderer også å inkludere en koketopp, sier Stålenhag.

Selve juvelen blir likevel pizzaovnen i mur. Den skal bygges av en av Stålenhags beste venner, som bygger og installerer bakerovner som yrke. Her er noen råd om hva du bør tenke på om du planlegger en pizza eller bakerovn.

– Det skal være en kul greie for oss begge dette her. Så vi har planlagt å begynne selve byggearbeidet i slutten av mai, og bruke kvelder og helger på det til sommeren.

Nettopp av den grunn er de begge åpne for å slå seg løs.

– Vi bygger verken ovnen eller utekjøkkenet for kunder, så vi har ikke satt noen grenser. Samtidig så er dette noe jeg ser for meg at jeg kan tilby kunder på sikt, så det blir litt markedsføring for oss begge, dette, avslutter han.

Portrett av entreprenør og snekker Isak Stålenhag

– Skifer er et helt fantastisk byggemateriale. Det er bestandig, og det kan gjenbrukes. Så hvis jeg om ti år vil gjøre noe nytt, eller skal flytte, kan jeg lett ta med steinen videre.

Isak Stålenhag
Snekker, med spesialfelt innen tradisjonelle byggemetoder og restaurering

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!