Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Skifer i universell utforming

Uavhengig av alder, kjønn, kultur, livsfase og funksjonsnivå skal alle mennesker ha like muligheter til å oppleve, delta og bevege seg i samfunnet. Å bevege seg uanstrengt gjennom bygninger og omgivelser skal ikke være et privilegium for de få, det er en menneskerett for alle.

Global menneskerett

Likevel er det et fåtall av oss som kan ta konkrete avgjørelser for hvordan mennesker skal forflytte seg gjennom en lobby, t-banestasjon eller finne veien til 8. etasje i et næringsbygg. God arkitektur og design forutsetter empati med menneskene som skal ta det i bruk. Derfor ligger retningslinjene for universell utforming til grunn for målet om et design for alle.

Det finnes flere definisjoner og retningslinjer for universell utforming. Og alt i alt kan dette være en krevende dans for en arkitekt. Samtidig er det en spennende utfordring og en lærerik øvelse i samhandling med alle kjente og ukjente brukere av et bygg eller areal.

Med universell utforming må taktilitet, kontraster og formbarhet tas hensyn til – uten å gå på kompromiss med verken design, estetikk eller funksjon. Samtidig har vi en moralsk plikt til å velge materialer som er så skånsomme mot naturen som mulig.

«Utforming av produkter, omgivelser, program
  og tjenester på en slik måte at de kan brukes av
  alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig,
  uten behov for tilpasning og en spesiell utforming.»

FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker
med nedsatt funksjonsevne (CRPD)

Skiferen motsetter seg ikke utfordringene. Som mange av oss kan den virke hard på utsiden, men når du blir bedre kjent med den finner du ut at den er tilgivende, formbar og perfekt uperfekt med alle sine fargenyanser og refleksjoner.

Nordisk skifer kombinerer det beste fra andre materialer, med å være både myk og robust, minimalistisk og organisk, sterk og skånsom. Skiferen er tilpasningsdyktig og lar arkitekten finne spillerommet mellom krav og kreativitet på tegnebrettet.

Universell utforming – eksempler med skifer

Oppmerksomhetsfelt består av tverrgående ribber eller barer. Disse gir informasjon om at man nærmer seg et viktig punkt, bunn av en trapp/høydeendring, eller at farer er over. Feltets størrelse skal være 60 cm i dybde fra første opptrinn og dekke trinnets eller avsatsens bredde. Komponentene skal være sklisikre tilsvarende R10.

Farefelt består av runde taktile knotter. Feltet skal varsle om farer, eksempelvis nivåforskjeller og trapper. Farefelt plasseres med et inntrinns avstand fra nivåendring i fallretning eller trappens øverste trinn. Feltets størrelse skal være 60 cm i dybde og dekke trinnets eller avsatsens bredde. Komponentene skal være sklisikre tilsvarende R10. Kontrast skal være 0,8 mot omliggende flater.

Taktil ledelinje består av ribber eller barer som leder deg til trygt sted gjennom åpne arealer. Det kan og ha som funksjon å lede frem til sentrale punkt i et bygg som f.eks resepsjon, informasjonsskilt eller heis. Ved retningsendring skal senterpunktet være minimum 30 cm x 30 cm. Komponentene skal være sklisikre tilsvarende R10 og ha minimum 0,4 kontrast mot omliggende flater.

Kontrastmerking av trapper og avsatser skal utføres med en kontrastfarge i trinnets eller avsatsens bredde. Kontrasten skal være 0,8 mot omliggende flater i trapp. Kontrastfeltet skal ha dybde på 40 mm fra kanten av trinnet og i hele trinnets bredde.

OPPMERKSOMHETSFELT dybde 60 cm
med tverrgående taktile barer.
Lys Oppdal antikkbørstet flis (R10)
FAREFELT dybde 60 cm med runde taktile knotter.
Lys Oppdal silkebørstet flis (R10)
KONTRASTMERKING 40 mm inn på trinn med VISUELL luminanskontrast >0,8
Offerdal silkebørstet trinn med trappenese av Lys Oppdal silkebørstet skifer (R10)
OPPMERKSOMHETSFELT 600 mm og KONTRASTMERKING 40 mm på trinn.
Lys Oppdal natur flis og trinn (R13) med innfreste spor fylt med Akemi akepox antiskli.
TAKTIL LEDELINJE med 300 x 300 mm senterpunkt for retningsendring og luminanskontrast >0,4.
Offerdal natur flis (R11).
FAREFELT dybde 600 mm med runde taktile knotter og KONTRASTMERKING 40 mm på trinn.
Lys Oppdal antikkbørstet flis og trinn (R10) med innfrest trappenese i gummi.
FAREFELT med runde taktile knotter og KONTRASTMERKING 40 mm på trappenese i en kombinasjon av skifertyper som gir en luminanskontrast >0,8.
Lys Oppdal silkebørstet flis/trinn trinn (R10). Ottaskifer natur på trappenese.
KONTRASTMERKING av avsatsens bredde med luminanskontrast >0,8.
Lys Oppdal antikkbørsett flis/trinn med frest spor til limt stripe av marmor.

Har du spørsmål om universell utforming?

Skifer gir unike muligheter for tilgjengelige og inkluderende løsninger – fra taktile ledelinjer til sklisikre overflater og kontrastmarkeringer. Vi hjelper deg med å finne de beste løsningene som kombinerer estetikk, funksjonalitet og varighet.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!