Prosjektreferanser

Fakta:

  • Byggherre: Kistefos-museet
  • Sted: Kistefos-museets skulpturpark
  • Kunstner: Jeppe Hein
  • Byggeår: 2016
  • Skifer: Lys Oppdal og Offerdalsskifer i natur overflate i mange ulike trekantformat

Kistefos Museum

Skulpturen «Veien til Stillhet» består av lys Oppdal- og Offerdalsskifer, høygradert speil av polert rustfritt stål, struktur i rustfritt stål, kampesteiner fra Kistefos Skoger, sibirsk lønn, mose og flora. De to skifertypene har ulike fargetoner i grått og danner et vakkert mønster sammen med et intrikat og nøye planlagt trekantformat. Skiferen er montert inn i stålformer som står på stålføtter. Skulpturen er laget av kunstneren Jeppe Hein i 2016, og er en del av Kistefos sin 17. utstilling.

Jeppe Hein er født i Danmark og bor og arbeider i Berlin. Han er representert ved en rekke sentrale offentlige og private samlinger, inkludert museer som Tate Gallery, London Storbritannia, MNAM-Centre Pompidou, Paris, Frankrike og MOCA, Museum of Contemporary Art, Los Angeles, USA. Heins kunst setter mennesket i sentrum og hans kunstneriske uttrykk befinner seg i krysningspunktet mellom konseptkunst, arkitektur og teknologi.

Mens prosjektet enda var i støpeskjeen gjennomførte Hein en pilgrimsferd på St. Olavsveiene mellom Oslo og Trondheim. Møtet med naturen og stillheten på ferden representerer et vendepunkt i Heins kunstnerskap. Stillhet har lenge vært en viktig del av Heins kunstnerskap, imidlertid fikk betydningen og forståelsen av stillhet fornyet og sterkere betydning på reisen. Skulpturens form tar utgangspunkt i vannets bevegelse og skaper en rekke rom med ulike dimensjoner av stillhet. En tradisjonell labyrint desillusjonerer og svekker følelsen av retning og sted. Denne labyrintens åpne form vekker heller sansene, øker tilstedeværelsen og bevisstgjør oss våre omgivelser. Hvor befinner vi oss, og hvor er vi på vei? Dette er spørsmål som opptar kunstneren.

Sommeren 2014 er Jeppe i Norge for å planlegge skulpturen. Dette sier William Flatmo, direktør for Christen Sveaas Kunstsamling om møtet:

«Med labyrinten utført i et minimalistisk formspråk vil Jeppe stille Ola og Kari Nordmann foran et speil i sin egen natur og si: SE! KJENN! LEK! Og HØR!
Skulpturen må speile norske bakker og berg, og fossen, vannet og energien på Kistefos. Og Jeppe er bestemt på at skulpturen må fylles med norsk natur. Sammen med springvannet inne i skulpturen, norsk skifer og norsk flora, minner Jeppe plutselig mer og mer om en åndelig nasjonalromantiker med skulpturparken som sitt lerret.»