Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Har du fått en gjenstridig flekk på skiferhella eller lurer du på hvordan best rengjøre skifer utendørs? Her går vi gjennom hvordan du rengjør skiferen samt hvordan du fjerner stort sett alle typer flekker som feks fra rødvin, maling, olivenolje, rust og grønske. Det finnes gode spesialmidler for å fjerne alle typer flekker på skifer. Flere produsenter har produkter som er utviklet spesielt for naturstein. En av mange fordeler ved å ha norsk eller svensk skifer i hage og terrasse er at du får mer tid til å nyte utelivet istedenfor å drive med vedlikehold! Vedlikeholdet begrenser seg stort sett til å holde den ren.

Dette trenger du:

  • Vannslange
  • Kost
  • Grovrengjøringsmiddel: Akemi Steinrens
  • Fettflekker: Akemi Fettfjerningspasta
  • Organiske flekker (rødvin, kaffe, frukt, bær etc): Akemi Good-Bye Stain
  • Maling- og tusjflekker: Akemi Grafittifjerner
  • Rustflekker: Akemi Rustfjerner
  • Pensel, svamp, børste

For vanlig renhold av skifer så er det ikke noe mer hokus pokus enn å rett og slett spyle den med rent vann og evt gi en liten skrubb med en en kost der det er behov.
Enten skiferen er limt på betong, ligger i grus/sand eller på pidestaller (såkalt systemgulv) holder det som regel å vaske skiferen utendørs med å spyle den ren med vannslangen.

Det viktigste tipset vi kan gi er at du bør velge vannslangen over høytrykkspyleren!

Om du likevel velger å bruke høytrykkspyler så unngå og spyle for konsentrert og nært på skiferen. Det kan i verste fall gjøre at noe av glimmerlaget på toppen av skiferen preller av eller endrer retning og dermed gir fargeendring som spor i overflaten etter spyle-mønsteret.

Ved bruk av høytrykkspyler risikerer en også å skade fugene dersom skiferen er limt, noe som igjen kan føre til frostsprengning. Sand brukt som fugemasse til løse heller kan fort spyles vekk om en bruker sterkt trykk. En eventuell impregnering kan også skades.

For å vaske bort svært inngrodd skitt, lett sementslør, olje- og fettrester etc kan en om nødvendig benytte et grovrengjøringsmiddel som f.eks Stenrens. Dette er et høykonsentrert rengjøringsmiddel som er syrefritt og også uten fosfater eller lut. Tensidene er biologisk nedbrytbare.

Slik gjør du (Akemi Steinrens):

  1. Fortynn Stenrens med vann i forhold fra 1:1 til 1:500 alt etter smussmegde
  2. Påfør og la virke i 10-20 minutter
  3. Ved mye smuss; børst eller skrubb gjerne med en kost
  4. Spyl grundig med vann til slutt

 

Mose trives overalt der det gis gode vekstforhold, dvs fuktighet og litt skygge. Den skader ikke skiferen, men mange ønsker likevel å fjerne den av estetiske grunner.

Mose vokser kun på overflaten. Enkelte arter er løst festet til skiferen, mens andre sitter svært godt fast. Uansett lar dette seg aller best fjerne med god gammeldags skrubbing. For at det skal bli enklere å løsne på mosen er det lurt å fukte skiferen et par timer før vask/skrubb.

Slik gjør du:

  1. Fukt området med vann. Et godt tips er å tilsette litt oppvaskmiddel. Dette senker overflatespenningen som gjør fuktingen mer effektiv og det etterfølgende arbeid lettere.
  2. Vent et par timer
  3. Skrubb med en stiv børste. NB: Stålbørste bør ikke brukes da stålrester fra børsten kan medføre rustflekker på skiferen!
  4. Det kan være en fordel, men som regel ikke nødvendig, å vaske med et desinfiserende middel som f.eks klorin etter fjerningen
  5. Skyll godt

Et smart produkt å ha «på lur» dersom uhellet skulle være ute er et middel for å fjerne organiske flekker forårsaket av feks rødvin, frukt- og grønnsaksjuice, kaffe, te, rødvin, grønske, bær, blod etc.

Slik gjør du (Akemi Good-Bye Stain):

  1. Start med å fjerne flekkrester mekanisk
  2. Tilsett middelet genererøst med en fille eller svamp
  3. La det virke i 10-30 min – men NB: ikke la det tørke!
  4. Skyll med rent vann og børste
  5. Gjenta om nødvendig og la eventuelt produktet få lengre virketid

Et annet smart produkt å ha stående er en fettfjerningspasta. Skifer utendørs vil over tid selv sørge for at flekken forsvinner, men har du ikke tålmodighet til å vente så er denne svært effektiv.

Slik gjør du (Akemi Fettfjerningspasta):

  1. Pass på at overflaten er helt tørr. Anbefalt temperatur er ca 5°C.til 25°C
  2. Påfør et lag som er min. 1 – 2 mm tykt med en pensel eller sparkel
  3. La pastaen tørke
  4. Skrap eller børst den tørkede massen bort
  5. Ved svært intens nedsmussing gjentas behandlingen
  6. Det anbefales at man deretter renser steinflaten med Steinrens

Har du skifer under grillen eller et annet sted hvor det gjerne blir en del søl med olje, så anbefaler vi at du impregnerer overflaten slik at du unngår flekker i utgangspunktet. Impregnering er en rask og enkel prosess, sjekk ut vår video og beskrivelse som viser hvordan.

Slik gjør du (Akemi Grafiittifjerner):

  1. Underlaget må være tørt. Beste temperatur er 10-30 grader, unngå direkte sol
  2. Påfør jevnt med pensel
  3. Etter ca 10-15 minutter er malingen så oppbløtt at den kan vaskes av med varmt vann
  4. Ved ekstra omfattende forurensninger kan det være nødvendig å gjenta behandlingen. Påfør da produktet grundig med skrubbebørste med naturbust og skyll av etter passende bløtningstid

Slik gjør du (Akemi Rustfjerner):

  1. Overflaten må være absolutt helt tørr
  2. Påfør middelet ufortynnet med en pensel. Tips: for å unngå fornyet rustdannelse i ubehandlede områder og/eller fargefargeforskjeller bør hele steinoverflaten behandles
  3. La produktet virke i opptil 24timer, alt etter behov
  4. Unngå at flaten tørker ut – dekk evt til med plast/plastfolie
  5. Spyl grundig med vann til alle rester av rustfjerneren er borte
  6. Gjenta behandlingen om nødvendig når flaten er helt tørr igjen

TIPS: impregner gjerne flaten for å beskytte steinen mot vanninntrengning som igjen vil føre til fornyet rustdannelse. Sjekk ut vår video og beskrivelse som viser hvordan du impregnerer.

 

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!