Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Pizza i hagen? Dette må du tenke på før du bygger steinovn ute

En pizzaovn og peis murt med lys Oppdalskifer tørrmur. Det brenner i både bakerovnen og peisen.

Drømmer du om å kunne invitere gjester på nystekt pizza i hagen? Da kan en steinovn i skifer være noe for deg. Her er det du bør tenke på før du setter i gang å bygge en steinovn.

Cato Hetland har i over 25 år drevet firmaet Tegl og Betong, som spesialiserer seg på hageløsninger i naturstein – hele veien fra prosjektering til ferdig produkt. Han forteller at spesielt bakeovn i stein for utendørsbruk har blitt mer og mer populært den siste tiden.

Her er det du må tenke over før du kan invitere gjester på hjemmebakt steinovnspizza.

En steinovn ute på terrassen dekket med skifermurstein
Forblendet med murstein i Lys Oppdalskifer.

Hva skal du bruke ovnen til?

Hva du ser for deg å bruke ovnen til, avgjør hvilket produkt – og hvilken prisklasse – du bør legge deg på.

– Det er viktig å huske på at en stor steinovn ute kan brukes til mye mer enn pizza, forteller Hetland.

Han forteller at produktet de installerer mest av, er bakerovner. De kan selvsagt brukes til pizza, men også til mye annet.

– Skal du bare servere pizza i hagen, finnes det mange rimelige pizzaovner du får kjøpt rundt omkring. De største ovnene våre kan du også bruke til å bake brød, eller til å langtidssteke kjøtt. Selv syns jeg det er utrolig godt å steke lammelår i steinovn, forteller Hetland.

Et nærbilde av runde brød som bakes i en vedfyrt pizzaovn / bakerovn.

Hvor mye plass har du?

Så er det ikke til å komme unna at en skikkelig steinovn tar litt plass. Det er faktisk helt avgjørende at ovnen ikke blir for liten.

– Vi anbefaler ingen å gå under 70 x 70 centimeter når de skal bygge bakerovn. Det handler rett og slett om at det dannes svært mye varme konsentrert over et lite område, noe som gir vanskelige forhold for matlaging, forteller han.

En prinsippskisse med mål for en vedfyrt bakerovn / pizzaovn

Ovnene Tegl og Betong leverer, kommer som standard med ovnsrom på 90 x 90 cm. Da er det også mulig å etablere flere stekesoner.

– Etter hvert som brenselet blir til kull, er det mulig å lage egne områder inne i ovnen, hvor varmen er lavere. Det gjør det mulig å bruke ovnen til å lage flere typer mat samtidig, sier Hetland.

Det er også mulig å lage store mengder av samme type mat.

– I de største ovnene våre har du faktisk plass til 16 brød samtidig, og jeg har selv vært med på å servere mat fra bakerovnen til 40 konfirmasjonsgjester, forteller han.

Oppdal
En pizzaovn og peis murt med lys Oppdalskifer tørrmur murstein. Pizzaspader og en vedstabel står inntil veggen.
Bakerovn i tørrmur av Lys Oppdal murstein.

Koselig stemning med naturstein

Hetland forteller at de ofte bekler området rundt ovnene i naturstein, som skifer og kleberstein.

– Det gir en koselig og autentisk stemning i hagen. Dessuten er det svært vedlikeholdsfritt, forteller Hetland.

Han forteller at spesielt skiferen fra Oppdal egner seg godt rundt bakerovnene de lager. Her kan du se utvalget av murstein i skifer og her kan du se på matchende benkeplater i samme skifertype.

– Lokale materialer, som norsk naturstein, egner seg veldig godt til utekjøkken. Så egentlig uansett om det er bakerovner, eldhus, eller noe annet, er det norsk naturstein det går mest av. Det er også like fint utenfor hytter ved sjøen.

En lang benk til et utekjøkken murt av lys Oppdalskifer murstein tørrmur. Utekjøkkenet ligger helt ved sjøkanten.
Rått utekjøkken med en rå beliggenhet – tørrmurt av lys Oppdalskifer.
En pizzaovn på en terrasse belagt med bruddskifer
Lys Oppdal bruddskifer

Høy temperatur gir lynrask steking

Selve bakerovnen er en relativt kompakt konstruksjon, og veggene er nesten 12 centimeter tykke.

– Inne i ovnen bruker vi stein fra Tyskland, som isolerer godt, og holder lenge på varmen. Når ovnen først har blitt varm, kan den holde på varmen i dagesvis, forteller Hetland.

De isolerende materialene bidrar også til at ovnen kan oppnå en temperatur på elleville 1000 grader, men det betyr at det tar litt tid før ovnen blir varm.

– Skal du lage pizza i ovnen, må du begynne oppvarmingen rundt halvannen time før pizzaen skal i ovnen, forteller han.

Hetland anbefaler derimot ikke å la det bli fullt så varmt. Han forsikrer også om at den tiden som går med på oppvarming, lett blir tjent inn i steketid.

– Det er ikke hensiktsmessig å la det bli over 700 grader. Skal du lage en perfekt pizza, vil jeg anbefale en temperatur mellom 400 og 450 grader. Da er den ferdig på rundt 30 sekunder.

Buon apetito!

Et portrett av Cato Hetland som står foran sin arbeidsbil og høye brøytekanter

– Lokale materialer, som norsk naturstein, egner seg veldig godt til utekjøkken. Skiferen fra Oppdal egner seg veldig godt rundt bakerovnene vi lager. Det gir en koselig og autentisk stemning. Dessuten er det svært vedlikeholdsfritt.

Cato Hetland
Daglig leder, Tegl og Betong

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!