Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Dokumentert klimavennlig med EPD – hva betyr det?

Tre skifermurstein av lys Oppdal og Offerdal ligger oppå hverandre med en hvit fjær på toppen.

Hva har god mat og bærekraftige materialer til felles? Det er bedre for klimaet om du velger det som er kortreist, naturlig og lite bearbeidet.

Når vi skal nyte et bedre måltid er det viktig for mange av oss at vi kjenner råvarenes opprinnelse og kan stole på at det er rene, kortreiste produkter.

Og akkurat slik du er opptatt av om maten er sunn og naturlig, bør du også stille noen viktige spørsmål om materialene til hytta, huset eller hagen din: 

  • Er det et naturmateriale?
  • Er det kortreist?
  • Er det holdbart over tid?
  • Kan det resirkuleres eller gjenbrukes?
Et kjøkken med en lys grå skiferhelle som brukes som morter til uret og hvitløk.
Et bilde av skulpturell skifer
Nærbilde av bruddskifer fra Offerdal

Se etter produkter med godkjent miljødeklarasjon

Disse spørsmålene er en god start. Men å få gode svar kan være både vanskelig og forvirrende. Trenden er å markedsføre produktene sine som bærekraftige – selv om det ikke kan dokumenteres av en faglig nøytral part.

Et godt tips er derfor å se etter produkter med godkjent miljødeklarasjon som kan dokumentere hvor stor belastning framstilling, behandling og bruk av produktet har på natur og miljø.

EPD (Environmental Product Declaration) er en internasjonalt anerkjent, nøytral miljødeklarasjon som dokumenterer og tallfester CO2-fotavtrykket gjennom hele produktets livsløp fra produksjon til avvikling. Slik kan du sammenligne ulike produkter og materialer ved hjelp av fakta – og bli i stand til å velge et produkt som har mindre belastning på naturen enn et annet. 

Med EPD kan vi dokumentere det vi har visst hele tiden: Nemlig at ekte, skandinavisk skifer fra Oppdal og Offerdal har svært gunstige miljøtall gjennom hele livsløpet. Alt innenfor en internasjonal standard som tydelig viser at vår skifer scorer svært bra sammenlignet med andre produkter og materialer.

Og dermed gjør det enklere for deg å ta gode, grønne valg.

Så for å svare på spørsmålene dine:

Er det et naturmateriale?

Ja.

Ekte, skandinavisk skifer er utelukkende produsert av naturen selv over flere hundre millioner år.

Store deler av foredlingen til ferdig produkt foregår også for hånd, som til sammen gjør at ressursbruken er svært lav sammenlignet med fabrikkproduserte materialer.

Et naturbilde av en en foss og elv ved et av Minera skifer sine skiferbrudd.
En vei som svinger seg ned fra skiferbruddet på et Sæterfjellet i Oppdal. Fjellet er snødekt.

Er det kortreist?

Ja.

Vi utvinner, bearbeider og transporterer skifer utelukkende fra Oppdal i Norge samt Offerdal i Sverige.

Slik unngår vi lange transporter som utsetter naturen for store CO2-utslipp.

Er det holdbart over tid?

Ja.

Ekte, skandinavisk skifer krever minimalt med vedlikehold og er nær sagt evigvarende.

Det gjør at det over tid ikke blir behov for hyppige utbedringer eller utskiftninger – som kan være svært ressurskrevende og lite bærekraftige.

Hytte på Sæterfjellet med utsikt over dalen. Hytta er kledd i fasadeskifer.
En skifermurstein som ligger på toppen av en trestubbe somet dekorativt objekt.

Kan det resirkuleres eller gjenbrukes?

Ja.

Ekte skifer er strengt tatt ikke noe du trenger å kvitte deg med. Men hvis du likevel ønsker en endring kan den ofte gjenbrukes – opptil flere ganger.

Skifer kan formes, flyttes eller selges brukt på internett til nye eiere. Du bestemmer!

Ta kontakt med oss om du har spørsmål tilknyttet skifer og miljødeklarasjonen EPD. Vi hjelper deg gjerne å ta gode, grønne valg.

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!