Jump to main content Jump to navigation Jump to footer

Flis i gangen: – For oss ble skifer et naturlig valg

En moderne fjellhytte med mørke fiser av skifer i gulvet på entreen i kombinasjon med treverk

Ingenting er tilfeldig i hytta til Tommy Dølplads og Einar Myhre. Og i ei hytte som virker å være tatt ut av en interiørkatalog, ble gulvflis av skifer i gangen det naturlige valget. Interiørets grunnidè var å kombinere urbane rene linjer med elementer av natur hentet fra omgivelsene. Østerdalen er kjent for sine dype og mørke skoger, noe skiferflisene vakkert reflekterer med sin dempet mørke farge og særegne tekstur.

– Det er vel nesten ingenting her inne som er standard. Vi har spesiallaget alt slik at det skal passe på millimeteren, og bli akkurat slik vi ønsket å ha det.

Det sier Tommy Dølplads. Han er designer, og har sammen med samboeren, som er møbelsnekker, bygget og innredet ei hytte i nærheten av Rena i Østerdalen.

– Vi ønsket et pent, moderne og stramt uttrykk gjennom hele hytta. Samtidig var det jo også viktig at gulvet, og spesielt gulvet i gangen, måtte tåle en del. Det er jo tross alt ei hytte, så vi kommer jo til å dra inn vann og snø, og gå der med utesko. Da kunne vi egentlig ikke valgt noe bedre materiale enn skifer, forklarer han.

Moderne fjellhytte med mørke fliser av skifer i kombinasjon med treverk på veggene. I entreen står en benk med puter og et par sko.

Perfekt til moderne design


I motsetning til på mange andre hytter, har de valgt å gå for rektangulære gulvfliser.

– Hele hytta har et veldig stramt og moderne design. For oss var det aldri et alternativ å gå for noe annet enn rektangulære skiferheller som gulv i gangen, forteller Dølplads.

Han stusser også over lenken mange drar mellom skifer, bruddheller, og fjellhytter.

– Jeg har aldri tenkt på skifer som et typisk tradisjonelt hytteprodukt. For oss var det utelukkende steinens egenskaper som gjorde at vi valgte den. Hovedsakelig fargen og overflaten. Vi har valgt en litt røff overflate på gulvet i gangen, som passer perfekt med uttrykket vi har i resten av hytta, forteller Dølplads.

Skiferen passet perfekt. At vi kunne få tak i et kortreist naturprodukt i så høy kvalitet, som samtidig passet med det vi ønsket oss, er egentlig ganske utrolig!

Tommy Dølplads, designer
Et lunt hyttekjøkken mørk benkeplate og lyst treverk. På benken står et mørkt service , tøyservietter og blomster.
Den tydelige fargepalett kombinerer sort og grått med kontraster i lyst tre.
Lyst trebord dekket med kanelboller og kaffe, vakkert pyntet med mørke pyntegjenstander.
Skiferens mørk koksgrå/sorte farge hentes inn også i øvrige elementer.

Naturlig fargepalett


De har gått for nesten helt sorte skiferheller i hyttegangen. I tillegg blir hytta innredet med pynt og planter i grønt og furubrunt.

– Tanken er jo at fargepaletten skal gjenspeile naturen utendørs. Vi har en veldig tydelig fargepalett her, med mye sort og grått, og kontraster i lyst tre. At vi kunne få tak i et kortreist naturprodukt i så høy kvalitet, som samtidig passet med det vi ønsket oss, er egentlig ganske utrolig, forteller Dølplads.

Å kombinere gulvflis i skifer med tre var også noe som falt seg helt naturlig.

– Her i Østerdalen er det jo mye stein og skog, og rundt hytta er det spesielt mye furu. Vi ønsket derfor å dra dette inn i hytta. Både uttrykket, fargene og materialene, forteller Dølplads.

En entrè med sorte fliser av skifer. På gulvet står en skinnbag. Tilstøtende rom har lyst tregulv.

Her er Tommys 3 grunner til å velge skifer i (den moderne) hyttegangen:

1. Det er fint

– Jeg skal ikke påstå noe annet enn at det viktigste for oss var at materialet vi hadde i gangen skulle være fint, forteller Dølplads.

– Heldigvis var ikke det noe problem, og skiferen passer perfekt med uttrykket vi ønsket, og de øvrige materialene i hytta.

2. Den tåler ekstremt mye

– Gangen er jo det rommet i huset oftest bruker utesko. Og på en hytte inkluderer dette også gjerne sko som kan sette merker, som skisko. Gulvfliser i skifer vil tåle både vann, snø og sko med harde såler, så det var også viktig for oss, sier Dølplads.

3. Det er lokalt og kortreist

– Når fokuset i så stor grad er å gjøre hytta naturlig, og få den til å harmonere med naturen, hadde det blitt litt feil å bruke importert stein. Det slapp vi heldigvis, sier en fornøyd Dølplads.

Fargepalett som gjenspeiler naturen

– Vi har en veldig tydelig fargepalett her, med mye sort og grått, og kontraster i lyst tre. At vi kunne få tak i et kortreist naturprodukt i så høy kvalitet, som samtidig passet med det vi ønsket oss, er egentlig ganske utrolig!

Tommy Dølplads
Designer

Vi beklager, men du bruker en versjon av Internet Explorer som ikke støttes av dette nettstedet. Nettleseren oppdateres ikke lenger av Microsoft og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Vi anbefaler at du bruker en annen nettleser. Velkommen tilbake!